Donderdag 09/02/2023

Politiegeweld

Weduwe van man die stierf in Charleroi: ‘Jullie vallen nu uit de lucht, maar die beelden bestaan al 2 jaar’

null Beeld rv
Beeld rv

Ze krijgt er haar man niet mee terug, maar het is een opluchting dat er eindelijk iets gebeurt. Dat zegt de weduwe van de Slovaakse man die stierf nadat hij op de luchthaven van Charleroi hardhandig was aangepakt door de politie. Minister van Justitie Geens vroeg het gerechtelijk dossier op en de federale politie is een tuchtonderzoek gestart.

Bjorn Maeckelbergh

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noemt de beelden van het politieoptreden in Charleroi “onbetamelijk en ongepast”. Zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse zaken Pieter De Crem noemt het “buiten alle proportie”. “Dit moet worden uitgeklaard”, zegt hij. Dat is wat Henrieta Chovancová (40), de weduwe van Jozef Chovanec (38), al meer dan twee jaar vraagt van het gerecht in Charleroi.

“Ik vind het tamelijk hallucinant wat er nu in België gebeurt”, zegt Chovancová vanuit Slovakije. “Al 2,5 jaar bewegen mijn advocaten en ik hemel en aarde zodat de dood van mijn man echt zou worden onderzocht. Al 2,5 jaar gebeurt er amper iets. En nog erger: iedereen in België lijkt nu helemaal uit de lucht te vallen. Iedereen is geschrokken van die beelden. Maar die beelden bestaan al 2,5 jaar!” Ze verheft haar stem, maar benadrukt dat ze zich van nature niet kwaad maakt. “Ik ben gewoon verdrietig. Het geeft me nog meer het gevoel dat ze in Charleroi de dood van mijn man onder de mat hebben proberen te vegen. Alsof hij vuilnis was dat moest verdwijnen.”

Verrast

De vakbonden VSOA en NSPV reageren verrast: het was de eerste keer dat ze de beelden onder ogen kregen, klinkt het. Bij NSPV luidt het dat “de feiten onbekend zijn en we dus niet kunnen reageren”. Vincent Houssin van VSOA is categoriek: “Die Hitlergroet (die in de politiecel werd uitgebracht door een vrouwelijke inspecteur, BJM) en dat dansen is volledig onaanvaardbaar. Dat veroordeel ik streng. Ik begrijp bovendien niet wat de bedoeling daarvan is.”

Ook de top van de federale politie viel uit de lucht toen ze de beelden van de arrestatie zagen. “Eerlijk, die beelden waren nieuw, voor ons . Wij wisten niet dat ze bestonden en hadden ze dus nooit eerder gezien”, zegt Sarah Frederickx, woordvoerder van de federale politie.

De beelden van dansende en lachende politiemensen naast en op een stervende arrestant kwamen op het hoofdkwartier in Brussel hard aan. De betrokken agenten bleven al die tijd gewoon in dienst. Bij de top van de federale politie volgde gisteren een urenlange crisisvergadering. De vrouwelijke inspecteur die gefilmd werd terwijl ze een Hitlergroet bracht, werd met onmiddellijke ingang overgeplaatst naar een binnendienst, waar ze een administratieve functie krijgt.

“Zo komt ze voorlopig niet meer in contact met de burger”, zegt Frederickx. De woordvoerder benadrukt dat het geen sanctie is. “Het is een voorlopige ordemaatregel. Er is onmiddellijk een tuchtonderzoek gestart. Op basis daarvan kunnen nog sancties volgen.” Het is mogelijk dat de nu 22-jarige agente ontslagen wordt. Over de andere agenten is nog geen beslissing genomen. De federale politie wijst daarvoor naar de complexiteit van de tuchtprocedure. In de wandelgangen klinkt het dat ze het risico niet willen lopen fouten te maken en later een schadevergoeding moeten betalen aan de betrokken agenten.

Jozef Chovanec met zijn vrouw Henrieta Chovancová en hun dochter Lucia. Chovanec stierf in 2018 in de cel in Charleroi. Beeld RV
Jozef Chovanec met zijn vrouw Henrieta Chovancová en hun dochter Lucia. Chovanec stierf in 2018 in de cel in Charleroi.Beeld RV

Geen excuus

Naast het tuchtonderzoek voert de federale politie ook een onderzoek in eigen rangen. De top wil weten hoe het kan dat hoger geplaatsten niet op de hoogte waren van wat gebeurde in die cel. Dat de beelden in beslag genomen waren door de onderzoeksrechter in Charleroi is geen excuus, vinden ze. “Laat ons duidelijk zijn: als we in 2018 hadden geweten wat we nu weten, dan hadden we toen al die beslissingen genomen. Maar we wisten het helaas niet. We willen weten hoe dat komt.” Volgens onze informatie was het diensthoofd van de luchthavenpolitie in Charleroi destijds met vakantie. “Het is duidelijk dat de info toen niet de mensen bereikte die ze moest bereiken. Als het onderzoek uitwijst dat sommigen hun verantwoordelijkheid niet namen, om welke reden dan ook, dan zal dat gevolgen hebben”, zegt Frederickx.

Chovancová: “De overplaatsing van die ene vrouw is een begin. Maar ik verwacht veel meer. Er zaten politiemensen op Jozefs borstkas, terwijl hij al minuten niet meer bewoog. Ik vind dat niet normaal.” Het parket van Charleroi zei gisteren dat hun onderzoek aansleept door de coronacrisis. Advocate Ann Van De Steen, die de weduwe en hun dochtertje van 5 bijstaat, noemt dat onzin. “In 2018, 2019 en in de eerste drie maanden van 2020 van corona geen sprake. Toch duurde het 15 maanden voor zelfs maar het verslag van de wetsdokter klaar was. En dat verslag geeft geen enkel antwoord. We hebben daarop bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. We wilden mensen opnieuw laten verhoren. Eén persoon is intussen opnieuw verhoord, in een halfjaar tijd. Dat is geen ernstig onderzoek.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234