Woensdag 23/09/2020

CulinairSnelkookplan

Weekendrecept: crispy zoetzure bloemkoolbites

Beeld Hannes Vandenbroucke

U zou meer vegetarisch willen eten, maar soms is de roep van vlees te luid? Probeer dan eens een bloemkool of een bakje oesterzwammen klaar te maken zoals vlees. Wedden dat u geblinddoekt het verschil niet smaakt?

“Naar het schijnt smaakt deze fake burger net zoals vlees”, vertelde de tienerdochter van de vrienden bij wie ik op bezoek was me enthousiast aan hun keukentafel. “Ik vind hem zelfs lekkerder en sappiger dan een echte runds­burger”, verklapte ik haar alvorens ze een hap kon nemen. Vorig jaar, bij de Belgische lancering van deze Amerikaanse plantaardige burger, werd ik zo van mijn sokken geblazen dat de burgers van Beyond Meat, net als het nepgehakt van Greenway, sindsdien regelmatig op ons menu staan. Je maakt er tevens heerlijke bolognaisesaus of ovenschotels mee. Beide dochters smikkelden smakelijk hun burger naar binnen en beaamden volmondig: “Echt lekkerder dan vlees!”

Het valt op: we gaan met z’n allen steeds meer op zoek naar nieuwe manieren om minder vlees te eten. Of je het nu voor het milieu, dierenwelzijn of je eigen gezondheid doet, minderen met vlees kan nooit kwaad, want de kans is zeer groot dat je er hoe dan ook te veel van eet. Maar hoe pak je dat ­concreet aan? Voor de een is een plant-based lifestyle een evidentie, maar voor de meesten onder ons lijkt het soms een (te) grote uitdaging om meer plantaardig voedsel klaar te maken. Want simpelweg het stukje vlees schrappen en vervangen door een nepburger is leuk en gemakkelijk, maar natuurlijk ook niet voor elke dag.

Mijn ervaring leert dat kleine stapjes (maar echt babystapjes, hè) de meest haalbare, en ook best vol te houden methode voor gedragsverandering is. Want op lange termijn zorgen die dagelijkse, kleine acties wel degelijk voor een mindshift. Zo besliste ik jaren geleden dat de vleesporties die we per maaltijd aten best wat kleiner mochten zijn. Zonder vlees te missen en om het volumeverlies te compenseren, kregen we plots een pak meer groenten binnen. Vervolgens werden er als vanzelfsprekend vleesloze maaltijden ingelast, die na verloop van tijd vleesloze dagen werden. Tegenwoordig tel ik de dagen zonder vlees niet meer. Ik probeer eerder de dagen mét vlees te beperken.

Vlezigheid

Net zoals een nepburger naar een stuk vlees kan smaken, is het ook mogelijk om met groenten een overtuigende ‘vlezigheid’ te evenaren, simpelweg door ze klaar te maken zoals vlees. Zo krijgen in beslag gewentelde en gefrituurde bloemkoolroosjes een smaak en textuur die te vergelijken zijn met gefrituurde kipstukjes, zeker wanneer je ze in spicy Chinese zoetzure saus wentelt. Ook de Thaise pad krapow met oesterzwam waarmee ik onlangs ­experimenteerde, kan zich meten met de originele variant op basis van varkensgehakt. Het mag dan wel niet 100 procent naar vlees smaken, want het zijn uiteraard groenten, maar het verschil is lang niet zo groot als je zou denken, en – belangrijker – de gerechten waar ik zo zot van ben in vleesvariant, blijken gewoon ook vreselijk lekker te zijn wanneer ze van oesterzwammen of bloemkolen gemaakt zijn. Geen reden meer om niet veel vaker een bakje paddenstoelen, een grote kool en al die andere heerlijke en gezonde groenten in je winkelkar te gooien. 

Beeld Hannes Vandenbroucke

CRISPY ZOETZURE BLOEMKOOLBITES

Dit heb je nodig voor 4 personen

600 g bloemkool / ½ liter zonnebloemolie / 2 lente-ui, versnipperd / 1 el sesamzaadjes 

Voor de saus: 1 el sesamolie / duimgroot stuk gember, geraspt / 3 teentjes knoflook, tot moes geplet / flinke snuf chiliflakes / 1 el tomaten­concentraat / 3 el sojasaus / 2 el ­rijstazijn / 120 ml bouillon / 2 el suiker / 1 el maïzena

Voor het beslag: 120 g bloem / 80 g maïzena / 1 tl baksoda of bakpoeder / 1 tl zout / 4 eieren / 200 ml water

Zo maak je het

1. Verdeel de bloemkool in hapgrote roosjes. Verhit de sesamolie in een saus­pan en stoof er over een laag vuur de gember 1 min. in aan alvorens de knoflook en chiliflakes toe te voegen. Roerbak 1 min. verder en voeg het tomatenconcentraat toe. Roerbak 30 seconden alvorens te blussen met sojasaus, rijst­azijn en bouillon. Voeg de suiker toe en laat 5 min. pruttelen. Los de maïzena in 2 el water op en voeg al roerend toe aan de saus. Laat nog 1 min. opwarmen en haal dan van het vuur.

2. Meng de bloem, maïzena, baksoda, zout en eieren. Voeg beetje bij beetje het water toe tot je de juiste dikte verkrijgt. Het beslag moet dik genoeg zijn om de rauwe bloemkoolroosjes te omhullen.

3. Verhit de olie in een grote pan (gietijzer werkt het beste). Test of de olie heet genoeg is door een roosje toe te voegen. De olie moet mooi borrelen. Overtollig beslag laat je er beter eerst even vanaf lopen. Bak in ongeveer 2 à 3 minuten gaar in de hete olie. Zijn de roosjes helemaal goudbruin, haal ze dan met een schuimspaan of tang uit de pan en laat gespreid uitlekken op keukenpapier. Werk in kleine batches, zodat de olie niet te veel afkoelt. 

4. Meng de bloemkoolroosjes met de saus en besprenkel met lente-ui en sesamzaadjes. Dien onmiddellijk op als hapje of met gekookte rijst en ­geroerbakte groene groenten. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234