Dinsdag 01/12/2020

Weer schietpartij voor deur van Brusselse school

Amper vijf maanden nadat drugdealers elkaar beschoten voor de basisschool De Vier Winden, gaapt opnieuw een kogelgat in de deur van het Molenbeekse schooltje. De leraars en ouders plannen een grote betoging. Die stoot op onbegrip bij burgemeester Moureaux. 'Schietpartijen zijn hier dagelijkse kost.'

Vorig jaar kwamen ouders, leerkrachten en leerlingen al op straat voor een veiliger Molenbeek. Aanleiding was een incident midden oktober, toen bij de ingang van de schoolcrèche dealers in de voet werden geschoten. Op klaarlichte dag, een half uurtje voor de schoolbel zou gaan. Onder luid gezang van een protestlied, stapten de leerlingen toen naar burgemeester Philippe Moureaux (PS). Die weigerde aanvankelijk de mars toe te staan, maar kwam later op die beslissing terug.

Daarop volgde een overlegsessie tussen het gemeentebestuur en de school. Er werden beloftes gemaakt om de veiligheid rond de school te verhogen, zoals betere straatverlichting en veilige oversteekplaatsen. "Er werden verbeteringen beloofd qua veiligheid, drugshandel, netheid en communicatie", vertelt schooldirecteur Dirk Letens. "Helaas: op geen enkel gebied hebben we vooruitgang geboekt."

Integendeel, want in de nacht van 19 op 20 februari doorboorde een kogel de voordeur van de buitenschoolse opvang De Verliefde Wolk, waar tijdelijk ook twee leslokalen voor de Vierwindenschool waren ondergebracht. "Een afrekening in het Albanese milieu. Een caféruzie die uit de hand is gelopen: niets aan te doen, zelfs al zetten we 100 extra agenten in", zegt hoofdcommissaris Johan Berckmans van politiezone Brussel-West.

Geïrriteerd

Dat de bal nu pas aan het rollen gaat, schrijven de ouders toe aan de gebrekkige communicatie van burgemeester Moureaux en het politiekorps. "Mijn zonen Atom (6) en Mento (4) waren de dag na het incident in de naschoolse opvang. Toen mijn vriendin hen ging ophalen, was het parket de vaststellingen aan het maken. Toevallig en na veel moeite zijn we de oorzaak te weten gekomen", zegt vader Kurt Crabbé.

Zowel Moureaux als het plaatselijke politiekorps krijgen het hard te verduren. "Ik begrijp dat de politie met een personeelstekort kampt, maar dat wil niet zeggen dat ze lijdzaam moet toezien. Moeten er eerst doden vallen?", vraagt Crabbé zich af. Maar hoofdcommissaris Berckmans reageert geïrriteerd op de kritiek. "Waar maken die ouders zich druk om? Het incident gebeurde rond twee uur 's nachts, geen enkel kind liep ook maar enig gevaar."

Ook burgemeester Moureaux begrijpt de heisa niet. "De zaak wordt volledig opgeklopt. Schietpartijen zijn dagelijkse kost in de Brusselse gemeenten, de politie bracht me zelfs niet op de hoogte van dit incident. Dat had overigens niets te maken met de school."

Een houding die op weinig begrip kan rekenen bij de verontwaardigde ouders. Zij hebben een actiecomité opgericht dat de acties van de ouders in goede banen moet leiden. "We plannen een grote betoging, die breed gedragen wordt door Molenbeek. Scholen, ouders en leerkrachten: iedereen wordt gemobiliseerd, ondermeer via de moskeeën", zegt Crabbé.

De ouders zullen zich in een open brief ook richten aan Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie, minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Letens: "Drie topvrouwen die instaan voor onze veiligheid, maar bovenal ook moeder. Wij hopen hun moederhart aan te spreken: als de gemeente het niet kan , moeten zij het maar doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234