Zondag 18/04/2021

Welk ziekenfonds geeft het grootste voordeel aan jonge papa's en mama's?

Een verse spruit in de familie? Ook het ziekenfonds heeft cadeautjes liggen. Beeld Shutterstock
Een verse spruit in de familie? Ook het ziekenfonds heeft cadeautjes liggen.Beeld Shutterstock

Aanstaande mama's en papa's denken wellicht niet meteen aan het selecteren van een ziekenfonds op het moment dat ze een kindje verwachten. Toch kan dat nuttig zijn. De keuze voor 'het juiste' ziekenfonds kan hen immers tientallen euro's uitsparen of opleveren.

Vrije keuze van ziekenfonds

Ziekenfondsen houden zich in de eerste plaats bezig met het (gedeeltelijk) terugbetalen van medische zorgen. Het gaat om een wettelijke opdracht, die bij alle fondsen hetzelfde is. Wat je van ziekenfonds A terugkrijgt, moet je dus ook van ziekenfonds B ontvangen.

Daarnaast kunnen de fondsen echter ook eigen aanvullende verzekeringen en andere voordelen verstrekken aan hun leden. Ze moeten die dan wel financieren vanuit hun eigen middelen.

Op dit vlak onderscheiden de ziekenfondsen zich dan ook van elkaar. Het laat consumenten toe om zich aan te sluiten bij het fonds dat hen het meest geschikt lijkt. En dat kan ver gaan. Zo zijn mensen niet verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds uit hun regio. West-Vlamingen mogen gerust aansluiten bij een fonds in Limburg of omgekeerd. Overstappen van het ene fonds naar het andere is op vier momenten van het jaar mogelijk: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

Overstappen kan viermaal per jaar

Onder meer voor aanstaande ouders kan het interessant zijn om een overstap te overwegen. De verschillen tussen de diverse fondsen lopen namelijk sterk op. En dat niet alleen tussen de diverse (ideologische) zuilen, maar ook tussen de diverse verbonden binnen hetzelfde fonds.

Zo geeft de Liberale Mutualiteit in Antwerpen onder meer een geboortepremie van 260 euro per aangesloten ouder en is er een terugbetaling van 5 euro per uur kraamzorg, met een maximum van 40 uren. Bij de Liberale Mutualiteit in Limburg bedraagt de geboortepremie 'slechts' 150 euro per aangesloten ouder en wordt voor kraamzorg maar 2,50 euro per uur terugbetaald, eveneens met een maximum van 40 uren. Voor het lidmaatschap in Antwerpen betaal je wel 192 euro per jaar, een lidmaatschap in Limburg kost daarentegen maar 144 euro.

Geboortepremies, kraamzorg en geboortegeschenken

Die geboortepremie is trouwens het meest voorkomende voordeel voor jonge ouders in het aanbod van de ziekenfondsen. Met uitzondering van De Voorzorg Antwerpen wordt ze door elke mutualiteit gegeven. Met haar 260 euro per ouder, wat dus 520 euro per koppel kan inhouden, is de Liberale Mutualiteit Antwerpen daarin het royaalste.

Kraamzorg geniet dezelfde populariteit. Behalve bij Symbio zit het bij elk ziekenfonds in het aanbod. Hier ben je het best af bij de Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen, dat 6 euro per uur terugbetaalt met een maximum van 60 uur of bij De Voorzorg Antwerpen, dat 50% van de kosten vergoedt, met een maximum van 150 euro.

Geboortegeschenken worden ook massaal uitgedeeld. Alleen Symbio, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Socialistische Mutualiteiten van Brabant doen hieraan niet mee. Gangbare formules zijn een geboortetas met allerlei spulletjes, een tegoedbon waarmee ouders zelf een pakket kunnen samenstellen of luierpakketten.

Remgelden worden terugbetaald

Een belangrijke voordeel of geruststelling kan ook de terugbetaling van de remgelden - het bedrag dat je bij een behandeling van je kind anders zelf moet betalen - zijn. Bij de CM krijg je die - behalve in Leuven en Limburg - volledig terug tot 7 jaar. Bij De Voorzorg in Antwerpen en de Bond Moyson in Oost- en West-Vlaanderen is dat ook het geval, terwijl het bij de socialistische collega's in Limburg maar tot 2 jaar is. Ook het Onafhankelijk Ziekenfonds betaalt alle remgelden tot 7 jaar terug. Bij de Socialistische Mutualiteiten Brabant en Symbio gebeurt dat zelfs tot 18 jaar.

Een overzicht van alle voordelen die door ziekenfondsen worden geboden aan jonge ouders, alsook de kostprijs van het lidmaatschap, vind je terug bij Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook:

- Kies het juiste ziekenfonds
- Waarop moet je letten bij de keuze van een familiale verzekering?
- Vanaf welke rekening mag een jongere zelf een spaarrekening openen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234