Maandag 05/12/2022

Weduwe Peter De Vleeschauwer veroordeeld

Gent

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Gina van den Durpel, weduwe van de in 1996 vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer, werd gisteren voor het Gentse hof van beroep veroordeeld tot twee maanden cel met uitstel en een geldboete van 40.000 frank. De vrouw moest voor de rechtbank verschijnen voor een verzekeringsoplichtingszaak, waarbij een diefstal werd geënsceneerd. Advocaat Walter Van Steenbrugge gaat tegen de uitspraak in cassatie.

De feiten dateren van april '95. Peter De Vleeschauwer, die eerste wachtmeester was bij de rijkswacht van Sint-Niklaas, diende bij de politie van Lokeren een aangifte in van een inbraak in zijn woning. Dieven zouden aan de haal zijn gegaan met drie werken van kunstschilder Bram Bogaert. De schilderijen waren bij de ASLK verzekerd voor 500.000 frank. Voor een van de werken had De Vleeschauwer bij Omob een bijkomende verzekering van 750.000 frank. De polissen waren afgesloten op basis van foto's en een attest van de galeriehouder waarop de waarde van het werk stond. Bij de diefstal zouden de dieven eveneens aan de haal zijn gegaan met zijn wagen en de reservesleutels van het huis.

Maar bij de eerste vaststellingen in de woning merkte de Lokerse politie enkele merkwaardigheden op. Zo waren alle sporen van de inbraak al opgeruimd. Voorts waren de sloten van het huis niet vervangen. Anderhalf jaar na de inbraak wordt De Vleeschauwer uit de rijkswachtkazerne ontvoerd en een maand later vermoord teruggevonden. In het kader van de moord luisterde het gerecht de telefoongesprekken van de weduwe af. In een gesprek met haar schoonbroer sprak Van den Durpel over de inbraak van '95, waarbij ze het had over haar angst dat het opgezet spel zou uitkomen.

De gerechtelijke politie startte een onderzoek. Daarbij kwamen de speurders bij een verzamelaar terecht, die een 'gestolen' werk van Bram Bogaert had hangen. Verder onderzoek wees uit dat De Vleeschauwer geregeld een galerie openhield voor een bevriende galeriehouder, waar het schilderij hing. Op die manier kon hij een foto maken van het werk en een waardeattest op naam van de galeriehouder invullen.

Doordat De Vleeschauwer inmiddels overleden is, moest Gina van den Durpel als enige beklaagde verschijnen. Volgens het openbaar ministerie was ze op de hoogte van het opgezet spel, hoewel ze op het moment van de diefstal aan zee vertoefde. Advocaat Walter Van Steenbrugge zegt dat het onderzoek nooit ernstig werd gevoerd, aangezien de hoofdpersoon Peter De Vleeschauwer niet meer kon worden ondervraagd. Volgens Van Steenbrugge is de oplichtingszaak eerder een weerwraak van het openbaar ministerie in het kader van de onopgeloste moord op de rijkswachter.

Het Gentse hof van beroep achtte Gina van den Durpel toch schuldig in de oplichtingszaak. Naast de celstraf met uitstel en de geldboete moet ze het opgestreken verzekeringsgeld terugbetalen. Van Steenbrugge gaat tegen de uitspraak in cassatie.

Schilderijendiefstal werd geënsceneerd om verzekering op te lichten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234