Woensdag 21/08/2019

Weinig begrip voor uithaal Digneffe naar reizigers

Jos Digneffe, de topman van het socialistische ACOD Spoor, heeft zich met de uitspraak dat treinreizigers egoïstisch zijn een storm van protest op de hals gehaald. Intussen ontkent hij zelf dat hij die woorden heeft uitgesproken.

Toen de reacties binnenstroomden mailde Digneffe naar De Morgen om te zeggen dat zijn woorden "uit hun verband gerukt" waren. In het Radio 1-programma Peeters & Partners beweerde hij zelfs dat het citaat helemaal fout was. "Ik heb nooit gezegd dat reizigers egoïsten zijn." Wouter Verschelden, hoofdredacteur van De Morgen, blijft achter de weergave van het gesprek staan. "Wij weten zeer goed wat Digneffe al dan niet gezegd heeft. Het is erg flauw dat hij eerst straffe uitspraken doet en daarna op de pianist schiet als hij de impact van zijn woorden inziet."

Wat de reizigers betreft is het kwaad in ieder geval geschied. Op internet komen tientallen, zo niet honderden reacties waarbij slechts een minderheid begrip toont voor de sneer van de vakbondsman. Van 'pretentieus' tot 'luie vakbondsterrorist', Digneffe krijgt wat naar het hoofd geslingerd. "Dit is dan ook totaal van de pot gerukt", meent Stijn Lewyllie van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers. "Deze woorden getuigen niet van een gedragen visie. Het is wild in het rond schoppen." Digneffe is lichtgeraakt, meent Lewyllie "Maar is de reiziger egoïstisch? Ik vind van niet. Als je vijftien keer staakt in twee jaar tijd, dan kun je verwachten dat er weinig enthousiasme is."

Zelf gezocht, is de mening van sp.a-politicus en mobiliteitsexpert Jan Roegiers. "Een staking is het ultieme middel en het spoor grijpt er veel te vaak naar. Ik begrijp de zorgen van de bonden. Ik wil ze zelfs voor een stuk delen, maar hij kiest de verkeerde vijand. Nu jaagt hij iedereen tegen zich in het harnas terwijl de reiziger en de bonden bondgenoten zouden kunnen zijn."

Ook de afgevaardigd bestuurder van de NMBS, Marc Descheemaecker, pikt het niet dat Digneffe verwijten maakt aan het adres van zijn klanten. "De reizigers zijn kritisch", zegt hij. "Maar egoïstisch? De klantenbarometer gaat in stijgende lijn, het gaat de goede kant op met de stiptheid... De staking komt op een heel slecht moment. We laten klanten in de steek en daar ben ik ziek van. Het probleem is dat bij het spoor een kleine groep zo'n impact kan hebben. Als 15 à 20 procent het werkt neerlegt, rijdt er geen enkele trein. Denkt u dat de rest van het personeel dat leuk vindt? "

ACV-Transcom distantieert zich van de uitspraak van Digneffe. "Dit is niet hoe wij over reizigers spreken", zegt Luc Piens.

Jos Digneffe zit vandaag niet aan de onderhandelingstafel. Helemaal aan het einde van het Radio 1-programma Peeters & Partners, waarin de voorzitter van ACOD Spoor de gast was, kondigde Digneffe aan die eer aan anderen te laten. "Emotioneel ben ik een beetje vol", legde Digneffe uit. Het leek alsof hij door de vloed aan negatieve reacties op zijn uitspraken kraakte. Dat verbeterde er tijdens het programma blijkbaar niet op. Op het forum van Peeters & Partners en op Twitter kreeg Digneffe de volle laag over zich heen. "Zelf lees ik Twitter en dat forum nooit", zegt Annemie Peeters. "En tijdens het programma is het een eindredactrice die een selectie ervan onder mijn neus steekt. Digneffe heeft dus enkel gehoord wat ik heb voorgelezen."

De woorden van Digneffe veranderen overigens niets aan het feit dat het treinpersoneel vanaf morgenavond voor 24 uur het werk neerlegt. Of Piens niet vreest dat enige goodwill bij de pendelaars nu helemaal zoek zal zijn. "De staking staat niet ter discussie", zegt hij. "Het onderwerp is te belangrijk. En wat de reacties van reizigers betreft: ik ben ervan overtuigd dat Digneffe dit niet zo bedoeld heeft, maar hij moet het maar recht zien te zetten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden