Woensdag 30/09/2020
Jeroen Van Horenbeek.Beeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Welk concreet resultaat kunnen onze vier F-16’s nog leveren aan de definitieve ondergang van IS?

Jeroen Van Horenbeek is journalist voor De Morgen.

Elk land dat zich een waardig lid van de internationale gemeenschap wil noemen, is het aan zichzelf verplicht om ‘zijn deel’ te doen in de strijd tegen de barbarij van IS. In die zin is de vraag van de Iraakse overheid om opnieuw Belgische gevechtsvliegtuigen in het Midden-Oosten te stationeren eenvoudig te beantwoorden. 

Terwijl de hele wereld focust op het coronavirus, probeert IS zich stilaan te hergroeperen. Hier niets tegenover plaatsen, kan ons op termijn duur te staan komen. België weet spijtig genoeg welke vreselijke schade IS kan aanrichten. Om het in voorjaarstaal te zeggen: onkruid vergaat niet, maar wie af en toe de handschoenen aantrekt en begint te wieden, voorkomt dat zijn achtertuin plots vol netels en doornstruiken staat.

Al moet het parlement, wanneer het zich woensdag over het Iraakse verzoek buigt, beseffen waar België aan begint. Het Midden-Oosten wordt meer dan ooit verscheurd door the great game: het strategische getouwtrek tussen de grootmachten. In Irak lopen de zwakke Iraakse overheid, de Verenigde Staten en Iran elkaar voor de voeten. De dood van de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani na een Amerikaanse droneaanval heeft de spanningen begin dit jaar naar het zenit gestuwd. In buurland Syrië staan Rusland en Turkije neus aan neus. De Koerden knokken er voor onafhankelijkheid. 

Als een land als België zich in dit geopolitieke kluwen wil mengen, kan dat alleen met een kristalheldere opdracht. Wie gaan we helpen in Irak, en wie niet? Welke aanvallen voeren we uit, en wanneer blijven de bommenluiken dicht? Dat de Iraakse overheid danst op de tonen van Teheran, moet tot nadenken stemmen. Een kalifaat met de omvang van de Britse eilanden is een duidelijker doelwit dan verdoken, slapende terreurcellen.

Voor België is een herintrede in de luchtoorlog tegen IS interessant, omdat ons land zo op een relatief veilige manier een dienst bewijst aan zijn bondgenoten. In de eerste plaats de Verenigde Staten, waar president Donald Trump al langer aandringt op meer Europese daadkracht. Het is ook een manier om de alarmerende staat van de krijgsmacht te camoufleren. 

Tegelijk blijft de eindvraag open: welk concreet resultaat kunnen onze vier F-16’s nog leveren aan de definitieve ondergang van IS? Als de recente geschiedenis iets leert, dan is het dat terreurgroepen platbombarderen geen garantie op succes biedt. IS is net ontstaan op de puinhopen van het Irak van Al Qaida en Saddam Hoessein. Finaal wordt de strijd op de grond geleverd: met een allesomvattend plan voor een politiek en sociaal-economisch reveil van de regio. 

Zoals ervaren tuinmannen weten: onkruid krijg je alleen écht weg door het bij de wortel uit te roeien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234