Donderdag 22/08/2019

Weg met die feestkilo's De wereld van de Happy Pear

Nog twee maanden geduld en dan verschijnt Vet, een kookboek dat je leert frituren, konfijten en bakken.

Voorlopig moet je het nog doen met de traditionele gezonde boeken, die komen met de start van elk nieuw jaar. Wie weet zijn je eventuele feestkilo's wel gebaat met een van deze vier, met telkens één recept als voorsmaakje.

Wie zijn de auteurs?

De Ierse tweelingbroers David en Stephen Flynn trokken na hun middelbareschooltijd allebei afzonderlijk de wereld in. Zonder dat ze het van elkaar wisten, besloten ze binnen dezelfde week om vegetariër te worden. In 2004 openden ze in hun geboortestad Greystones een groentewinkel en café dat The Happy Pear heet. Ondertussen heb ze hun eigen merk, een boerderij, geven ze cursussen en werken ze mee aan het FoodTube-kanaal van Jamie Oliver op YouTube.

Wat maakt het boek gezond?

Alle recepten zijn gebaseerd op planten. Vegetarisch dus. Verder staan er tips in het boek voor een gezonde levensstijl.

ingrediënten VOOR 4 à 6 PERSONEN

2 uien, 2 wortels, 3 rode paprika's, 2 eetlepels olie, 1 theelepel zout; 1 bol knoflook; 2 blikjes (van 400 g) tomatenblokjes, 2 eetlepels harissapasta, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels korianderpoeder, 1 theelepel gerooktepaprikapoeder, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel versgemalen zwarte peper, 6 dl groentebouillon of water, 1 laurierblad, sap van 1 citroen, 2 theelepels citroenrasp, 1 eetlepel honing, ahornsiroop, agavesiroop, 2 blikjes (van 400 g) kikkererwten, grote bos bladpeterselie

ZO MAAK JE HET

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel de uien en snipper ze. Snijd de wortels in dunne schijfjes. Maak de rode paprika's schoon en snijd ze in dunne reepjes. Doe alles in een kom. Voeg olie en zout toe en meng alles goed. Spreid de groenten uit over een bakplaat en rooster ze 20 à 25 minuten in de oven.

2. Verwijder de buitenste laag van de bol knoflook en snijd het kapje eraf zodat de bovenkant van de tenen zichtbaar is. Zet de bol op een rooster in de oven en rooster hem met de groenten mee.

3. Doe in een grote pan de tomatenblokjes, de harissa, de komijn, de koriander, het paprikapoeder, de kaneel, de zwarte peper, de bouillon, het laurierblad, het citroensap en 1 theelepel citroenrasp en de zoetstof. Zet het vuur hoog, breng alles aan de kook en laat het mengsel dan zachtjes pruttelen. Giet en spoel de kikkererwten af en voeg ze toe aan de pan.

4. Haal de gare groenten en knoflook uit de oven. Knijp de tenen knoflook uit hun schilletje (ze moeten nu heel zacht en kleverig zijn). Hak ze grof en voeg ze met de groenten toe aan de pan. Voeg naar smaak nog wat zout en zwarte peper toe.

5. Kook alles nog 5 minuten.

Hak de peterselie grof en roer drie kwart door de soep. Garneer deze met de resterende peterselie en citroenrasp.

De wereld van de Happy Pear van David en Stephen Flynn, Scriptum Books, 24,95 euro

Mari plukt de dag

Wie is de auteur?

De Nederlandse Mari is een groentekok die haar eigen groenten verbouwt in Le Jardin des Etoiles in Picardië.

Ze heeft haar boek opgebouwd als een dagboek. Het bundelt alles wat het leven van Mari als groenteboerin bepaalt. Er staan wel foto's in van het leven op de boerderij, maar niet bij de recepten.

Wat maakt het boek gezond?

Deze dikkerd omvat maar liefst 848 pagina's tips voor

de groentetuin en natuurlijk ook heel veel vegetarische

recepten. Naast veel groenten eten, is in de tuin werken

uiteraard ook gezond, vooral voor je hoofd.

En hoe je die tuin aanpakt, legt Mari eveneens uit.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

het liefst 4 individuele pompoentjes, anders een maatje dat goed is voor 4 (of 2 x 2), ca. een halve groene kool in reepjes van 4 mm, 2 middelgrote (rode) uien (staand gehalveerd en in smalle partjes), 2 tenen knoflook (fijngehakt), 8 bliktomaten (in blokjes), citroensap, ras el hanout of za'atar, 2 middelgrote uien (gesnipperd), ca. 250 g linzen,

1 à 2 tenen knoflook (gehakt),

2 takjes salie (gerist en gehakt),

4 takjes tijm (gerist en gehakt),

9 dl groentebouillon, olijfolie

ZO MAAK JE HET

1. Verwijder met een lepel de zaadjes uit de pompoen: van kleintjes snijd je het deksel eraf. Een grotere pompoen kun je halveren en dan een helft per persoon serveren. En als dat nog te veel is, moet je de pompoen schillen en in 4 grote parten verdelen, sorry.

2. Meng de kool met (rode) ui, knoflook en tomaat, breng op smaak met citroensap, peper en zout en ras el hanout of za'atar. Vul de pompoentjes; de kool slinkt nog behoorlijk, druk dus flink aan om te voorkomen dat je straks met half gevulde pompoentjes zit.

3. Schenk er een beetje olijfolie over. Zet het dekseltje erop, zet ze rechtop in een ovenschaal en plaats in een oven van 180°C. Controleer na 25 minuten of de buitenkant niet te te hard gaat. Pak in dat geval de pompoentjes in aluminiumfolie en zet ze terug in de oven. Na nog 10 à 15 minuten zouden de pompoentjes licht geroosterd en gaar moeten zijn: een vork moet er net zo makkelijk in gaan als bij een gare aardappel.

Mari plukt de dag van Mari Maris, Carrera Culinair, 45 euro

Fitness & crossfit food

Wie is de auteur?

Christian Coates is de man achter Soulmatefood, een service die in Engeland gezonde voeding aan huis levert, helemaal op maat van wat die persoon nodig heeft. Een sporter heeft immers andere ingrediënten nodig dan iemand die wil vermageren. Zijn bedrijf mocht op de Olympische Spelen in Londen als enige externe cateraar de atleten van voeding voorzien.

Wat maakt het boek gezond?

Dit boek blijft ver weg van het simpele dieet. Het geeft heel veel waardevolle informatie over voeding en hoe je ermee omgaat, afhankelijk van wat je doel is. De recepten zijn beschikbaar in verschillende variaties, voor wie wil vermageren, in balans wil blijven of net spiermassa wil opbouwen.

Causa santa rosa is een traditioneel gelaagd aardappelgerecht uit Peru. In dit recept werd er een Soulmatefood-draai aan gegeven en wat friszure ceviche - ook een specialiteit uit Peru - aan toegevoegd.

Ingrediënten voor 2 personen

80 g quinoa, 220 ml water, snuf zout,

1 kleine zoete aardappel (geschild, in blokjes), 1⁄4 rode ui (fijngesnipperd), 2 theelepel gehakte koriander (plus extra als garnering), 2 theelepels gehakte munt, 1 gekookte rode biet (in blokjes), 3 eetlepels crème fraîche, 1⁄2 theelepel gekneusde roze peperkorrels, zeezout (naar smaak), 1 rijpe avocado, vruchtvlees van 1 kleine mango

VOOR DE CEVICHE: stukje gemberwortel van 1 cm, 2 tenen knoflook, 1⁄2 rode chilipeper, 10 g koriander (1 klein bosje), sap van 1 citroen (plus wat extra voor de avocado), sap van 4 limoenen, 2 zeebaarsfilets (zonder vel, 100 g per stuk)

ZO MAAK JE HET

1. Begin met de cevichemarinade. Hak de gember,

de knoflook, de chilipeper

en de koriander grof en

doe ze in een potje. Voeg het citroensap en het limoensap toe, draai het deksel op het potje en schud goed. Zet de marinade 30 minuten in de koelkast. Giet de marinade boven een kom door een fijne zeef. Zet de kom met de zeef in de koelkast.

2. Doe de quinoa in een zeef en spoel hem af onder koud stromend water. Doe de

quinoa met het water en het zout in een pan met een

deksel. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Kook de quinoa tot hij licht en luchtig is en al het vocht heeft opgenomen. Voeg zo nodig tussendoor wat kokendheet water toe.

3. Verdeel de quinoa over een bakplaat, laat hem 10 minuten afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast.

4. Kook de blokjes zoete aardappel beetgaar in een kleine pan kokend water.

Giet ze af en laat ze in een zeef afkoelen onder koud stromend water.

5. Doe de quinoa in een

kom en voeg de ui, de zoete aardappel en de gehakte

kruiden toe. Hussel alles goed door elkaar en zet de quinoa opzij. Schep de rode biet door de crème fraîche en voeg de roze peperkorrels en wat

zout naar smaak toe.

6. Halveer de avocado en

verwijder de pit. Snijd elke helft in de lengte in 4 parten en verwijder de schil met

een mesje. Besprenkel de avocadoparten met wat

citroensap zodat het vruchtvlees niet verkleurt.

7. Doe het mangovruchtvlees in een mengbeker en pureer het mooi glad met een staafmixer. Snijd met een vlijmscherp mes (geen kartelmes) de zeebaarsfilets in de lengte doormidden en verwijder

de bloedlijn (het donkerrode gedeelte). Snijd de filets

vervolgens met de draad mee in stukjes van circa 1 cm.

8. Haal de kom met de

marinade uit de koelkast en gooi de uitgelekte pulp in

de zeef weg. Leg de stukjes zeebaarsfilet in de marinade. Zorg dat elk stukje goed

bedekt wordt door de

marinade en laat de vis

10 minuten marineren.

9. Schep de vis uit de

marinade en stel het gerecht samen. Schep op elk bord een dessertlepel mangopuree en smeer hem iets uit met de achterkant van de lepel. Schep op elk bord de helft van de quinoa in een bergje naast de mangopuree

(gebruik hiervoor eventueel een kookring). Schep het

bietenmengsel op de quinoa en leg de avocadoparten

ernaast. Leg de stukjes

zeebaarsfilet erbovenop

en strooi er wat gehakte

koriander over als garnering.

Fitness & crossfit food van Christian Coates, Karakter Uitgevers, 19,99 euro

Gewoon gezond

Wie is de auteur?

Karolien Olaerts is een dertiger die al behoorlijk wat met haar gewicht geworsteld heeft. Ze meet 1,71 m en zag op haar weegschaal al alle cijfers tussen de 39,8 en 74,9 kilo verschijnen. Toen ze eindelijk een evenwicht had gevonden, en ze steeds meer vragen daarover kreeg, richtte ze een Facebookpagina op, Karola's Kitchen.

Wat maakt het boek gezond?

Karolien kiest voor plantaardige voeding. Geen vlees eten is voor haar doodnormaal, maar vis heeft ze niet afgezworen, hoewel ze meestal vegetarisch of veganistisch eet. Karolien presenteert geen wetenschappelijk dieet, maar kiest vooral voor het gezond verstand, weg van alle hypes. En daarover geeft ze veel heldere, onderbouwde uitleg.

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN

1 el olijfolie, een halve kleine witte kool (in hapklare

stukken), een halve kleine bloemkool (in roosjes), 1 tl gedroogde dragon, 1 tl

gedroogde dille, 80 g ricotta, 1 à 2 tl mosterd (naar smaak), een grote handvol verse spinazie, 40 g geraspte emmentaler, versgemalen zwarte peper en grof zeezout, eventueel een groene salade voor erbij

ZO MAAK JE HET

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de witte kool gedurende 5 minuten. Voeg de bloemkool en gedroogde kruiden toe en breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en zeezout. Laat nog eens ongeveer 5 minuten stoven, tot de groenten gaar zijn.

2. Klop intussen de ricotta en de mosterd los tot een

homogeen mengsel.

3. Voeg de spinazie bij de groenten en schep goed om tot de blaadjes net beginnen te slinken. Draai het vuur uit en schep het mosterdricottasausje door de groenten.

4. Stort alles in een ovenschotel en strooi de geraspte kaas eroverheen. Plaats 15 tot

20 minuten in de oven tot de kaas een krokant, goudbruin korstje vormt. Serveer met een groene salade.

Gewoon gezond van Karolien Olaerts, Horizon 22,50 euro

4 kookboeken om het nieuwe jaar

gezond af te trappen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden