Woensdag 05/08/2020

Webenefit.be zoekt gulle verkopers

Turnhoutse serviceclub start on-linebenefietveiling

Een servicevereniging uit Turnhout beweert als eerste een on-lineveiling op poten te hebben gezet waarvan de opbrengst volledig naar een goed doel gaat. De site Webenefit.be, die in leven wordt gehouden door vrijwilligerswerk, steunt drie initiatieven: Child Focus, de Belgische ME-vereniging en een Turnhouts tehuis voor mentaal gehandicapten.

Ronald Meeus

Sinds vannacht kan er op www.webenefit.be een bod worden gedaan op de meer dan 130 uitgestalde voorwerpen, geschonken door leden en sympathisanten van de Turnhoutse servicevereniging Ronde Tafel 42. Een inventaris die snel een forse uitbreiding moet krijgen want de bezielers van het project getroosten zich de grootste moeite om nog meer schenkers of verkopers te vinden en meer trafiek naar hun site te genereren. Als teaser lanceren ze bijvoorbeeld een reclamefilmpje waarin een koppeltje the wild thing doet op de slaapkamervloer, uiteraard nadat ze hun bed hadden verkocht aan Webenefit.be.

"Om zo weinig mogelijk mensen af te schrikken, hebben we voor twee formules gekozen", verklaart Johan Michielsen, voorzitter van de Turnhoutse Rondetafelvereniging: "We hebben natuurlijk het liefst dat mensen ons hun oude spullen gewoonweg schenken, maar we bieden ook de mogelijkheid om een goed - weliswaar tegen een vaste prijs - te koop te stellen. Iemand die bijvoorbeeld een oud schilderij kwijt wil en dat heeft laten schatten op 200.000 frank, kan het voor die prijs aan ons verkopen. Als de veiling meer geld opbrengt, gaat de winstmarge naar een van de drie goede doelen die de verkoper heeft gekozen."

Dat kunnen er op dit moment drie zijn: Child Focus, het Turnhoutse tehuis voor mentaal gehandicapten Den Leeuweric en de Belgische ME-vereniging, die zich inzet voor patiënten van het chronischevermoeidheidssyndroom. "We moesten, in de eerste fase van ons project, een lokaal, een landelijk en een internationaal project achter ons hebben", vindt Michielsen. "Dat geeft ons de sérieux die we verdienen. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst nog meer goede doelen achter ons scharen, maar dat is niet altijd even makkelijk. We hebben in het begin ook gesprekken gevoerd met Artsen zonder Grenzen, maar die stelden te veel morele eisen: we mochten bijvoorbeeld niets aannemen van medische bedrijven en geen wapens verkopen. We beslisten uiteindelijk om geen samenwerking aan te gaan met Artsen zonder Grenzen, omdat we geen enkele verkoper of schenker willen uitsluiten: wanneer iemand op Webenefit.be bijvoorbeeld een sierwapen kwijt wil, dan moet dat kunnen."

Net als zovele ideeën werd het concept achter Webenefit.be een beetje tussen pot en pint uitgedokterd. "We hadden tijdens vergaderingen van onze vereniging al een paar keer met het idee gespeeld om iets met het internet te doen", vertelt Michielsen. "Wat begon als een wild idee, is inmiddels tot een behoorlijk prestigieus project uitgegroeid. Je moet immers weten dat we alles hebben opgestart met vrijwilligerswerk en een budget van een schamele 85.000 frank. Daar hebben we alles mee rond gekregen: t-shirts gedrukt, ons reclamefilmpje gemaakt, en de servers opgezet. Uiteindelijk hebben we hier een jaar intensief aan gewerkt. De site loopt nu, en verder zien we wel. Als het zo'n succes wordt dat we niet langer kunnen afhangen van vrijwilligerswerk alleen, sluiten we niet uit dat we enkele mensen zullen aanwerven om alles in goede banen te leiden."

Naast de drie steunende organisaties toonde ook een hele rist BV's zich bereid om een duit in het zakje te doen. "Frank Molnar van Big Brother - ik zou bij God niet weten wie het is, maar de jeugd schijnt hem wel te mogen - heeft een van zijn pentekeningen geschonken, en Walter Meeuws gaf ons zijn truitje waarmee hij in de wereldbeker van '92 een fenomenale pass aan Ludo Koeck gaf, die resulteerde in een kanjer van een goal", zegt Michielsen enthousiast. Naast Molnar en Meeuws schonken ook Filip De Wilde en Yves Vanderhaegen een voorwerp aan Webenefit.be, en telecommunicatieminister Rik Daems en de Turnhoutse burgervader Marcel Hendrickx zegden openlijk 'hun steun' toe. "Bovendien gaan we, in eerste instantie alleen rond het Turnhoutse, een promoteam uitzetten dat op fuiven foto's maakt van de aanwezigen, zodat ze 's anderendaags zichzelf kunnen bewonderen op de site. Op die manier blijft er hier en daar vast wel iemand hangen."

Het idee van een on-lineveiling voor het goede doel is overigens niet nieuw: ook eBay heeft bijvoorbeeld een charity-module lopen. "Maar wij zijn - althans bij ons weten - de enige veilingsite die bieden voor goede werken als corebusiness heeft", besluit Michielsen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234