Maandag 21/06/2021

Update

"Weinig ambitieus" akkoord nakend op klimaattop

De rijke landen hadden tijdens de top meer oog voor aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen. Beeld REUTERS
De rijke landen hadden tijdens de top meer oog voor aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen.Beeld REUTERS

Op de klimaattop in Warschau is alsnog een akkoord in zicht. Financiële tegemoetkomingen en CO2-uitstoot vormen de grootste struikelblokken. De ontwikkelingslanden haalden uit naar het "gebrek aan ambitie" bij de rijkere landen. Toch moeten zij nog samen een nieuwe internationale deal sluiten over klimaatverandering, die in 2015 in Parijs ondertekend moet worden.

In Warschau, die al een dag langer duurt dan gepland, moest de draagwijdte van het akkoord van 2015 duidelijk worden, en aangegeven worden of landen beloftes zouden maken over hun CO2-uitstoot. De onderhandelaars van de ontwikkelingslanden drongen echter aan op een belangrijke rol voor de VN, waarop de gesprekken vast liepen. De Verenigde Staten, de EU en anderen willen de beslissingen over de uitstoot aan de landen laten. Voor hen moet zo'n deal alle landen, in het bijzonder opkomende economieën als India en China, binden. Uiteindelijk werd hierover toch een compromis gevonden, door het woord "bijdragen" te vervangen door "verplichtingen".

Natuurrampen
Er zullen nog veel van dergelijke compromissen volgen, menen waarnemers. Een nieuwe deal in Parijs is nog veraf. Zo moet ook nog een akkoord gevonden worden over de financiële hulp voor natuurrampen. De ontwikkelde landen hebben 100 miljard dollar beloofd vanaf 2020, maar in de tekst daarover ontbreken de details. "Onze verwachtingen zijn vernietigd", zei de hoofdonderhandelaar voor Bangladesh.

Er is wel overeenstemming bereikt over een instelling die ontwikkelingslanden moet helpen bij extreme weersomstandigheden, maar volgens sommige onderhandelaars is dat onderdeel "een lege huls".

Economische groei
De rijke landen hadden tijdens de top meer oog voor aanzwengelen van economische groei dan voor het oplossen van klimaatproblemen, is de kritiek van milieuorganisaties en ontwikkelingslanden. De arme landen vinden dat de rijke landen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde en het natuurgeweld dat daarmee gepaard gaat.

Donderdag liepen organisaties als Greenpeace, het Wereldnatuurfonds en Oxfam International boos weg bij de top, omdat zij vinden dat rijke landen zich veel te weinig inzetten om iets aan de klimaatproblemen te doen. Ook gastland Polen kreeg de wind van voren. In Warschau werd namelijk naast de klimaattop ook een steenkolenconferentie gehouden. Ook werd de Poolse voorzitter Marin Korolec vervangen als milieuminister door iemand die de omstreden schaliegaswinning in Polen kan versnellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234