Zondag 18/04/2021

Weer hoop voor Oude Vismijn in Gent

undefined

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

Vanaf maandag is de stad Gent opnieuw eigenaar van de Oude Vismijn in het historische centrum van de stad. Daarmee komt een einde aan de strijd tussen de groep Allaert, de vorige eigenaar van het pand, en de stad, met als grootste slachtoffer de Oude Vismijn zelf. Na tien jaar leegstand evolueerde het complex immers tot een van de grootste stadskankers in Gent.

Op het Circus Mahy na, dat ondertussen al 25 jaar leegstaat, is de Oude Vismijn ongetwijfeld al jaren de op één na grootste schandvlek in het centrum van de stad. Sinds de nv Oude Vismijn, waarin de groep Allaert de sturende kracht was, het complex in 1997 van de stad kocht, kende het gebouw alleen maar leegstand. De industriële spanconstructie staat nog recht, maar zowel het dak als het houten schrijnwerk zijn integraal aan vervanging toe. Allaert wilde er met zijn Music Hall een congresruimte bouwen met daaraan gekoppeld een restaurant, brasserie en een klein theater. Maar hij kreeg daarvoor niet voldoende centen bijeen en stootte op het actiecomité 'Red de Oude Vismijn', dat in 1998 naar de Raad van State trok om er met succes de ingediende bouwvergunning te laten intrekken. Buurtbewoners vreesden immers dat het geklasseerde stadsgezicht verloren zou gaan en dat de drukte omtrent het megaproject het historische karakter van de plaats rond het Gravensteen teniet zou doen.

Eind 1999 kwam er opnieuw beterschap in zicht voor Allaert. Van toenmalig Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Johan Sauwens kon de investeerder rekenen op 740.000 euro subsidies voor zijn Vismijn-project. Maar twee jaar later moest Allaert aan de stad een jaar uitstel vragen om het project te realiseren. Volgens een clausule in het verkoopcontract moest het gebouw immers voor eind 2001 in exploitatie zijn. Maar door vertragingen aan het gelijktijdig lopende Capitole-project van de Music Hall-groep aan het Zuid haalde Allaert die deadline niet.

Nog geen jaar later moest hij alweer uitstel vragen aan de stad. Hij kreeg nu tot 18 juli 2003 de tijd om het pand te verbouwen en te exploiteren. Midden 2003 werd echter definitief duidelijk dat nv Music Hall in slechte papieren verkeerde. De groep vroeg zelfs een gerechtelijk akkoord aan bij de Antwerpse rechtbank van koophandel. Even dreigde de Oude Vismijn daardoor in handen te vallen van Mercator, de bank waar Allaert een lening was aangegaan om de verbouwingen door te voeren en die een hypotheek legde op de Vismijn. In maart 2004 kwam Music Hall, waarvan Mercator ondertussen voor 36 procent aandeelhouder was, met de stad Gent echter overeen om de Oude Vismijn voor 867.000 euro te verkopen aan de stad. Vanaf maandag is Gent effectief opnieuw eigenaar van het complex en kan het op zoek gaan naar nieuwe investeerders.

"De stad heeft zelf immers geen middelen om het complex te renoveren, laat staan te exploiteren", aldus schepen van Financiën Christophe Peeters (VLD). "We hebben echter uit onze fouten geleerd en gaan het complex niet meer verkopen, maar in erfpacht aanbieden. Zo blijft het pand van ons, zelfs al gaat de nieuwe exploitant over de kop. Ook zullen we iets minder soepel omspringen met deadlines voor de werken." Wat er precies op de plaats komt, is nog onduidelijk. Peeters denkt zowel aan een feestzaal, horeca, als bewoning. "Sowieso moet er ook plek zijn voor publieke ruimte", stelt Peeters. "En nieuwe investeerders zullen de opdracht krijgen om respect te tonen voor het gebouw en de historische omgeving. Voor luidruchtige activiteiten is er dus geen plaats." Volgens Peeters zijn er al heel wat kandidaat-investeerders. Het gaat vooral om projectontwikkelaars. Als alles goed gaat, kan de nieuwe investeerder eind 2005 met de renovatiewerken beginnen. Een opsteker alvast is dat de stad de middelen van het Mercuriusfonds, die voor het eerste project waren uitgetrokken, kan recupereren. Die middelen zijn bedoeld voor steigers aan de kant van het Vleeshuis, zodat bootjes aan de Oude Vismijn kunnen aanmeren. Ten vroegste in 2007 zou het complex klaar moeten zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234