Zaterdag 20/04/2019

De dag van

Weet u waarom dolfijnen glimlachen?

De dolfijn, de ogenschijnlijk vrolijke frans van het dierenrijk. Beeld EPA

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Werelddag voor dolfijnen in gevangenschap.

Geen dier zo aaibaar als de dolfijn. Ze maken oogcontact, hebben een eeuwige glimlach en zijn onnoemelijk schattig. Misschien houden we ze daarom zo graag dicht bij ons? Dat zou meteen verklaren waarom we er zoveel gevangen houden. Wereldwijd leven er namelijk zo'n 2.913 dolfijnen in gevangenschap, zo berekende databureau Statista in 2015.

Die leven dan bijvoorbeeld in Sea World, Boudewijn Seapark en andere dolfinaria. Japan (543) en de Verenigde Staten (529) zijn wereldwijd de belangrijkste dolfijnenhouders, maar ook Europa (296) kan er wat van. En dat is niet zo'n goed nieuws, toch niet voor de dolfijnen zelf. In het wild leven zij namelijk in grote gemeenschappen en zwemmen ze tot 100 kilometer per dag. En in dolfinaria? Not so much.

Daarom is het vandaag Werelddag voor dolfijnen in gevangenschap. De dolfinaria krijgen steeds meer kritiek, al is dat nog niet doorgesijpeld naar het brede publiek. Want de dolfijntjes zien er toch zo gelukkig uit? Je kan er zélf mee zwemmen, ze voeren leuke kunstjes uit en ze lachen altijd. Wat zien er er gelukkig uit! Maar betekent die eeuwige glimlach ook dat dolfijnen blij zijn?

Jammer maar helaas, schijn bedriegt. Die eeuwige glimlach staat niet voor geluk, maar heeft een zuiver fysiologische reden. Dolfijnen hebben nu eenmaal een gebogen mond en een onderbeet die wat aan Raymond van het Groenewoud doet denken. Dat wij daar een glimlach in ontwaren heeft te maken met antropomorfisme, het toeschrijven van menselijke opvattingen aan dieren. De glimlach is een menselijk iets. Als de mens dat ziet bij een dier, interpreteert die dat als een uiting van geluk. Daar is dus niets van aan. Dus als de dolfijntjes in Sea World u vriendelijk lijken toe te lachen, vinden ze u mogelijk nog altijd een eikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.