Woensdag 18/05/2022

Gerecht

Wel verkrachter, geen strafblad

De radiostudio van Urgent.fm. De dader presenteerde elke zondag een liveshow op de zender. Beeld © Sarah Vandoorne
De radiostudio van Urgent.fm. De dader presenteerde elke zondag een liveshow op de zender.Beeld © Sarah Vandoorne

De Gentse rechter geeft een radio- presentator die een vriendin verkrachtte geen straf. De dader zou de signalen van het slachtoffer verkeerd hebben geïnterpreteerd. Experts zijn met verstomming geslagen.

(BJM/JEW)

J.V. (33) uit Gentbrugge verkrachtte een vriendin eind december 2014 tijdens zijn wekelijkse zondagshow op de radiozender Urgent.fm. De man betwist de feiten niet. Tijdens het proces gaf de dj recent toe dat hij de vrouw meerdere keren nee had horen zeggen toen hij seks met haar trachtte te hebben. Toch dreef hij zijn zin door.

Dader en slachtoffer leerden elkaar kennen op het festival Gent Jazz. Vrij snel stonden de twee te babbelen en te grappen over seks. Het was de vrouw die hem even later als vriend toevoegde op Facebook. Sindsdien chatten ze vaak. Eind 2014 vernam ze dat hij naar het buitenland zou verhuizen en zijn hele inboedel te koop stelde. De vrouw kocht zijn printer. Ze kwamen overeen dat zij het apparaat zou afhalen in de studio van Urgent.fm, tijdens zijn liveshow. Die middag in de studio kusten de twee. Hij dacht daardoor dat ze ook met hem wilde vrijen, maar besefte zijn fout naar eigen zeggen pas toen het al te laat was.

'Geen roofdier'

Toch komt de verkrachting van de vrouw niet op zijn strafblad. Rechter Hans De Waele verleende de man namelijk de gunst van opschorting van straf. In mensentaal: de rechtbank acht de verkrachting wel degelijk bewezen, maar toch krijgt de dader geen straf. De rechter motiveerde die beslissing uitgebreid in het vonnis.

"De feiten wijzen op een ernstig gebrek aan respect voor haar fysieke en seksuele integriteit", stelde hij. "Maar de feiten moeten echter worden gekaderd in een vriendschapsrelatie tussen de beklaagde en het slachtoffer. Voorafgaand aan de feiten voerden ze seksueel getinte gesprekken. Die prikkelden de beklaagde en creëerden bij hem verkeerdelijk de verwachting dat zij seksuele betrekkingen wou.

"Er bestaat een duidelijke grens tussen enerzijds geflirt en seksueel getinte gesprekken en anderzijds seksuele betrekkingen. Het feit dat de vrouw tot op een bepaald moment meeging in bepaalde gesprekken en aanrakingen, belet vanzelfsprekend niet dat zij het recht had om elke volgende stap te weigeren. Zij hadden een verschillend beeld van dezelfde realiteit. Hij raakte opgewonden bij de opbouw van seksuele spanning, interpreteerde de signalen van de vrouw fout, verloor de controle en stelde seksuele handelingen vanuit zijn eigen beeld van de realiteit, waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen van de vrouw."

J.V. moet het slachtoffer 4.500 euro schadevergoeding betalen. "Want er was wel degelijk sprake van verkrachting omdat u de grenzen niet respecteerde. Maar we willen uw leven niet verder hypothekeren", zei de rechter tegen de presentator.

Helen Blow, stafmedewerker Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, spreekt van een ontgoochelend vonnis. "Heel veel verkrachtingsdossiers worden geseponeerd wegens geen bewijs. Hier heeft de man bekend, maar toch krijgt hij geen straf. Dat is een jammerlijk signaal, zéker naar slachtoffers toe. Waarom zouden ze nog een klacht indienen? Mensen verwachten rechtvaardigheid van het gerecht."

Wie zich wel kan vinden in het vonnis zijn de radiopresentator en zijn advocaat. "Het is correct en uitvoerig gemotiveerd. Het sluit aan op wat zich heeft afgespeeld. Mijn cliënt heeft spijt van wat er is gebeurd. Hij is gebroken. Hij overweegt te berusten in de uitspraak", zegt advocaat Francis De Decker. "Het is positief dat de rechtbank zegt dat mijn cliënt geen seksueel roofdier is. Hopelijk krijgt hij ook van anderen een tweede kans."

Radiozender Urgent.fm schorste de dj onlangs. Dat blijft voorlopig zo. Het slachtoffer kan nog in beroep gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234