Woensdag 12/05/2021

binnenland

Website Tax-on-web opnieuw bereikbaar na kabelbreuk, deadline belastingaangifte verlengd tot 15 juli

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De online toepassing om je belastingformulier in te dienen, tax-on-web, is opnieuw bereikbaar. De site lag vanmiddag enkele uren plat door een kabelbreuk bij een externe leverancier. De FOD Financiën zat bijzonder verveeld met de situatie en verzekerde dat de deadline om je belastingen elektronisch in te dienen verlengd wordt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt dat de nieuwe deadline komende zondagavond 15 juli is.

Vandaag was normaal gezien de laatste dag waarop je elektronisch je formulier kan indienen. Verwacht werd dat nog 80.000 Belgen dat voor 23.59 uur vanavond zouden doen. Maar door de kabelbreuk bij Belnet, de externe leverancier van het netwerk voor alle overheidsdiensten, was de website van de FOD Financiën sinds vanmiddag niet meer te bereiken.

Ook andere Federale Overheidsdiensten waren getroffen en veel contactcentra bleven onbereikbaar. "Het is heel ongelukkig want tot de laatste dag hebben we een foutloos parcours gelopen. Op de laatste dag valt dit dan voor, compleet buiten onze wil", betreurt woordvoerder Francis Adyns.

Deadline verlengen

"Het is nu al duidelijk dat de termijn om je belastingen in te dienen, vanavond om middernacht, niet aangehouden zal kunnen worden", zei Adyns vanmiddag. "We zullen de deadline dan ook moeten verlengen."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigde later dat de nieuwe deadline om je belastingen in te dienen via tax-on-web zondagavond 15 juli is.

Twee kabelbreuken in Finance Tower

Belnet meldde na een eerste onderzoek dat er "binnen het gebouw van de Finance Tower" in Brussel twee kabelbreuken zijn vastgesteld. Belnet heeft teams ter plaatse gestuurd, en hoopte de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Na enkel uren was de toepassing rond 17.15 uur opnieuw beschikbaar.

"We hebben vanmiddag een melding gekregen van kabelbreuken, die binnen het gebouw van de FOD Financiën zelf zouden zijn gesitueerd. We hebben onmiddellijk teams ter plaatse gestuurd, samen met teams van de cyberleverancier. Zij zijn nu ter plaatse en proberen zo snel mogelijk de problemen op te lossen", aldus Davina Luyten van Belnet.

Het probleem lag dus niet bij Belnet zelf, maar het bedrijf stelde naar eigen zeggen wel alles in het werk om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Communicatie onmogelijk

De FOD Financiën zat erg verveeld met de situatie. "Door de externe panne kunnen wij bovendien ook niet meer communiceren met de bevolking. Heel veel diensten van de overheid zijn momenteel niet meer te bereiken", verklaarde Adyns.

De kabelbreuk had ook gevolgen voor de federale overheidsdienst FOD Justitie. Zo konden alle gerechtsmedewerkers geen e-mails versturen en waren bepaalde diensten en platforms die de dienst gebruikt, niet beschikbaar. Wie vanop locatie aan het telewerken was, kon de dienst evenmin bereiken. De websites van de FOD Justitie en het Staatsblad bleven wel werken.

Ook problemen met verkeersboetes

Ook de griffies van de rechtbanken rapporteerden problemen met het onlangs geïnstalleerde MACH-systeem. Aangezien die databank ook de website voedt van de verkeersboetes konden mensen hun openstaande boete niet via de website betalen. Betaling via klassieke overschrijving of homebanking bleef wel mogelijk, bevestigt de woordvoerder van de FOD Justitie Edward Landtsheere. Griffies die de vraag kregen van advocaten naar stukken of die vandaag beroep wilden aantekenen, moesten teruggrijpen naar pen en papier om deze aanvragen te registreren.

Gisteren al 2,4 miljoen aangiftes

Meer dan 2,4 miljoen mensen hebben intussen wel al hun belastingen elektronisch ingediend, meldde de FOD Financiën gisteren.

Vorig jaar vulden in totaal 3.770.000 Belgen de belastingaangifte in via Tax-on-web. Dit jaar lijken dat er dus minder te zullen worden, maar dat was verwacht, klinkt het bij de FOD Financiën: het aantal voorstellen voor vereenvoudigde aangifte is gestegen van 2,2 naar 3 miljoen. Wie akkoord gaat met dat voorstel, hoeft zijn of haar belastingaangifte niet meer zelf in te vullen.

Wie zijn of haar belastingaangifte nog op papier indient moest dat al voor 29 juni doen. Hoeveel Belgen dat hebben gedaan is nog niet bekend: de documenten moeten nog worden ingescand. Boekhouders krijgen nog tot 25 oktober om de aangifte voor hun klanten in te dienen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234