Maandag 30/11/2020

Weg verslaving, hier zijn de slaaptapes

Nieuwjaar is al een tijdje achter de rug, het maken van goede voornemens ook. Het ideale moment dus om na te gaan hoeveel van die plannen al in realiteit zijn omgezet. Geen tijd om te sporten of enkele kilo's af te vallen? Doe het dan gewoon terwijl u slaapt.

Door Stephen Rosé

BRUSSEL l 'Je bent bijzonder goed in armworstelen. Je strategie is perfect. Je potentieel is oneindig. Het succes overspoelt je.

Je controleert alles. Het geluk staat altijd aan jouw kant. Onbewust doe je alles wat nodig is om je doel te bereiken.'

Als aan u een armworstelkampioen verloren is gegaan, omdat u nooit de tijd vond om die spieren te trainen kan bovenstaand tekstje misschien helpen. Het is een fragment van een cd die u tijdens het slapen tot de kampioen der kampioenen maakt.

Zulke cd's of tapes om tijdens de slaap allerhande zaken te leren zijn niet nieuw. Het concept van slaaponderwijs dateert zelfs uit 1932. In het boek Brave New World van Aldous Huxley, dat toen werd gepubliceerd, worden de kinderen op jonge leeftijd onderworpen aan slaaponderwijs om hen sociaal bewustzijn en seksueel onderricht bij te brengen. Conditionering heet zoiets. Als je lang genoeg iets te horen krijgt, zul je daadwerkelijk ook gaan geloven wat er gezegd wordt en zul je je er ook naar gedragen. Hier gebeurt de conditionering zelfs in het onderbewustzijn.

Echt doorgebroken is deze vorm van onderricht evenwel niet. Verder dan een obscuur plaatsje op boekenrekken tussen allerhande psychologische prietpraat zijn ze niet geraakt, maar daar lijkt nu verandering in te komen, dankzij het internet.

Meer zelfs, in de Verenigde Staten kan er al gesproken worden van een heuse internettrend met als catchphrase 'While you sleep'. Op websites als hypnotictapes.com, brainwave-entrainment.com of innertalk.com, maar evengoed op eBay kun je cd's of tapes bestellen die je 's nachts helpen om van je drankprobleem af te geraken, je helpen te vermageren door je er voortdurend aan te herinneren om te sporten en gezond te eten, maar die je evengoed helpen om niet langer bang te zijn voor clowns of je in enkele nachten tijd doedelzak leren spelen.

Eigenaars van de websites spreken van een waar succes. "Vijftien jaar geleden vond je deze producten gewoonweg niet", zegt Marc Van De Keere van brainwave-entrainment.com. Dankzij het net is zijn omzet de laatste jaren met meer dan een derde gestegen. Ook anderen juichen de verkoopskracht van het internet alleen maar toe.

Eldon Taylor, eigenaar van innertalk.com, verklaart het succes van de hypnotische cd's als volgt. "De wereld wordt almaar drukker en raakt gevuld met te veel informatie. Tijd om al die informatie te absorberen hebben we amper en toch moeten we ze verwerken, want anders vallen we gegarandeerd uit de succesrijke boot." Anders gezegd, ook van ons enige moment van rust, onze slaap, moeten we gebruikmaken om onze kennis bij te schaven.

De nacht als onbewust werkmoment is eigenlijk niet zo vreemd. 's Nachts kun je nu al met behulp van een beugel je tanden weer mooi op een rij krijgen. Minder bekend maar ook mogelijk zijn nachtelijke dieetpillen die je metabolisme dan optimaal laten werken of nachtlenzen die je hoornvlies herstellen. Nu kun je dus ook je hersenen trainen en dat terwijl je eigenlijk niets hoeft te doen. Gewoon slapen en luisteren.

De interesse in slaaponderwijs komt er overigens op een moment waarop ook de wetenschap meer te weten komt over de mogelijkheden van de slaap. Onderzoekers van de Duitse universiteit van Lübeck stelden vorig jaar nog vast dat het lichtjes elektrisch stimuleren van de hersenen tijdens de slaap helpt om dingen die men overdag heeft geleerd te herinneren.

Toch is niet iedereen overtuigd van de werking van het slaaponderwijs. Veel wetenschappers noemen het waardeloos omdat het brein tijdens de slaap niet openstaat voor gesproken boodschappen. Als je slaapt, klinkt het, is je brein als het ware offline. De enige manier waarop het wel kan werken is als de cd je wakker maakt. Helaas vergaat dan het hele concept van het al slapende leren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234