Zaterdag 29/02/2020

"We zullen restauratie Lam Gods niet halverwege staken"

Beeld photo_news

Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoeveel bijkomende restauratiewerken er nodig zijn om het Lam Gods-retabel van Jan Van Eyck in zijn volle glorie te herstellen. Die duidelijkheid zal er pas midden 2018 zijn. Maar als blijkt dat er extra restauratiewerken nodig zijn, zal de Vlaamse regering voor een oplossing en de nodig middelen zorgen. Het is alvast niet de bedoeling de restauratie van het retabel ergens halverwege te stoppen. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Bart Caron.

De restauratie van het Lam Gods-retabel gebeurt in fasen. In de eerste fase werden de buitenpanelen onder de loep genomen en gerestaureerd. Die eerste fase leverde een paar verrassingen (bv. overschilderingen) op, maar die hebben hun impact op de timing en het budget van de restauratie. Verwacht dat voor fase 2 en 3, met de restauratie van de binnenpanelen, ook extra tijd en geld zal vergen. Kanunnik Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal, sprak eerder van een bedrag van 2,5 miljoen euro extra.

In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement vroeg Groen-parlementslid Bart Caron cultuurminister Sven Gatz aan de tand over het dossier. Is er wel budget om de restauratie van het historische topwerk tot een goed einde te brengen? "Laat ons alsjeblieft niet eindigen met een half gerestaureerd Lam Gods in 2020", smeekte Caron.

Onderzoek nodig
Minister Gatz wil dat scenario ook vermijden. Maar het is volgens hem nog te vroeg om iets te zeggen over de restauratie die zal nodig zijn aan de binnenpanelen. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Gatz verwacht pas echte duidelijkheid tegen midden 2018 zijn. "Het is dan ook medio 2018 dat we ons zullen moeten beraden over de te maken keuzes voor de verdere voortgang van de restauratie", aldus Gatz.

Maar als blijkt dat er extra restauratiewerken nodig zijn, zal Gatz in overleg met de regering een oplossing zoeken. "Een voorstel zou bijvoorbeeld kunnen zijn om de opgebouwde reserve in het Topstukkenfonds, die momenteel bijna 1,2 miljoen euro bedraagt, geheel of gedeeltelijk vrij te geven in functie van de verdere restauratie".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234