Zaterdag 23/01/2021

Weinig Haider tussen walsen en champagne

Oostenrijks politieke aardverschuiving laat 's lands jeunesse dorée ogenschijnlijk onberoerd. Op het jaarlijkse Wiener Ball in Brussel, georganiseerd door de Oostenrijkse vereniging in België en de burgemeester van Wenen, was van enige verwijzing naar het rechts-populistische kabinet-Schüssel alvast geen sprake. "Het lijkt me de Titanic wel", klonk een zeldzame kritische stem.

Zaterdagavond, de statige Concert Noble, 21.45 uur stipt. Met de zogenaamde présentation des bouquets zet het Comité des Jeunes het openingsmenuet in. Strakke glimlachjes op bleke gezichten, hoffelijke hoofdknikjes, rood-witte want Oostenrijkse bloemenruikers, smokings en strikjes links, witzijden baljurken rechts. Het is alles huwbare telgen van adellijke geslachten wat de klok slaat: von Fürstenberg, Radzitzky d'Ostrowick, Séjournet de Ramaignies. De hele nacht lang zal - onder de bescherming van hare Keizerlijke en Koninklijke Hoogheid (S.A.I et R., zoals in het programma te lezen stond) aartshertogin Anne-Gabrielle d'Autriche - het balorkest Jugend & Stil er de zwier in houden.

"Ik had op zijn minst een béétje protest verwacht", bekent een Oostenrijkse die het hele gebeuren geamuseerd gadeslaat voor ook zij ten wals gaat. "In Wenen wordt de jongste tijd meer dan ooit tegen de baltraditie gemanifesteerd." "Kom nou", relativeert een kennis, "die zogeheten betogers zijn de eersten die zich zouden aandienen als ze een uitnodiging te pakken konden krijgen."

"Wie war Ihre Reise, Herr Professor?", vraagt een jonge vrouw in een met kolibriveren omzoomde jurk aan een wat oudere man. "Sehr gut, Danke, Frau Doktor." Professionele en amoureuze networking, daar dienen de bals voor. Beschaafd amusement dat op het eerste gezicht niets met partijpolitiek te maken heeft.

En toch. Insiders wijzen erop dat de Oostenrijkse situatie op subtiele wijze op de korrel wordt genomen. "Een das in plaats van de obligate strik, het is een leuke manier om tegen de strikjesgekke Schüssel te protesteren. Als die das dan ook nog eens zwart is in plaats van traditioneel grijs, tja dan..."

Het Wiener Ball is een trefpunt van mondain Oostenrijk, en louter statistisch gezien moeten er ook enkele Haider-aanhangers van de partij zijn. "Bekijk het plaatje, zoek de fout", grapt een man die zich tot de oppositie rekent. "Ach, misschien is onze grootste bondgenoot Haider zelf. Met zijn soort uitspraken moet het immers eerder vroeg dan laat verkeerd aflopen.

Dat de gasten zich liever niet met politiek inlaten, of erger, de mening toegedaan zijn dat de Oostenrijkse regering een "eerlijke" kans moet krijgen, was aan het begin van de avond al gebleken. In haar welkomstwoord had een progressieve Weense politica zich heel even aan een verwijzinkje gewaagd door haar bewondering voor de protestbeweging te uiten, een scheve schaats die haar, te horen aan het bepaald lauwe applaus, niet in dank werd afgenomen.

"Ach", haalt een Wener de schouders op, "ze willen het gewoon niet beseffen. Alsof het hún probleem niet is. Dit lijkt het bal op de Titanic wel." "Maar dan zonder Leonardo DiCaprio", antwoordt zijn vrouw.

Lode Delputte

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234