Vrijdag 22/01/2021

Weggelopen Servisch gezin opnieuw naar gesloten centrum 127 bis: advocaten hekelen "schandalige klopjacht"

Wooneenheden voor gezinnen in het gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel.Beeld Photo News

Een Servisch Romagezin dat was weggelopen uit een open terugkeerwoning, vermoedelijk uit angst voor een gedwongen vertrek naar Servië, is teruggevonden. De moeder en haar vier kinderen moeten nu opnieuw naar de 'family units' in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. 

Het Servische gezin was de eerste familie met kinderen die verbleef in de nieuwe 'family units' van 127 bis, dat op veel protest kon rekenen van mensenrechtenorganisaties. Hun gedwongen vertrek naar Servië lukte echter niet binnen de maximumtermijn van 28 dagen, onder meer omdat de advocaten een nieuwe asielaanvraag hadden ingediend voor de kinderen.

Zo'n nieuwe asielaanvraag werkt opschortend, waardoor het vertrek niet kon doorgaan. Het gezin moest daarom in tussentijd naar een open gezinswoning, tot er duidelijkheid was over die nieuwe asielaanvraag. Gisterochtend werd de familie verwacht bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in Brussel. De terugkeercoach kwam hen oppikken, maar het gezin bleek verdwenen. 

Er is niet actief naar hen gezocht, maar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vroeg de lokale politie van Tielt wel om eens te gaan kijken op een aantal adressen waar het gezin vroeger al verbleef. Op een van die oude adressen zijn ze dan opgepakt. 

"Het gezin is nu opnieuw onderweg naar het gesloten centrum 127 bis", zegt de woordvoerder van Dienst Vreemdelingenzaken. "Ze hebben zich immers onttrokken aan hun verwijderingsmaatregel." 

Het gezin kan nu opnieuw twee weken in de gesloten units verblijven. Eind september wordt een uitspraak verwacht van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen over de asielaanvraag van de kinderen. Afhankelijk van die beslissing moeten het gezin dan het land uit of alsnog blijven. Als de beslissing niet binnen die twee weken valt, kan die termijn nog eens worden verdubbeld.

Trauma's

Het gezin liep eerder al weg uit een open terugkeerwoning en dat was dan ook de reden waarom het als eerste gezin in het gesloten centrum terechtkwamen. Dat gebeurde na heel wat protest van advocatenordes en vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties. Zij hadden zich verzet tegen het opsluiten van kinderen in wat ze 'een gouden kooi' noemden. 

Een kinderarts had vervolgens trauma's vastgesteld bij de kinderen door hun verblijf in 127 bis. Het gaat om vier kinderen, van wie het oudste zes jaar is. Alle vier zijn geboren en getogen in België. De advocaten proberen hen in België te houden. Ze zijn van oordeel, op basis van rapporten, dat Servië niet veilig is voor Roma en dat Romameisjes er al op hun vijftien jaar worden uitgehuwelijkt. Drie van de vier kinderen zijn meisjes. Ook toegang tot onderwijs en gezondheidszorg zou niet gegarandeerd zijn.

Advocaten: "Schandalige klopjacht"

De advocaten van Progress Lawyers Network, die de familie vertegenwoordigen, betreurt de 'hardvochtige jacht' op het gezin. "Maandag is de Servische familie vrijgelaten uit het gesloten centrum. Enkele uren na de tweets van de Staatssecretaris waarin hij aankondigde ze actief te zullen opsporen, heeft deze schandalige klopjacht geleid tot de nieuwe arrestatie van de kinderen", zeggen ze in een persbericht. "We betreuren de hardvochtige jacht ten aanzien van het gezin."

"Hoewel de familie niet kan worden uitgezet tijdens de asielprocedure, zijn ze opnieuw gearresteerd terwijl het volstrekt nutteloos is", vervolgen ze. "De kinderarts en kinderpsychiater, die hen bezochten in het detentiecentrum, beschrijven de traumatische ervaring van deze kinderen en vrezen voor gedragsstoornissen. Zij stellen met klem een noodopvolging voor. Deze abrupte nieuwe aanhouding na hun vrijlating zal de situatie van deze kinderen waarschijnlijk aanzienlijk verslechteren."

De advocaten vragen de onmiddellijke vrijlating van de familie, zodat zij hun asielaanvraag 'in sereniteit' kunnen voortzetten.

Er verblijft intussen ook een tweede gezin, uit Azerbeidzjan, in de wooneenheden voor gezinnen in het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

"Bijzonder misnoegd"

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) laat intussen weten dat ze “bijzonder misnoegd” zijn over de toon en de uitlatingen van staatssecretaris voor asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken riep op twitter op om ‘nutteloze procedureslagen te staken’. De OVB zegt dat het niet aan de staatssecretaris is om het al dan niet nutteloze karakter van die procedures te beoordelen. “Dat gebeurt door de rechters, op grond van de procedures die door de wetgever zelf werden gemaakt. Bovendien moet rekening worden gehouden met het recht dat iedere burger heeft om zich tot de rechter te wenden. Dat staat zo in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234