AchtergrondArbeidsmarkt
Weer meer buitenlanders op arbeidsmarkt
Van alle werknemers in België heeft 15 procent niet de Belgische nationaliteit. De meesten van hen zijn Marokkanen. Het aandeel Roemenen en Bulgaren stijgt sterk. ‘Een logische evolutie gezien de huidige arbeidskrapte.’
Van de werknemers in ons land zonder Belgische nationaliteit is 8,9 procent Marrokaans. Marokkanen zijn zo het best vertegenwoordigd op onze arbeidsmarkt, gevolgd door Fransen (7,8 procent) en Nederlanders (7,6 procent).
Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Acerta bij ongeveer 28.500 bedrijven, goed voor 260.000 werknemers. Hun telling houdt voor alle duidelijkheid geen rekening met werknemers met dubbele nationaliteit, zij worden als Belgen geteld.
Elk jaar zijn er in ons land meer mensen met een andere dan de Belgische nationaliteit in loondienst aan de slag. Eind 2021 was volgens Acerta 15 procent van de werknemers geen Belg. Dat is er ongeveer 3 procent meer dan vijf jaar geleden.
“Het is een logische en positieve evolutie, zeker gezien de huidige arbeidskrapte”, aldus Acerta. Met de oorlog in Oekraïne zouden veel ondernemingen hun aanwervingsplannen terugschroeven, maar ondernemersorganisatie Voka wees er onlangs nog op dat de krapte op de arbeidsmarkt structureel blijft.
Op vijf jaar tijd is er volgens Acerta een sterke stijging merkbaar van het aantal Roemenen (+42,6 procent), Bulgaren (+57,9 procent), Afghanen (+57,9 procent) en Brazilianen (+56,4 procent) op de werkvloer, maar elk van die nationaliteiten maakt maar een beperkt percentage van het totale aandeel niet-Belgen uit.
Niet in alle sectoren werken evenveel niet-Belgen. In de sector vervoer en logistiek is bijna één op de drie werknemers geen Belg. Ook de voedingsnijverheid en de horeca zijn zeer internationaal, terwijl de kleinhandel, de zorg en de chemie minder dan gemiddeld niet-Belgen in dienst hebben.
Sabine Goossens van Acerta Consult zegt dat veel ondernemingen ook breed rekruteren om een afspiegeling van de maatschappij te zijn, maar ze waarschuwt dat je daarmee niet automatisch een inclusievere werkomgeving creëert. “Waar diversiteit gaat over de mix, gaat inclusiviteit over iedereen betrekken. Verbondenheid creëren in een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn en talent tot zijn recht laten komen”, aldus Sabine Goossens.