Woensdag 20/10/2021

'Weesgeneesmiddelen te snel terugbetaald'

Alain Dupont (VUB):

Peperdure geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen, de zogenaamde weesgeneesmiddelen, worden in België te gemakkelijk terugbetaald. Dat blijkt uit een studie van professor Alain Dupont (VUB). "Voor weesgeneesmiddelen worden duidelijk andere criteria gehanteerd", zegt het hoofd van de afdeling Farmacologie aan de VUB. "Vaak ontbreekt voldoende wetenschappelijke evidentie over de werking en wordt er toch terugbetaald aan de hoge prijs die een farmaceutisch bedrijf vraagt."

Uit de MORSE-studie van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkeringen (Riziv) bleek al dat de budgettaire aanpak van weesgeneesmiddelen "cruciaal is voor de evolutie van de toekomstige uitgaven". Twee weken terug werd die voorspelling bewaarheid: het geneesmiddelenbudget loopt fors in het rood en de weesgeneesmiddelen hebben daarin een flink aandeel.

Per patiënt kan de prijs tot enkele honderdduizenden euro's per jaar oplopen. Omdat het vaak maar om enkele patiënten gaat, valt de prijs per geneesmiddel doorgaans nog mee. "Maar er zijn steeds meer weesgeneesmiddelen voor steeds meer aandoeningen", zegt professor Dupont. "Dat maakt dat het totale kostenplaatje wel degelijk hoog oploopt."

De afgelopen jaren gaf de commissie die oordeelt over de terugbetaling van geneesmiddelen (CTG) het fiat voor 23 van de 25 ingediende dossiers. Dupont: "En dat ondanks de vaak zeer beperkte klinische bewijzen over de therapeutische waarde en de zeer hoge prijs." Volgens de VUB-professor is er bijgevolg sprake van een ongelijke behandeling. "Weesgeneesmiddelen krijgen duidelijk prioriteit op andere geneesmiddelen voor even ernstige maar veel vaker voorkomende ziekten. Bij de weesgeneesmiddelen, vaak kankermedicatie, komt veel emotie kijken, en die factor maakt dat er blijkbaar sneller wordt beslist om terug te betalen."

Maar niet alleen de weesgeneesmiddelen vormen een uitdaging voor de toekomst, ook het gebrek aan echte innovatie in de farmaceutische nijverheid is problematisch. Uit dezelfde studie blijkt immers dat in de periode 2002-2005 slechts 5,2 procent van de dossiers ingediend voor terugbetaling betrekking had op een echt innovatief geneesmiddel. Daarvan werd door het CTG bovendien maar de helft aanvaard voor terugbetaling, bij gebrek aan voldoende bewijs van het innovatieve karakter. "Dat is inderdaad slechts een zeer kleine fractie", zegt Alain Dupont. "Het merendeel van de dossiers draait om zogenaamde me too-geneesmiddelen die geen meerwaarde hebben." (TOC)

Terugbetaling gebeurt vaak ondanks hoge prijs en beperkt bewijs over therapeutische waarde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234