Zondag 08/12/2019

Weinigen wachten op de technologische gastarbeider

Ondanks gebrek aan informatici

Als het van bondskanselier Schröder afhangt worden 30.000 buitenlandse informatici aangetrokken om het tekort in Duitsland op te vangen. Belgische bedrijven doen eerder aarzelend een beroep op Indiërs of Oost-Europeanen. De overheid maakt het hen niet gemakkelijk en de ervaring met hen is niet altijd positief.

Brussel

Josse Abrahams

Schröder wordt waarschijnlijk zoals elke regeringsleider in Europa geconfronteerd met de steeds terugkerende vraag uit de sector: geef ons meer informatici. In de meeste landen ontbreekt het aan mensen die overweg kunnen met programmeren en met software. Ook in België kan je dezer dagen niemand uit de technologiewereld tegenkomen of hij klaagt over het tekort aan mensen. Volgens Karel Uyttendaele van Fabrimetal, de werkgeversorganisatie voor de metaalsector, is er in België jaarlijks een tekort van 6.000 informatici, terwijl er slechts 2.000 afstuderen. Het tekort moet op een creatieve manier worden opgevangen, of wordt gewoonweg niet opgevangen. Met dat laatste bedoelt Uyttendaele dat veel bedrijven hun projecten gewoonweg uitstellen of in de koelkast bergen. Anderen werven mensen boven of onder hun niveau aan. Het Gentse internetbedrijf The Reference, dat onlangs internationele expansie aankondigde, doet een beroep op Indiase onderaannemers om "brute software" te leveren. Rechtstreeks aanwerven zit er echter niet in. The Reference geeft liever niet teveel ruchtbaarheid aan het aantrekken van de Indiërs, om het eigen personeel niet te verontrusten. Voorlopig zijn er volgens Peter Rodrigues, algemeen directeur van The Reference, nog voldoende ingenieurs te vinden. "Misschien hebben klassieke bedrijven meer moeilijkeden om aan hooggeschoolde informatici te geraken. Wij zijn daarentegen creatiever en dynamischer en met uitzicht op een beursgang is het altijd gemakkelijker om mensen aan te trekken."

De bedrijven die wij contacteerden aarzelen bij de mogelijkheid om Indiërs of Oost-Europeanen in te schakelen. Anderen willen er wel een beroep op doen, maar hebben veeleer negatieve ervaringen met de mensen zelf of met de Belgische overheid die het hen niet gemakkelijk maakt.

Het elektronicabedrijf Barco trok al vijf jaar geleden Indiërs aan als informatici, maar kwam daar ondertussen van terug. "Ze zijn moeilijk aan boord te houden als ze hier komen werken", zegt personeelsdirecteur Stefaan Vanderputten van Barco. "Zij willen op korte termijn zoveel mogelijk sparen met als ultieme doel een huis te kopen. Daardoor zijn zij ook gemakkelijk weg te kopen en is het verloop groot." Barco legde het dan ook anders aan boord en heeft in India een lokaal filiaal opgericht. Daar worden mensen opgeleid en blijven zij achteraf voor Barco werken. Zij komen slechts sporadisch voor korte opleidingen naar België. Het gaat in totaal om een vijfenzestigtal mensen. Het ultieme doel van de Indiërs blijft een job in het buitenland. Hun aantal nam de laatste jaren exponentieel toe in Silicon Valley, de Amerikaanse bakermat van de nieuwe technologieën. De VS maakten het buitenlandse werknemers met een specifieke informatica-opleiding erg gemakkelijk om het land binnen te komen. Ze deelden zelfs groene verblijfskaarten uit. Bovendien zijn de lonen in de VS nog altijd een stuk aantrekkelijker dan in Europa. Bij Alcatel Bell in Antwerpen is het aantal buitenlandse informatici momenteel beperkt, ondermeer als gevolg van de administratieve ontrading die in België de facto wordt toegepast. Vergunningen, sociale zekerheid en belastingen bemoeilijken het aanwerven van buitenlanders. De Franse groep richtte in India een filiaal op, waar niet minder dan 600 mensen werken. Volgens Marcel Lengeler van Insea, de beroepsorganisatie van de informaticasector, was er een tijd dat Indiase agenten en Belgische bemiddelaars systematisch Indiase werkkrachten of bedrijven aanbevalen. Die tijd lijkt nu voorbij. "Het contact met de klant is belangrijk en je moet de omgeving van die klant goed kennen," zegt Lengeler. Volgens hem wegen de voordelen van Indiase of andere buitenlandse informatici niet op tegen de soms oplopende kosten van verblijf of communicatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234