Zaterdag 18/09/2021

Weerberichten in helft van gevallen fout begrepen

BRUSSEL l Weerberichten in kranten of op televisie worden vaak fout begrepen. Dat blijkt uit een onderzoek door de Universiteit van Washington. Bijna de helft van de ondervraagden heeft bijvoorbeeld last om de kans op regen juist in te schatten.

De resultaten, gepubliceerd in het Bulletin of the American Meteorological Society, tonen aan dat de helft van de mensen die vernemen dat er voor een bepaald gebied 20 procent kans op regen is, die voorspelling niet snapt. Onderzoekers schotelden meer dan 450 studenten iconen en grafieken met regenvoorspellingen voor. Hun kennis werd daarna getoetst aan de hand van open en meerkeuzevragen. In de antwoorden werd gevraagd naar een tijdspanne waarin het zou regenen en in welk deel van de regio de neerslag werd verwacht.

Iets meer dan de helft van de studenten gaf het juiste antwoord, namelijk "niet te voorspellen". Maar 48 procent van de ondervraagden gaf een fout antwoord en waagde zich toch aan voorspellingen. "Veel mensen blijken te denken dat bij een neerslagkans van 20 procent, het 20 procent van de tijd op die dag zal regenen", geeft onderzoekster Susan Jocelyn aan. "Anderen denken dan weer dat percentage aangeeft in hoeveel delen van een bepaalde regio het zal regenen." Toch is het antwoord heel simpel, zegt Jocelyn. "Een neerslagkans van 20 procent betekent simpelweg dat je een lage kans hebt om een regendruppel te zien vallen."

Makkelijkste verklaring

Volgens VRT-weerman Frank Deboosere gaan de resultaten niet op voor Vlaanderen. "Onze weerberichten vallen bijvoorbeeld helemaal niet te vergelijken met de Amerikaanse weerberichten. Je zult nooit een weerman of -vrouw op radio of tv horen zeggen dat er een bepaalde kans op neerslag is." Deboosere verkiest het wat makkelijker voor te stellen. "We zeggen dan dat er een kans op regen is of dat je best een paraplu kunt meenemen als je naar buiten gaat. Zo breng je mensen veel minder in verwarring." Hoe mooi de cijfertjes ook mogen klinken, ze zijn vaak overbodig. "Het beste weerbericht is een simpel en duidelijk weerbericht. Meer hoeft dat niet te zijn."

"Mensen zoeken vaak naar de makkelijkste verklaring voor een weerbericht", benadrukt Jocelyn. "Als kijkers of luisteraars overspoeld worden met cijfermateriaal, gaan ze een verklaring zoeken die ze het best snappen. Bij veel mensen is die verklaring dus te simpel en begrijpen ze de echte boodschap niet."

Maar het cijfermateriaal wordt vaak door weerkundigen gebruikt om zichzelf wat in te dekken, zo staat op de website van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) te lezen. "Er kan nooit met zekerheid voorspeld worden of het zal regenen als je weet dat er neerslag op komst is", meldt de website. "Soms is een weerkundige heel zeker, soms niet. Die onzekerheid wordt dan in procenten uitgedrukt met als gevolg de welbekende zinnetjes." (DM)

Weerman Frank Deboosere:

Het beste weerbericht is een simpel en duidelijk weerbericht. Meer hoeft dat niet te zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234