Donderdag 15/04/2021

Welke apps helpen je om je budget onder controle te houden?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wie vroeger een zicht wou hebben op waar zijn geld naar toe ging, kon al zijn inkomsten en uitgaven noteren in een zogenaamd huishoudboekje. Vandaag maken tal van apps het mogelijk om dat op een veel gebruiksvriendelijkere manier te doen. We pikken er lukraak een tiental uit.

1.Belfius Budget Assistant

Uw bank kan u welllicht een app aan de hand doen waarmee u inzicht krijgt in uw uitgavenpatroon. Onder meer bij Belfius is dat het geval. U kunt er een overzicht krijgen van hoeveel u al hebt uitgegeven en waaraan het gespendeerd werd en dat mooi opgemaakt in een aantal grafieken. Bovendien kunt u per categorie een maximum instellen zodat u kunt zien hoeveel geld u nog kunt spenderen aan een bepaalde activiteit indien u binnen de richtlijnen van uw budget wil blijven. U kunt ook anoniem uw uitgavenpatroon vergelijken met dat van gezinnen met dezelfde samenstelling.

2. Mijn huishoudboek

Mijn huishoudboek is een app, die 2,99 euro kost. Hij biedt je een overzicht van je inkomsten en uitgaven, alsook de mogelijkheid te zien hoeveel geld je nog beschikbaar hebt, waarbij hij zowel rekening houdt met individuele boekingen als met doorlopende opdrachten. Dit wordt bovendien ook nog grafisch weergegeven, wat een betere planning toelaat. Voorts kan je maandelijkse limieten instellen. Niet gebruikte saldi worden automatisch naar de volgende maand overgebracht.

3. Spendee

Spendee laat je toe om samen met familieleden of vrienden een aantal gezamenlijke budgetten te beheren. Er is ook de mogelijkheid om in diverse munten te werken, wat handig is voor frequente reizigers of om de kosten van een occasionele vakantie in de hand te houden.

4. Budgetplanner

Mensen die het wat lastiger hebben om rond te komen, vinden een goed hulpmiddel op budgetplanner.be, een initiatief van het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling. Een nadeel bij deze variant van het huishoudboekje is dat ze geen bewaarfunctie heeft. Je moet dus al je inkomsten en uitgaven blijven bijhouden en bijvoorbeeld eens per maand of om de paar maanden samentellen in invullen in de budgetplanner om te weten waar je geld naar toe gaat. Je kunt wel een aantal berekeningen doen.

5. Pocket Budget

Een gratis toepassing voor de iPhone van kredietverschaffer Cofidis. Je hoeft overigens geen klant te zijn om hem te downloaden. Het volstaat om een beschikbaar budget voor lopende uitgaven in te stellen en vervolgens alle inkomsten en uitgaven in te geven. Op elk moment zal het systeem vervolgens zeggen hoeveel je nog kan spenderen. Je kunt dat doen per week, per maand of per trimester of per half jaar. Je kunt de uitgaven ook opdelen in categorieën, zodat je onmiddellijk ziet waar je belangrijkste kosten zitten.

6. Student Budget

Speciaal voor studenten. Helpt om de komende week door te komen zonder het budget te overschrijden. Geeft de mogelijkheid om te controleren op geplande betalingen en hiervoor zelfs een herinnering te krijgen. Munt en taal kunnen worden ingesteld.

7. AFAS Personal

Ook softwareontwikkelaar AFAS heeft een huishoudboekje, dat gratis kan worden gedownload. Het laat toe alle transacties in de goede categorie te stoppen: boodschappen bij boodschappen, vaste kosten bij vaste kosten. Aankoopbonnetjes uit de supermarkt kunnen digitaal worden ingescand en bewaard. Voorts kan je een spaarreserve aanleggen, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe flatscreen. Je kunt je uitgavenpatroon ook anoniem vergelijken met die van andere gebruikers.

8. Trail Wallet

Deze app houdt bij hoeveel je per reis of per locatie hebt uitgegeven in zowel lokale munt als in je thuismunt. Op die manier kan je zien of je die dag al dan niet je reisbudget hebt overschreden. De eerste 25 registraties zijn gratis, voor een ruimer gebruik dient een beperkte vergoeding te worden betaald. De app werd reeds meer dan 100.000 keer gedownload.

9. Xpenditure

Deze app houdt geen balans bij van uitgaven en inkomsten, maar kan wel zeer nuttig zijn. Hij biedt de mogelijkheid om papieren bonnetjes, elektronische rekeningen en gereden aantal kilometers op een eenvoudige manier bij te houden zodat de gebruiker op het einde van de maand niet moet zoeken om alles in te dienen op zijn onkostenstaat. Je hoeft de gegevens zelfs niet meer over te typen.

10. Moneybook

Nog een klassieker om deze lijst met tien apps te besluiten. Moneybook biedt je een overzicht van alle inkomsten en uitgaven, waardoor je op elk moment kan zien of je nog ruimte hebt om bijkomende aankopen te doen. De app kost 2,99 euro. Hij heeft ook ondersteuning in het Nederlands.

Conclusie

Wie zijn inkomsten en uitgaven wil opvolgen, heeft dus een heel arsenaal aan apps ter beschikking. Toch blijft het afhangen van de discipline van de consument of hij al dan niet zijn uitgaven onder controle houdt.

Lees op Spaargids.be ook

- Al 16.000 winkels aanvaarden betalingen met Bancontact-app
- Zoomit telt meer dan 1 miljoen gebruikers
- Wat verandert in 2017

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234