NieuwsNigeria
Weer ontvoering van 300 schoolmeisjes in Nigeria: terreur rukt verder op in Nigeria
In Nigeria zijn afgelopen nacht opnieuw schoolmeisjes ontvoerd door gewapende mannen. Mogelijk gaat het om 300 kinderen maar die aantallen zijn nog niet bevestigd door de autoriteiten.
De aanval door een twaalftal gewapende bandieten vond middernacht plaats in een school in Jangebe in de staat Zamfara in het noordwesten van het land. Het is de tweede ontvoering in een week tijd. Vorige week werden 42 burgers, waaronder 27 kinderen ontvoerd in Kagara in de staat Niger. In december werden bij een dergelijke aanslag 100 jongens ontvoerd, die vlak daarna werden vrijgelaten nadat losgeld zou zijn betaald.
De schoolmeisjes zouden in auto’s en te voet door de mannen zijn afgevoerd, zo heeft Sulaiman Tanau Anka, woordvoerder van Zamfara bevestigd aan persbureau Reuters. Volgens Anka vindt nu een klopjacht plaats om de meisjes en hun ontvoerders te vinden. Mogelijk houden de ontvoerders zich schuil in het uitgestrekte Rugu-bos tussen de deelstaten Zamfara, Katsina, Kaduna en Niger dat in de laatste jaren is veranderd in een favoriete schuilplek voor terroristen en criminele groepen.
Boko Haram
Ontvoering van schoolkinderen is een toenemend fenomeen in Nigeria, nadat het voor het eerst werd toegepast door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Die ontvoerde in 2014 bijna 300 christelijke schoolmeisjes van hun school in Chibok in de noordelijke staat Borno. Van velen is nog steeds geen spoor vernomen.
Boko Haram wilde met de ontvoering destijds zijn punt maken dat het christelijk onderwijs afwijst, maar de afgelopen jaren is ontvoering steeds meer onderdeel geworden van algeheel terrorisme met als doel de bevolking af te schrikken en te ontwrichten.
De recente ontvoeringen buiten het traditionele Boko Haram-territorium in het noordoosten van het land, wijzen er op dat ook andere gewapende groeperingen een lucratieve business zien in ontvoeringen. In het noordwesten en in de zogeheten Middle Belt van Nigeria neemt het geweld tussen etnische groepen toe door strijd om vruchtbare grond en toegang tot grondstoffen. Sinds 2011 zijn 200.000 mensen van huis verdreven en meer dan 8.000 burgers omgekomen door etnisch geweld, blijkt uit een recent rapport van de International Crisis Group.