Zondag 16/05/2021

Opinie

Wel oud genoeg voor een enkelband maar niet mogen stemmen? Absurd

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vincent Van Quickenborne is Kamerlid voor Open Vld. Maurits Vande Reyde is voorzitter van Jong VLD.

Jongeren zijn niet klaar zijn om te stemmen. Ze zijn politiek ongeïnteresseerd, te groen achter de oren en volgens N-VA zorgt stemrecht er zelfs voor dat "de zorgeloze bewegingsvrijheid van jongeren verdwijnt".

Kom nou. Het zijn net dezelfde argumenten die gebruikt werden om stemrecht eeuwenlang enkel aan de nobelen der aarde te geven. Wat wist de gewone man nu van politiek? Hetzelfde verhaal bij stemrecht voor vrouwen. Zij moesten er dankzij deze drogreden tot 1957 (!) op wachten om volwaardig deel uit te maken van de democratie. Steeds werd de 'maturiteit' van een groep in vraag gesteld. Na het werkvolk en de vrouwen, nu de jongeren. Uit die geschiedenis zouden we moeten leren.

Maurits Vande Reyde. Beeld RV
Maurits Vande Reyde.Beeld RV
Vincent Van Quickenborne. Beeld rv
Vincent Van Quickenborne.Beeld rv

Vreemd dus dat het beoordelingsvermogen van 16-jarigen nog steeds in twijfel wordt getrokken. Want in ons land mogen ze gelukkig op vele andere vlakken wel fundamentele beslissingen nemen. Trouwen, een bankrekening openen, bij het leger gaan, een pint drinken en zelfs beslissen over hun eigen levenseinde. Er wordt veel vrijheid én verantwoordelijkheid in handen van jongeren gelegd, gelukkig maar. Hoog tijd om hen nu ook mee te laten beslissen over goed bestuur.

Jongeren zijn nu immers de grootste groep in onze samenleving zonder stemrecht. Alle beslissingen over hun leefwereld worden genomen boven hun hoofden heen. Geen wonder dus dat lasten en problemen vaak afgewenteld worden op jongere generaties. Zij hebben toch niks te beslissen. Zou er met een jonger kiespubliek niet net iets meer aandacht zijn voor de effecten van de hoge staatsschuld op onze toekomst? De kans lijkt ons alleszins groot. Door groepen uit te sluiten krijg je selectief beleid. Dat kan nooit een goede zaak zijn.

Elke ouder wil zijn kind zoveel mogelijk vrijheid geven. Dat kan je enkel doen met een gezond evenwicht tussen rechten en plichten. De overheid legt nu vooral plichten op. Wél belastingen betalen op een vakantiejob, wel btw op de vele producten, wél GAS-boetes slikken en - als het van de N-VA afhangt - wél een enkelband dragen vanaf 14 jaar. Maar niet mogen beslissen wie al die regels voor jongeren maakt? Beste vrienden, zo werkt het niet. Voor een opvoedingscursus zouden de tegenstanders van stemrecht op 16 jaar grandioos gebuisd zijn.

Het klopt trouwens niet dat jongeren geen politiek besef hebben. Wie dat vanuit zijn paternalistische toren beweert, moet dringend eens afstemmen op het radioprogramma Generation M of de vele zelfportretten bij de grote Europese enquête Generation What? bekijken. Welvaartsstaat, klimaatopwarming, terrorisme en samenleven: jongeren hebben er wel degelijk een mening over, en meestal nog een zinnige ook. Dat een groot deel van 16-jarigen niet weet wie de Vlaamse fractieleiders zijn? Net een argument om jongeren meer te betrekken. Als je toch niet mag kiezen is het weinig verrassend dat er in het onderwijs en bij jeugdverenigingen minder aandacht voor is.

Zestien jaar is een ideale leeftijd om de kritische maatschappelijke bewustwording te laten starten. Elke partij heeft tegenwoordig de mond vol van burgerschap. Helaas zijn niet alle partijen bereid de daad bij het woord te voegen. We kunnen de meest geïnformeerde generatie ooit democratisch niet buitenspel laten staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234