nieuws

Weg met alle (ridicule) regeltjes: logies verhuren wordt eenvoudiger

- Door: FT - Bron: Eigen berichtgeving & Belga
1 © Thinkstock

Vanaf 1 april wordt het veel eenvoudiger om logies te verhuren in Vlaanderen. Minister van Toerisme Ben Weyts heeft de laatste details van het nieuwe 'Logiesdecreet' uitgewerkt. Er zijn niet alleen minder regels, ze zijn ook niet meer zo ridicuul. "We waken over veiligheid en comfort, maar betuttelen verder niet." Horeca Vlaanderen reageert tevreden.

Share

Het was pure kafka. Een familie die hun huisje aan de zee gedurende een maand per jaar wou verhuren als vakantiewoning, moest volgens de oude regels een bepaald aantal eierdopjes in huis hebben. Dat verandert

Minister Ben Weyts

Steeds meer mensen overwegen om zelf met logies te starten, maar de oude regelgeving was te uitgebreid en legde allerlei absurde voorwaarden op. "Het was soms pure kafka", zegt minister Weyts. "Een familie die hun huisje aan de zee gedurende een maand per jaar wou verhuren als vakantiewoning, moest volgens de oude regels een bepaald aantal eierdopjes in huis hebben: voor elk bed moest er anderhalf eierdopje zijn. Dat verandert nu. De drempel wordt verlaagd".

Het nieuwe 'Logiesdecreet' zet dus stevig het mes in de wirwar van regeltjes en voorschriften. Voortaan zijn er slechts zeven basisvoorwaarden, waar álle logies aan moeten voldoen. Zo moet er onder meer een brandveiligheidsattest aanwezig zijn, een brandverzekering en is de uitbater of persoon die de dagelijkse leiding op zich neemt niet veroordeeld voor misdrijven. Wie een overnachting wil aanbieden, zal zich voortaan ook eenvoudiger kunnen aanmelden.

Controle op Airbnb
Danny Van Assche, afgevaardigde van Horeca Vlaanderen: "Ondanks het feit dat het nieuwe decreet al op 1 januari van start had moeten gaan, zijn we toch blij met deze maatregelen. Eerst en vooral is er de toepassing van het nieuwe classificatiesysteem: de sterren die hotels krijgen richten zich nu op het Europese systeem. Om onze hotels naar het buitenland toe te promoten, is die gelijkschakeling wel erg belangrijk." 

En dan is er nog het kamerverhuur via Airbnb: ook die verhuurders moeten nu voldoen aan de zeven basisvoorwaarden. Een grote stap vooruit. "Het zorgt voor een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie. Iedereen krijgt dezelfde regels opgelegd. Ook controles worden nu makkelijker omdat gegevens worden bijgehouden door de overheid."

Geen inquisitie
Weyst benadrukt ook dat de controle geen inquisitie wordt. De inspecteurs van Toerisme Vlaanderen worden eerder "coaches", die uitbaters zullen begeleiden om te voldoen aan de (basis)voorwaarden. De sector krijgt dus meer vertrouwen. "We geven een boost", zegt Weyts. "We waken over de kwaliteit en de (brand)veiligheid, maar de absurditeiten zijn er uit. De drempel om logies uit te baten wordt veel lager. Geen waslijst aan regeltjes, maar een beperkt aantal heldere spelregels."

nieuws

cult