Woensdag 25/05/2022

Wegwerken discriminatie bij politie zal 'niet zoveel' kosten

Het arrest van het arbitragehof over de discriminatie binnen de politie (DM 23/7) zal geen grote financiële gevolgen hebben. Dat vernamen we gisteren bij de directie-generaal van het personeel van de federale politie. Volgens de politiebond Sypol.be, die aan de basis lag van het arrest, zijn er andere, belangrijker gevolgen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

De grote baas van het politiepersoneel, directeur-generaal Alain Duchâtelet, besprak het arrest gistermiddag met de politiebonden. In dat arrest signaleerde het arbitragehof dat politiemensen die vroeger bij de gerechtelijke en gemeentepolitie werkten, in de nieuwe politiestructuur gediscrimineerd worden ten opzichte van ex-rijkswachters. Volgens een woordvoerder betrof de bespreking niet meer dan een kwestie van 'elkaar informeren' en 'de partijen geruststellen' over de termijnen waarbinnen de door het arrest noodzakelijk geworden aanpassingen worden uitgevoerd.

"De maand augustus zal worden gebruikt om voorstellen te formuleren voor een verfijning van de statuten van enkele tientallen politiemensen die vroeger werkten bij de gerechtelijke en gemeentepolitie", legde de woordvoerder uit. Die voorstellen moeten daarna door het parlement worden goedgekeurd. "Het gaat immers niet alleen om aanpassingen van artikelen in het mammoetbesluit (een superdik koninklijk besluit dat de statuten van het politiepersoneel regelt, CN), maar ook van de wet op de politiehervorming van december 1998, waarop het mammoetbesluit is gebaseerd." Met het oog op die aanpassingen werden de juridische diensten van de lokale en federale politie belast met 'het grondig bestuderen' van het arrest.

De aanpassing van de statuten zal geen grote financiële gevolgen hebben volgens de directie-generaal van het politiepersoneel. "Zoals gezegd heeft het arrest slechts gevolgen voor enkele tientallen politiemensen. De globale weerslag daarvan zal dan ook niet zo groot zijn, gelet op het totale aantal politiemensen van meer dan 40.000. Hoewel bijkomende kosten onvermijdelijk zijn, is de aanpassing geen ramp voor het politiebudget." Een bedrag kan de personeelsdirectie er echter nog niet opplakken.

De politievakbond Sypol.be, die de statutaire discriminatie van de gewezen leden van gerechtelijke en gemeentepolitie met succes aankaartte bij het arbitragehof, legt uit dat het niet in de eerste plaats om geld draaide. "Het ging ons vooral om het principe van 'gelijke monniken, gelijke kappen'", zegt Janpiet Callens. "Nu het arbitragehof ons daarin is gevolgd, zullen sommige collega's weliswaar iets meer gaan verdienen, maar veel belangrijker is dat ze niet langer beperkt zijn in hun mobiliteit." Iemand die vroeger bij de gerechtelijke politie werkte, had volgens hem het niveau 'twee plus'. Dat verwees naar een afgeronde humanioraopleiding en twee kandidaturen. Maar bij de politiehervorming werden alle ex-GP'ers teruggebracht naar niveau twee. "Een collega die bijvoorbeeld gehandicapt raakte en de politie wilde verruilen voor een of ander ministerie, kon dat niet omdat hij van niveau twee plus moest zijn." Een ander belangrijk gevolg van het arrest is volgens Callens dat universitair opgeleide collega's van de vroegere gerechtelijke politie die nog maar net benoemd waren op het moment van de politiehervorming, ingeschaald moeten worden in de graad van hoofdcommissaris in plaats van die van commissaris. Hoewel ze er 75 tot 125 euro per maand op vooruit zullen gaan, weegt ook hier het monniken-principe veel zwaarder, aldus Callens.

'Principe 'gelijke monniken, gelijke kappen' is belangrijker dan geld'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234