Zaterdag 16/10/2021

‘We zullen wel gestoord zijn, zeker?’

1.Chaos is een vriend van mij (Bob Dylan, singer-songwriter)

Brent Vanneste: “Perfect verwoord. Ook ik heb vrede leren sluiten met de chaos in mijn hoofd. Er is een tijd geweest dat ik stemmen in mijn hoofd had. Ze schreeuwden en krijsten, maar ik verstond niet wat ze wilden zeggen. Ook een psycholoog kon daar niets aan verhelpen. ‘The Calling’ op deze plaat gaat daarover.

“Chaos in de groep is welkom: iedereen mag brielen en mosen, maar de muziek moet wel goed zijn op het einde van de dag. Op dat vlak ben ik onverzettelijk.

“Onze nieuwe gitarist ken ik bijvoorbeeld sinds het eerste middelbaar, maar als ik niet tevreden was geweest over hem in de groep, zou ik nu een goede vriend kwijt zijn.

“Nu ja, je hoort hem wel niet op de plaat: ik heb alle gitaren zelf ingespeeld. (lacht) Ik besef dat zoiets gestoord kan klinken. Maar ik weet nu eenmaal het best hoe de songs gespeeld moeten worden. Live zijn we overigens wél een echte band.”

2.Kunst is een poging om orde te scheppen uit chaos (Stephen Sondheim, tekstschrijver van West Side Story)

“Voor mij klopt dat. Soms móét ik gewoon de homestudio in. Anders gaat mijn hoofd ontploffen: die chaos in mijn geest moet gekanaliseerd worden. Ik kom ook uit een bijzonder donkere periode. De dood van mijn broer, straks zes jaar geleden, heeft me serieus getekend (Brents broer Tobias kroop ’s nachts op een kraan en viel van de stelling, GVA). Onze vorige plaat When the Candle Dies Out ging eigenlijk vooral over hem. Ik had die songs nodig om helder in mijn hoofd te worden. Aan het onheil lijkt trouwens nog geen eind te komen. Onlangs is onze soundmixer in een coma beland. Een scheur in zijn hartslagader was de boosdoener. Hij is pas weer ontwaakt. Ik hoop dat hij de orde in zijn hoofd terugvindt.”

3.Echte ontdekkingen ontstaan uit chaos (Chuck Palahniuk, schrijver van Fight Club)

“Onze muziek een ontdekking? We hebben het wiel niet uitgevonden, hè. Al wil ik wel duidelijk stellen dat de constante vergelijkingen met Isis een beetje mank lopen. Ik vind alleszins niet dat we hen imiteren.

“Ik ben er wel van overtuigd dat je de grootste ontdekkingen doet wanneer je níét in de pas loopt. Dat zou me trouwens sowieso nooit lukken. (lacht) Met de meeste leraars op school kreeg ik het dan ook altijd aan de stok. Maar ik heb mijn gram gehaald: tijdens Westtalent in 2007 deden onze leraars mee aan dat concours. Ze waren superjaloers toen wij met de zege gingen lopen. Ik kan me voorstellen dat het vernederend was om te verliezen van 14-jarige jongetjes.” (lacht)

4.Alles wat gebouwd wordt op grote schaal of met intense passie, nodigt chaos uit. (Francis Ford Coppola, regisseur)

“Na een optreden komt er zoveel adrenaline en emotie vrij in mijn hoofd, dat ik het gevoel krijg dat ik kapot ga. Helse steken in mijn hoofd voel ik dan, net messen die door mijn schedel trekken. Het gebeurt zelfs dat ik achteraf de ziel uit mijn lijf sta te kotsen in de backstage. Niet geweldig, inderdaad. But it’s part of the game. Ik ga niet op halve kracht spelen om me achteraf oké te voelen. In muziek geldt voor mij: alles of niets.”

5.Chaos te midden van chaos is niet grappig. Chaos te midden van orde wel. (Steve Martin, stand-up comedian en acteur)

“Gecontroleerde chaos: dáár gaat het om voor mij. Wanorde mag, maar ik hou graag de teugels in eigen handen. ‘Pyromaniac’ gaat daar bijvoorbeeld over: brandjes stichten gaat in wezen over controle hebben.

“Thuis maak ik ook graag een kampvuur in de tuin. Vuur doet iets met een mens: vlammen zijn zo krachtig en zo mooi. Ik zou vuur wel willen opeten, als ik het kon. Of er een pyromaan in me schuilt? Ach, iederéén droomt er toch van om zijn school in de fik te steken? Nee? Akkoord, ik zal wel gestoord zijn. (lacht) Al is onze nieuwe gitarist nog zotter dan ik. Om zes uur ’s ochtends gingen we eens van café naar huis, en toen kreeg hij het idee om vuur te spuwen met benzine. Beire! Maar wel serieus gevaarlijk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234