Woensdag 18/05/2022

Web sluit zich rond Sarkozy

Consternatie in Frankrijk: als eerste ex-president in de geschiedenis van het land wordt Nicolas Sarkozy in voorarrest gehouden. Twee toprechters zouden hem inlichtingen hebben verschaft over onderzoeken tegen zijn persoon, in ruil voor benoemingen. Sarkozy riskeert vijf jaar cel en een boete van 500.000 euro.

Dat Sarkozy (59) in een bijzonder penibele situatie was terechtgekomen, bleek maandag al. Toen werd zijn advocaat Thierry Herzog in voorhechtenis geplaatst. Hetzelfde gebeurde met twee rechters van het hof van cassatie, Gilbert Azibert en Patrick Sassoust.

De krant Le Monde meldde dat het drietal werd ondervraagd in het kader van een onderzoek tegen Sarkozy. Gisterochtend moest ook de ex-president zich aanmelden bij de anticorruptiedienst, waarna hij werd aangehouden.

De feiten die Sarkozy, president van 2007 tot 2012, ten laste worden gelegd doen denken aan een politieke thriller. Hij wordt vastgehouden op verdenking van 'misbruik van invloed' en 'inbreuk op het onderzoeksgeheim'. Via zijn advocaat Herzog liet de ex-president zich permanent op de hoogte houden van lopende strafonderzoeken tegen hem. Hij zou daarvoor een parallel inlichtingennetwerk gecreëerd hebben.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou blijken dat Azibert en Sassoust, de twee aangehouden rechters, absolute vertrouwelingen zijn van de voormalige president. Zij hadden toegang tot het intraweb van het hof, waarop onder andere dossierstukken van de zaak-Bettencourt staan.

Liliane Bettencourt is de superrijke erfgename van het L'Oréal-imperium. Zij zou Sarkozy's electorale campagne van 2007 op illegale wijze gefinancierd hebben. Een ander strafonderzoek tegen de ex-president betreft illegale partijfinanciering door de voormalige Libische dictator Muammar Kadhafi.

'Notre ami'

Het was in het kader van Kadhafi-gate dat de onderzoeksrechters merkten dat er vreemde zaken aan de gang waren. De telefoons van Sarkozy en Herzog werden afgeluisterd, en uit die gesprekken - van afgelopen januari - bleek dat 'Sarko' en zijn advocaat verdacht goed op de hoogte waren van de onderzoeken tegen hen.

Op een bepaald moment bleek zelfs dat beide heren wisten dat hun gsm's werden afgeluisterd. Daarop liet Sarkozy onder de schuilnaam Paul Bismuth een nieuw telefoontoestel kopen. Ook Herzog schafte zich - met pseudoniem - een nieuw toestel aan. Toen de onderzoekers dit te weten kwamen, werd ook het Bismuth-toestel afgeluisterd. Daardoor werd steeds duidelijker dat Sarkozy, Herzog, Azibert en Sassoust onder één hoedje speelden. Tijdens die gesprekken omschreef Sarkozy cassatierechter Azibert trouwens voortdurend als 'notre ami'.

Uit de afgeluisterde gesprekken zou ook gebleken zijn dat Azibert zijn inlichtingen verschafte in ruil voor een prestigieuze benoeming bij de Raad van State van Monaco.

Schending van het onderzoeksgeheim wordt in Frankrijk behoorlijk zwaar bestraft, met een gevangenistermijn van vijf jaar en een boete van 500.000 euro.

Volgens Le Monde beschouwt het Franse gerecht Sarkozy als het brein van de hele operatie: de man die de orders gaf en die ook het meeste voordeel had bij de inlichtingen.

De kans dat deze zaak nog uitbreiding neemt, is reëel. Uit afgeluisterde gesprekken zou blijken dat niet enkel Azibert en Sassoust hand-en-spandiensten hebben verleend, maar dat Sarkozy en Herzog een heel parallel inlichtingennetwerk uitbouwden met tentakels tot in de top van het Franse gerechtelijke en politieapparaat.

Bovendien zou Sarkozy enkele topambtenaren onder druk hebben gezet om informatie te geven over de lopende strafonderzoeken tegen hem. Zo belde hij in maart persoonlijk Patrick Calvar op, hoofd van de Franse contraspionagedienst. Calvar kreeg enkele concrete vragen voorgeschoteld over de stand van het Libië-onderzoek.

De voormalige president kan maximaal 48 uur in voorhechtenis gehouden worden. Waarnemers gaan ervan uit dat het gerecht over zwaarwichtige aanwijzingen tegen Sarkozy beschikt en dat hij ook effectief een straf zal krijgen. Of Sarko uiteindelijk ook achter de tralies zal belanden, is nog een andere vraag.

Stasi

Een ex-president van een westerse grootmacht die bajesklant wordt: het zou een unicum zijn, een totale afgang voor Sarkozy maar ook een smet op het imago van Frankrijk. Daarom gaan velen ervan uit dat Sarkozy - zelfs indien hij veroordeeld wordt - er met een voorwaardelijke straf van afkomt.

In 2011 kreeg Sarkozy's voorganger Jacques Chirac een voorwaardelijke straf wegens verduistering en misbruik van vertrouwen.

Zowel Sarkozy als Herzog hielden tot nu toe hun onschuld staande en omschrijven de lopende onderzoeken tegen hen als een heksenjacht. Volgens Sarkozy gebruikt het Franse gerecht technieken van de Stasi, de beruchte spionagedienst van het voormalige Oost-Duitsland. Het is een doelbewuste strategie, zo beweert hij, om zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2017 te kelderen.

Bij het ter perse gaan van deze krant zat Sarkozy nog steeds in voorhechtenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234