Woensdag 20/10/2021

Weinig zekerheden en veel vraagtekens op CD&V-lijsten

Marianne Thyssen trekt de Europese lijst in 2014 voor CD&V. 'Dat is momenteel de enige zekerheid', klinkt het bij de partij. Voor Yves Leterme is de tweede plaats daar het hoogst haalbare. Als die niet de nieuwe grote baas van de Oeso wordt.

De lijsten voor de verkiezingen zijn nog niet gevormd, maar binnen alle partijen wordt wel al heel druk nagedacht over de beste mogelijkheden om te scoren tijdens de moeder van alle verkiezingen. Bij CD&V, die als ultieme ambitie heeft om weer minstens twintig procent waard te zijn op federaal niveau, is dat niet anders.

Definitief moeten de lijsten rond zijn eind december, begin januari en sluitende beslissingen zijn er nog niet genomen. Behalve in Europa dan. Marianne Thyssen zal daar de CD&V-lijst trekken. "Dat is momenteel de enige zekerheid", klinkt het bij de partij. Het Europese parlementslid heeft verschillende voordelen: ze is een vrouw - en CD&V zit niet dik in de vrouwelijke kopstukken - maar bovenal wordt ze door vriend en vijand geprezen voor haar Europese dossierkennis, heeft ze de afgelopen twintig jaar een mooi netwerk in het Europees parlement uitgebouwd en beschikt ze over het volste vertrouwen van de volledige partij.

Leterme en de Oeso

Wie de plaatsen achter haar zal krijgen, is minder evident. Jean-Luc Dehaene (74) stopt na dit mandaat als Europarlementslid en de derde CD&V'er in Europa, Ivo Belet, kondigde gisteren in De Standaard aan dat hij naar het Vlaams parlement verhuist.

Dat maakt dat de weg breed openligt voor een retour van Yves Leterme op het politieke toneel. Het nationale niveau heeft de oud-premier ondertussen achter zich gelaten, maar de West-Vlaming heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat Europa hem interesseert. Enkel: op het hoofdkwartier van CD&V heeft men vooralsnog geen enkel signaal opgevangen dat Leterme Parijs zou willen inruilen voor Brussel. Integendeel. Tegen het einde van dit jaar moet Leterme beslissen of hij zijn mandaat als adjunct-secretaris-generaal van de Oeso wil verlengen. En dat is niet de enige optie. Want de Mexicaanse secretaris-generaal van de Oeso, José Angel Gurria, moet vervangen worden en het is de beurt aan een Europeaan. "Yves ligt daarvoor in polepositie", weet een CD&V'er.

Voor Europa blijft dan oud-minister van Financiën Steven Vanackere in de running. Ook hij heeft een grote liefde voor Europa, maar is geen stemmenkanon. Een tweede plaats na Thyssen zou daardoor perfect mogelijk zijn. Als hij ondertussen niet ergens anders onderdak vindt. Want sinds zijn vertrek uit de regering is Vanackere dan wel erg low profile gebleven, de ex-baas van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB werd er niet minder door geciteerd als kanshebber voor verschillende bestuursfuncties bij overheidsbedrijven. Het hardnekkigste gerucht momenteel is dat hij kans maakt om Mieke Van Hecke op te volgen aan het hoofd van het katholieke onderwijs.

Populaire Hilde

De andere lijsten zijn nog niet in detail de revue gepasseerd op het hoofdkwartier, maar toch zijn er behalve Thyssen nog enkele zekerheden. De ontzettend populaire Hilde Crevits is er zo een. Het staat buiten kijf dat zij de Vlaamse lijst trekt in West-Vlaanderen. Als ze de peiling die Jean-Marie Dedecker liet uitvoeren mag geloven, speelt ze in eigen gouw bovendien iedereen naar huis. Zelfs Yves Leterme zou haar niet kunnen bedreigen, beweert Dedecker. Voor de Kamer zou Hendrik Bogaert, huidige staatsecretaris, de West-Vlaamse lijst trekken.

In Oost-Vlaanderen zal vicepremier Pieter De Crem de lijst voor de kamer leiden, Joke Schauvliege de Vlaamse. In Antwerpen is minister-president Kris Peeters uiteraard het boegbeeld voor de Vlaamse lijst. Op federaal niveau is er daar een groter probleem. Staatssecretaris Servais Verherstraeten komt in beeld, maar de vraag is maar of hij de Antwerpse N-VA-kleppers - met Bart De Wever en Jan Jambon op kop - kan afhouden.

Wouter Beke neemt in Limburg wellicht het federale lijsttrekkerschap voor zijn rekening. Voor Vlaanderen zou dat logischerwijs Jo Vandeurzen moeten zijn. Koen Geens komt dan weer in aanmerking voor de federale koppositie in Halle-Vilvoorde, Brigitte Grouwels mag zich opmaken om de lijst voor het Brusselse parlement aan te voeren.

Los daarvan spelen nog een reeks internationale functies mee op de achtergrond. Herman Van Rompuy zou zijn verblijf als Europees president met een jaar kunnen verlengen en Pieter De Crem ambieert nog steeds de job van secretaris-generaal van de Navo. Een post waarvoor hij "een serieuze kandidaat" zou zijn en waarover de beslissing eind 2014 valt. En dan is er nog de Europese Commissaris. Als Open Vld het mandaat niet opeist voor een verlengd verblijf van Karel De Gucht in de Commissie, dan is het niet ondenkbaar dat CD&V dat wel doet. Ook hier is Yves Leterme een optie. Al zal hij wel geduchte concurrentie krijgen uit het zuiden van het land, waar onder meer Paul Magnette en zelfs Elio Di Rupo die stille droom koesteren.

tweede plaats hoogst haalbare in Europa

in de running om Oeso-baas te worden

onbetwiste CD&V-lijsttrekker in Europa

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234