Maandag 19/04/2021

Weet wat gij eet: studentenresto’s onder de loep genomen De beste leerling van de klas: Leuven

Studentenrestaurants in vijf begrippen? Selfservice, dienbladen, inox, gratis kraantjeswater en een vaak kwalijke reputatie. Maar kloppen die geruchten wel? Wij deden de smaaktest!

In de Leuvense Tiensestraat kunnen studenten voor hun dagelijkse kost terecht in Alma 1. Het cijfer 1 verraadt dat er meerdere Alma’s zijn. Niet zo buitengewoon, want alle studentensteden tellen meerdere eetadressen uitgebaat door de unief of de hogeschool. Enkel in Leuven echter dopen ze deze zoals naamgenoten in een koninklijke familie.

Een Leuvense student met een heel specifieke smaak kan het menu online raadplegen, want niet alle Alma’s en andere resto’s bieden exact hetzelfde aan. Zo focust Alma 2 net iets meer op pasta en veggie, bijvoorbeeld met het Veggie 2-concept: elke donderdag een extra vegetarische schotel op het menu.

koning paella

De broodjes en slaatjes zien er een stuk aanlokkelijker uit in Leuven dan in de andere studentenresto's. Voorgemaakt, dat wel. Maar zeker nog niet al te lang geleden. Aan de pastatoog kan je niet alleen kiezen tussen klassiekers als carbonara en macaroni, maar ook voor de iets origineler klinkende mornaysaus met tomaten-paprikamengeling. Vermoedelijk een trucje om het menu wat meer cachet te geven, want mornaysaus is simpelweg een synoniem voor kaassaus. Vandaag kiezen we voor de rundbrochette met choronsaus en ebly met groenten.

Op wonderlijke wijze staan we opnieuw voor de toog zonder wachtenden. Eerst denken we dat de zalm de populariteitstest van de dag con brio wint. Dan blijkt dat de lange rij enkel een storing in de bereidingsflow blootlegt: het personeel wacht vol ongeduld op een vers gestoomde lading vis. Als we even later de borden rondom ons inspecteren, ontwaren we paella, paella en nog eens paella.

speciallekes

Wat bij Alma 1 nog in het oog springt, is het ruime assortiment extraatjes: speciale dranken, allerlei ijsjes, chocoladerepen en nog meer ongezonde goestingskes. En ook wel de grote pot (gratis) mayonaise. Niet meteen hygiënisch, lijkt ons. Wat is er mis met een pompsysteem?

Het interieur van dit studentenrestaurant is een beetje verouderd, typische universiteitsstijl. Er is een bescheiden buitenterras voor de happy, sunny few. Vrolijk proeven we er van ons middagmaal. Meteen valt op hoe vlot de blokjes rundvlees, de uien en de groene paprika van het stokje loskomen. Jawel, deze rundbrochette is perfect gebakken. Het vlees is nog wat roze, evenwel niet té, zodat liefhebbers van à point of bien cuit hun neus niet ophalen. Bovendien smaakt het voortreffelijk en werkt de combinatie met de choronsaus wonderwel. De gemengde rauwkost (fijngesneden sla, wortel en rode kool) verfrist bij dit alles en vertoont geen enkele verkleuring of verlept randje. Door de gekookte ebly werden erwten en wortelen gemengd. Geen smaakbom, maar zeker niets mis mee. Bovendien is het positief om studenten te laten kennismaken met andere bronnen van koolhydraten dan de standaard aardappelbereidingen.

Voldaan wandelen we de Tiensestraat weer in; het oliebollenkraam op de kermis even verderop brengt ons zelfs niet in de verleiding.

De gezonde hap: Antwerpen

Studentenrestaurant Ten Prinsenhove ligt centraal tussen de verschillende gebouwen van de universitaire Stadscampus. Hartje stad (op enkele minuten stappen van de Meir) betekent meteen ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of te voet. Fietsers kunnen terecht in de fietsenstalling voor de deur. De auto parkeren valt iets meer tegen, maar universiteiten kunnen inderdaad beter meer ecologische vervoersvormen stimuleren.

vaste waarden

Bij het binnenkomen staan de eetopties uitgestald in een glazen kast. Met de obligate huishoudfolie afgedekt uiteraard. Een kleine online voorstudie behoort ook tot de mogelijkheden. De keuze bestaat uit een dagschotel en zijn vegetarische versie: blauwewijtingfilet - of quornfilet voor de veggies - met rodepestopuree en prei. Als je daar je neus voor ophaalt, kun je nog opteren voor de pasta van de dag (ditmaal lasagne bolognaise) of terugvallen op enkele vaste waarden als steak en brochette. Koude eters vinden wellicht hun gading in de verzorgde saladebar of de belegde broodjes (die wel niet à la minute belegd worden).

Wij kiezen hier - en bij uitbreiding ook in de andere studentenresto’s - voor de dagschotel en kraantjeswater. Betalen kan cash; voor zij die minder van contant houden, behoren Proton en PingPing tot de betaalmogelijkheden. Het weekmenu leert ons trouwens dat het nog goedkoper kan: de prijzen van de dagschotel variëren doorheen de week. De dag met vis op het menu is met z’n €4 dan ook de duurste van de vijf (studentenrestaurants sluiten uiteraard de deuren tijdens het weekend).

fris interieur

Het interieur van Ten Prinsenhove scoort behoorlijk in de categorie van universitaire ruimtes. Geen hypermoderne architectuur, maar zeker ook geen sovjetgevoel - waar je toch ietwat voor vreest als je via de kelderverdieping de UA-kantine betreedt. De fris geschilderde muren werken zelfs een tikkeltje humeurbevorderend. Het restaurant beschikt niet over een terras, dus nemen we op deze zonnige dag plaats aan het raam.

lekkere groentjes

Op ons bord ligt een vers uitgeschepte bol puree, een stevige zelfs, met rodepestospikkels. Daarnaast prijkt de wijting op een (kingsize) bedje van gestoofde prei en pootjebadend in een wittewijnsaus. Door de band genomen een smakelijk gerecht voor een grootkeuken. De puree smaakt flink door naar de rode pesto en is heerlijk smeuïg. Toch duiken ook wat minpuntjes op. De prei is iets te bijtgaar; eerst kort stomen of koken en daarna stoven was wellicht een beter idee. Maar hoed af dat dit studentenrestaurant de moeite doet om niet de voor de hand liggende platgekookte (of tegenwoordig platgestoomde) groenten te serveren. De gaartijd van de vis is dan weer een tikkeltje te lang, waardoor de filet zijn sappigheid grotendeels verliest. Ter compensatie mocht de saus dan misschien kwistiger uitgedeeld worden.

veggie voor

de dames

Als we even om ons heen kijken, merken we dat de suggestie van de dag niet meteen alomtegenwoordig is. Borden met veggie, pasta en vaste waarden komen voorbij. De quorn bekoort iets meer dames en de mannelijke studentenbevolking verkiest steaks. Heel even lonken we nog naar de lasagne bolognaise op een aanpalende tafel. Desalniettemin leggen we voldaan onze messen en vorken parallel. Hier eet je lekker, eerlijk en gevarieerd.

Bovendien spant de UA zich dit academiejaar in om de keuken te verduurzamen. Hiervoor slaan ze de handen in elkaar met Vredeseilanden en werken ze rond thema’s als Donderdag Veggiedag, lokale producten of afvalbeperking.

Afruimen doe je in Ten Prinsenhove niet door jouw dienblad in zo’n typisch rek te schuiven. Neen, je laat het gewoon achter op de afruimband. Voorsorteren hoeft niet, dat doen de mensen aan het uiteinde van de band voor jou. We glimlachen even naar de afruimers en lopen met een verzadigde maag en tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding naar buiten.

Goedkoop en fruitig Gent

In Gent spijzen ze de hongerigen onder meer in de Sint-Pietersnieuwstraat, strategisch gelegen tussen een aantal faculteiten van de UGent en gebouwen van de Arteveldehogeschool. Studentenresto De Brug laat zich gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Ook in Gent laten studenten de auto het best thuis. Parkeren kan beperkt in de buurt of ondergronds in de parking onder het Sint-Pietersplein.

per calorie

Aan de ingang van het restaurant staat het aanbod op een tafel uitgestald, onder huishoudfolie. Kalkoengebraad en zalmsteak gratino zijn de dagschotels. Daarnaast staan de snackopties vol-au-vent en cheeseburger eveneens te blinken onder hun plastiekje. De dagelijks verkrijgbare snacks (kaaskroketten en spaghetti) moeten het met een gelamineerde foto doen. Meestal wordt ook het aantal calorieën vermeld. Op de lichtste optie - bij ons bezoek het kalkoengebraad met bloemkool in kaassaus en natuuraardappelen - krijg je €0,50 korting. Mogelijk doen ze dat niet altijd bij de gezondste schotel maar bij de suggestie van de dag, al is het bij wijze van spreken orloffgebraad met champignonroomsaus, in overmatig veel boter gestoofd witloof en gefrituurde kroketten.

veggie + fruit

Toch ook nog even inzoomen op hoe het de vegetariërs vergaat in de veggiehoofdstad. Zij kunnen elke dag hun hart ophalen aan een vlees- en visloze dagschotel: vandaag bijvoorbeeld zoetzure veggiecubes. Verder stimuleren ze het passen voor vlees en vis op Donderdag Veggiedag door een gratis stuk fruit aan te bieden bij de vegetarische optie.

Kom je liever welingelicht in het studentenrestaurant aan? Dan kan je zoals in alle studentensteden het menu op voorhand consulteren op de website van de universiteit of de hogeschool. Maar de UGent gaat nog een stapje verder: zij bieden het menu ook aan via een mobiele website, een iPhone-app en een RSS feed. Want ook geeks hebben honger.

Het blijkt drummen aan de snacktoog: het koninginnenhapje en de kaaskroketten - uiteraard beide geflankeerd door frieten - zijn topscoorders onder de studenten. Wij zijn stiekem jaloers op hun calorierijke keuze, maar lopen alweer gedwee richting toog zonder wachtrij en gaan voor de afgeprijsde aanrader van de dag. De groentekeuze bestaat uit bloemkool of wortelen, de koolhydraten uit natuuraardappelen, rijst, puree of frieten. Wij volgen exact het voorbeeld bij de ingang: bloemkool en aardappelen dus.

zacht prijsje

De Brug voelt door de grote glaspartijen en het hoge plafond ruim aan, maar moet qua oppervlakte toch duidelijk onderdoen voor andere studentenrestaurants. Voor gezelligheid krijgen ze ook in Gent geen extra punten, het blijft een selfservicerestaurant met grootkeukenmaaltijden en personeel in witte uniformen.

En dan de volle aandacht op ons bord. De twee ronde schijfjes kalkoen zijn correct bereid, maar een echte carnivoor vindt de portie wellicht iets te mager uitvallen. De champignonsaus verrast of ontgoochelt niet, al houdt er vanzelfsprekend niemand echt van champignons uit blik.

Handjes op elkaar voor de perfect gegaarde bloemkool in een smakelijke kaassaus. De gekookte aardappelen aan de andere kant van het bord zijn dan weer wat saai en mankeren wat smaak. Maar al bij al een voedzame maaltijd voor een ultrazacht studentenprijsje (€3), overigens de meest budgetvriendelijke dagschotel over de verschillende studentensteden heen.

In Gent houden ze het bij de oldschool afruimrekken. Een aantal personeelsleden die even verder zelf zitten te eten maken een grapje dat we onze boeken ook gerust op het dienblad mogen laten liggen. Sympathieke sloebers!

Veel keus, weinig chic: brussel

De Triomflaan en de Pleinlaan omarmen samen de naar grootstedelijke normen eerder uitgestrekte en bijzonder groene VUB Campus Etterbeek. Hier kom je het best naartoe met het openbaar vervoer: trein, tram, bus en metro hebben stations rondom de campus. Fietsen is ook een optie, maar wandelen is enkel aan te raden voor buurtbewoners. Met de auto moet je wel even inhouden voor de verdwijnpalen (op-en-neer-gaande afsluitingspalen), maar eenmaal binnen op de campus lukt parkeren in een handomdraai.

conversation tables

In het midden van deze site staat een gebouw met de letter R van Resto. De meeste van de met letters benoemde gebouwen dateren van tientallen jaren geleden en stralen dan ook een zekere renovatiewens uit. In het studentenrestaurant proberen ze het gebrek aan ruimtegevoel door de lage plafonds op te lossen met witte verf en enkele felle kleuren. Gelukkig is de oppervlakte aanzienlijk en kan je kiezen tussen lange tafels in kantineopstelling, kleinere exemplaren in een soort souterrain, picknicktafels buiten of misschien zelfs de conversation tables als je de behoefte voelt om met andere (buitenlandse) studenten kennis te maken.

We ontdekken een uitgebreid eetaanbod. Naast twee dagschotels (chickenfingers met slaatje en tartaar of Normandische tongrolletjes) kan je tevens opteren voor het lightmenu, het veggiemenu, pasta, wok of grill. De fetakroketten met een tomaten-olijvensalade doen ons instant watertanden. We maakten echter het voornemen om overal de dagschotel te proeven en bestellen dan ook met lichte tegenzin de Normandische tongrolletjes. Al wandelend naar onze eetplek valt op dat de belegde broodjes hier scoren.

De VUB hanteert verschillende tarieven voor studenten: de standaardprijs voor een dagschotel bedraagt €4,80, maar wie een maaltijdkaart heeft (voor beursstudenten, via de Sociale Dienst Studenten), betaalt slechts €3,55. Het eigenlijke afrekenen kan cash, met maaltijdcheques, Proton of PingPing.

Eens de kassa’s gepasseerd, kom je bij een wellicht door Heinz gesponsorde tafel met mayonaise, ketchup, cocktail en nog een aantal andere sausvariaties. Niet meteen een adequate aanpak om evenwichtig eten te stimuleren bij de studenten, lijkt ons.

luiewijvengroenten

Op ons bord liggen drie werkelijk kurkdroog gekookte rolletjes met daarover een zeevruchtenmengeling en een waterige saus. Vermoedelijk om de nietigheid van de vis te compenseren serveren ze hierbij een gigantische berg gestoomde groenten - wat wij luiewijvengroenten noemen (voorgesneden wortel, prei, broccoli, knolselder). Aan de selfservicetoog dien je zelf een apart potje met koolhydraten van onder de rode warmhoudlamp te nemen: aardappelpuree in ons geval, die helaas bijna tot beton verworden is. Om toch met een positieve noot af te sluiten: de (uiteraard ook ingekochte) zeevruchtenmengeling smaakt tegen alle verwachtingen in niet mis. We proeven in beperkte mate mosselen, roze garnalen, inktvis in verschillende vormen en venusschelpen - alles uiteraard zonder schelp.

internationale keuken

Niet een tikkeltje afgunstig, maar ronduit stikjaloers zien we kipvingers na kipvingers voorbijkomen. Ja, we maakten absoluut de verkeerde keuze. Hoe dan ook kan dit studentenresto helaas niet tippen aan Antwerpen, Gent of Leuven. Nochtans houdt de VUB er een duurzame visie op na: ze ondertekenden een charter waarin voornemens staan als elke dag veggie in het aanbod en geen bedreigde diersoorten op het menu. Achteraan in het restaurant kan je fairtradeproducten kopen in een Oxfam Wereldwinkel. Respect!

Ook in Brussel is ondertussen de afruimband ingevoerd, weliswaar in combinatie met de bekende rekken. We laten ons dienblad achter en verlaten eerder teleurgesteld gebouw R.

Het grote restorapport

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234