Woensdag 28/07/2021

Unia

Weerstand tegen Homans groeit: "Ze zou haar bevoegdheden beter afstaan"

Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA). Beeld Photo News
Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA).Beeld Photo News

Groen heeft aan Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans gevraagd om het parlement uit reces te roepen, maar aangezien er geen meerderheid voor is, gaat die daar niet op in. Mercedes Van Volcem, Vlaams parlementslid van Open Vld, roept Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) intussen op om haar bevoegdheid van inburgering en integratie af te staan.

Oppositiepartij Groen heeft gisteravond in een brief aan Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gevraagd om het parlement deze week bijeen te roepen naar aanleiding van de uitspraken van Homans. "Een minister kan niet zomaar kwistig met leugens strooien", verklaart Groen-fractieleider Bjorn Rzoska. "Zij provoceert zonder dat zij daar veel beleidsdaden tegenover kan stellen. Dat kan het parlement niet over zijn kant laten gaan."

Groen-fractieleider Bjorn Rzoska:
Groen-fractieleider Bjorn Rzoska: "Een minister kan niet zomaar kwistig met leugens strooien"Beeld Photo News

Ook sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke eist snel duidelijkheid van de meerderheid. Hij wijst naar Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem, die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op Twitter vraagt om de bevoegdheden in zijn regering te herschikken. Aanleiding zijn de uitlatingen van Homans dat Unia "niet neutraal en niet objectief" is en alleen "de mensen van allochtone origine" verdedigt.

Sp.a-voorzitter John Crombez schrijft op Twitter dat Bourgeois dringend moet ingrijpen. "Vanaf nu zal men twijfelen of de Vlaamse regering correct is en de waarheid vertelt", merkt hij op. "Ook de meerderheid vraagt dat nu." In de brief aan Peumans wordt niet enkel Homans ter verantwoording geroepen, maar ook de vice-minister-presidenten van de andere regeringspartijen.

Kritiek vanuit Open Vld

"Van Volcem ziet als voorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur elke week hoe minister Homans functioneert. Zij heeft nu ernstige vragen bij haar functioneren. Toch een duidelijk signaal van niet zomaar iemand van de Open Vld-fractie", zegt Vandenbroucke. "We moeten meteen weten van de regering waar ze staat." Sp.a steunt officieel de vraag om het parlement deze week nog te laten samenkomen.

"Minister Homans heeft zeven bevoegdheden, maar als minister van Integratie en Inburgering vind ik niet dat ze de integratie bevordert", verduidelijkt Van Volcem, die in het Vlaams Parlement ook de commissie voorzit bevoegd voor Inburgering, aan Belga. "Ze doet niets anders dan polariseren en dan nog op basis van foute cijfers. Ze doet haar taak echt niet goed."

Mercedes Van Volcem. Beeld BELGA
Mercedes Van Volcem.Beeld BELGA

Open Vld-fractieleider Bart Somers benadrukt dat Van Volcem in eigen naam spreekt. "Dit is niet het partijstandpunt, noch dat van onze fractie", zegt hij. "Wat Mercedes voorstelt is niet aan de orde. We zullen een grondig debat voeren over de feiten en dat waar het hoort: in het parlement." Of dat nog deze week moet gebeuren of pas na de krokusvakantie laat hij nog in het midden. "Dat zullen we bekijken."

Gefronste wenkbrauwen bij CD&V

De andere coalitiepartner CD&V houdt voorlopig de boot af. "Het is goed dat we dit debat grondig voeren", zegt fractieleider Koen Van den Heuvel. "De uitlatingen van de minister heeft ook bij ons de wenkbrauwen doen fronsen. Als partij van het midden passen wij voor polarisering. Maar ook over de rol van Unia kan er gediscussieerd worden." Maar voor CD&V kan het debat perfect ook volgende week.

En de uitval van Van Volcem? Zijn partijgenoot Robrecht Bothuyne vult aan: "Het moet gaan over hoe de bevoegdheden worden uitgevoerd, niet door wie", zegt hij. "Maar dit is wel een teken aan de wand voor de minister dat ze goed moet nadenken vooraleer ze bepaalde uitspraken doet."

N-VA voelt zich niet in het nauw. "Het is niet de eerste keer dat Van Volcem zoiets doet", reageert N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. "Ik hecht meer waarde aan de woorden van Bart Somers, die heeft meer geloofwaardigheid." Diependaele ziet er geen meerwaarde in om het parlement uit vakantie terug te roepen om deze week al te debatteren.

"Wij zijn absoluut vragende partij voor een debat over de rol van Unia in onze samenleving, maar dat kan gerust ook volgende week. Ik heb nog maar zelden een debat goed weten gaan als het door steekvlampolitiek is ingegeven." Parlementsvoorzitter Peumans heeft intussen al laten weten dat hij het parlement niet bijeenroept. Er komt deze week dus geen debat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234