Zaterdag 03/12/2022

Website notarissen moedigt fiscale creativiteit aan

Berekenen in welk gewest de successierechten het laagst zijn, uitzoeken hoeveel de aankoop van een huis kost... Met een interactieve website hebben de Belgische notarissen de drempel bij hun voordeur flink verlaagd. 'Je kan op onze site zelfs fiscaal shoppen', schrijven ze in een infobrochure.

Brussel

Eigen Berichtgeving

Als je thuis met drie kinderen bent en een erfenis van 5 miljoen min 300.000 frank overlijdenskosten mag verdelen, dan strijk je in elk gewest een ander bedrag op. In Vlaanderen betaal je immers 42.667 frank aan successierechten, in Brussel is dat 48.333 frank en in Wallonië 44.333 frank. De verschillen tussen de gewesten worden nog groter wanneer je neef of nicht bent van een overledene en 10 miljoen mag verdelen. Als de overledene in Brussel woonde dan moet je 2.495.000 frank aan de fiscus afstaan, in Wallonië idem en in Vlaanderen loopt het bedrag op tot 2.720.000 frank.

Enkele gegevens invullen, op de enter-toets drukken en de website van de notarissen tovert deze en nog heel wat andere interessante informatie tevoorschijn. De tot enkele honderdduizenden franken oplopende verschillen tussen de gewesten zetten aan tot creativiteit. "Je kan inderdaad berekenen waar domiciliëring het goedkoopst is," zegt woordvoerder Jan Lagaste van het bedrijf Forte dat de website ontwikkelde. Zélf omschrijven de notarissen het als fiscaal shoppen. Interessant wordt dat bijvoorbeeld wanneer een terminaal zieke weduwenaar in pakweg Waver woont en een van zijn kinderen in bijvoorbeeld Leuven. Wanneer voor het overlijden van de betrokkene het domicilieadres naar Vlaanderen wordt overgebracht levert dat al gauw enkele tienduizenden franken meer erfenis op. Zoals hierboven al aangegeven worden de voordelen groter wanneer het erfgenamen van de derde of vierde graad betreft. En snel voor een overlijden het adres wijzigen is niet illegaal. Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen benadrukt dat de notarissen 'last minute' domiciliëren niet actief gaan aanmoedigen. "Maar als alle betrokkenen het voorstellen en aan de voordelen wordt voldaan zal het zeker ook niet geweigerd worden," zegt hij.

Op de website van de notarissen kan je in een handomdraai ook berekenen hoe hoog de notaris- of aktekosten zijn bij de aankoop van een huis. Jan Lagast: "De notaris zélf rekent dat ook gratis uit, maar lang niet iedereen weet dat. Nu we deze dienstverlening via Internet kosteloos aanbieden hopen we de drempel te verlagen. Je kan nu in je eentje op je computer de prijs opzoeken. De website bevat ook een interessant adressenbestand waardoor je bijvoorbeeld snel aan de weet komt wie notaris is in bijvoorbeeld Blankenberge. Ook is het mogelijk om op te sporen welke notaris houder is van de documenten die bij een oude akte horen.

(GSC)

Het adres van de website: www.notaris.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234