Maandag 14/06/2021

Weg met deze politieke cultuur

Thomas Decreus en anderen leggen uit waarom zij op zondag 23 januari betogen.

Thomas Decreus is historicus en filosoof. Hij is als doctorandus verbonden aan de K.U.Leuven en is medeorganisator van de betoging op 23 januari. Deze bijdrage wordt mee ondertekend door Simon Vandereecken, Alex Hermans, Thomas Royberghs en Felix De Clerck.

De organisatoren van de mars op 23 januari willen toelichten waarom er geprotesteerd moet worden tegen de huidige politieke impasse.

Reeds sinds 2007 wordt de politiek volledig gedomineerd door communautaire onderhandelingen en partijpolitieke spelletjes. Informateurs, verkenners en bemiddelaars volgden elkaar op, maar doorbraken bleven uit. In de voorbije vier jaar zijn we getuige geweest van talloze mislukkingen, kinderlijk gekibbel en een complete vervreemding tussen Wetstraat en dorpstraat. Niemand lijkt nog goed te beseffen waarover dit alles nu precies gaat. Het enige wat wel voor iedereen duidelijk wordt, is dat de impasse totaal en gevaarlijker dan ooit is. Wij, jongeren, willen weg uit die impasse. Daarom betogen wij.

Maar is het niet al te makkelijk om te betogen tegen de politieke impasse? Zou het niet beter zijn om in discussie te treden met bepaalde personen of partijen? Dat betwijfelen we. Naar ons aanvoelen zijn immers alle politici verantwoordelijk voor de impasse: van links tot rechts en van Waals tot Vlaams. Daarom weigeren wij hen met de vinger te wijzen, maar veroordelen wij ten zeerste en op absolute wijze de politieke cultuur die de politici tot stand brachten en in stand houden. Daarom betogen wij.

Maar niet alleen politici zijn verantwoordelijk voor het zo bekrompen politieke klimaat. Ook de media dragen volgens ons een verpletterende verantwoordelijkheid. Toen wij via internet ruchtbaarheid begonnen te geven aan de op handen zijnde betoging was een vraag die vanuit sommige media altijd terugkwam: "Zijn jullie nu Vlaams- of Belgischgezind?" of "Tot welke politieke kleur behoren jullie?" We werden dus steeds opnieuw gedwongen om ons in een logica in te schrijven die we net willen aanklagen. Net zoals wij door de media in een dergelijke logica gedwongen werden, zo gebeurt dat ook bij politici, hun kiezers en haast alle burgers. Wij willen losbreken uit deze partijpolitieke en communautaire dwangbuis, geconstrueerd door politiek en media. Daarom betogen wij.

Die partijpolitieke en communautaire dwangbuis is de oorzaak van het feit dat we op dit eigenste moment geen regering hebben. De vuist die we maken tegen het wij/zij-denken en de nefaste halsstarrigheid van de onderhandelaars, is dezelfde vuist waarmee we op tafel slaan om een regering te eisen. We zijn het immers beu om 'geregeerd' te worden door noodoverheden en regeringen van lopende zaken die uitblinken in een compleet gebrek aan visie. Daarom betogen wij.

Onze roep om een regering is niet een roep om om het even welke regering die om het even welke maatregelen neemt. Evenmin is het een roep die gedreven wordt door de angst om in bestuurloosheid te vervallen. Het is een positieve oproep die vertrekt vanuit een krachtige intuïtie. Wat wij willen is een regering die de toekomst van alle Belgen veilig stelt en die werk maakt van een nieuwe samenleving waarin de tegenstellingen die ons reeds vier jaar gijzelen overstegen worden. Wij keren ons daarbij af van een politiek klimaat waarin het algemeen belang wordt ondergeschikt aan het belang van één gemeenschap, waarin één droom moet wijken voor iedere realiteitszin of waarbij politici niet kunnen loskomen van hun eigen achterban. We willen een regering die regeert in het belang van iedereen. Daarom betogen wij.

Of dit protest iets zal uitmaken en waar het ons naartoe zal brengen valt moeilijk in te schatten. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat met het aantal deelnemers het gewicht van onze oproep zal toenemen. Meer zielen brengen niet enkel meer vreugd, maar bereiken ook een groter gehoor. Wij willen dat de politici onze oproep horen en er belang aan hechten. Wij willen druk uitoefenen. Daarom betogen wij.

Het protest dat nu aan het ontstaan is, is net zoals de initiatiefnemers ervan jong, maar daarom niet minder krachtig. Los van enige partij- of vakbondsstructuur en los van bestaande ideologische kampen zijn wij er als onafhankelijke, maar samenwerkende jongeren in geslaagd om via Facebook en andere kanalen, op slechts enkele dagen tijd, meer dan tienduizend mensen te mobiliseren voor de betoging op 23 januari. Nu we officiële toelating hebben gekregen van de stad Brussel, roepen wij iedereen op om aan onze vredevolle manifestatie deel te nemen. We hopen daarbij om de onafhankelijke geest waarin dit protest ontstaan is te vrijwaren in de betoging. We roepen daarom op om politieke symbolen thuis te laten. Vlaming, Brusselaar of Waal, autochtoon of allochtoon, man of vrouw, individu of beweging, iedereen is welkom. Zij aan zij zullen we wandelen door de straten van Brussel, gedreven door eenzelfde doel: een nieuwe en andere politiek voor dit land. Daarom betogen wij.

http://230111.be/

Waar en wanneer? Brussel, 23 januari Vertrek: 13 uur, Noordstation/Albert II laan Einde: 17 uur, Jubelpark.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234