Zaterdag 26/11/2022

'We zullen een jumbo inleggen'

BK zaalatletiek levert twee bijkomende tickets op voor EK Valencia

Gent.

Eigen berichtgeving

We zullen een jumbo moeten inleggen." Wilfried Meert, secretaris-generaal van de Belgische atletiekbond, en Rudy Verlaeckt, co-voorzitter van de KBAB, hadden er hum in. De negenkoppige delegatie die eind deze maand naar het EK indooratletiek in Valencia gaat, werd gisteren uitgebreid met twee stuks: Sandra Stals (800m) en Tom Omey (800 m).

Een complete verrassing voor laatstgenoemde, niet in het minst voor Omey zelf. In een race die Tim Rogge - tevergeefs - naar een ticket moest leiden, doken alleen Nathan Kahan en Omey onder de limiet. De West-Vlaming, die zijn laatste jaar economie afmaakt, verbeterde met verve zijn persoonlijk record (van 1:49.92 naar 1:48.20).

Meteen verkeert de 800 meter in een benijdenswaardige luxe, met Rogge, Kahan en Omey. Keiharde concurrentie? Niet echt, zegt Omey. "Het is leuk. Als we samen opwarmen, is het grote lol." De atleet is overtuigd, hij moet nog een stuk sneller kunnen. Volgend jaar zet de atleet-student de stap naar een carrière als 'volwaardig' atleet. Pas volgend jaar, de studies gaan nog even voor. Het EK outdoor, volgende zomer in Boedapest, komt voor hem een jaar te vroeg.

Ook Sandra Stals is nog een tijdje zoet met studeren. Maar het belette haar niet om op de 800 meter de limiet te lopen. "Nochtans hebben we de wintertraining niet volledig afgestemd op het indoorseizoen," zegt Anne-Marie Van Nuffel, nog altijd Belgisch recordhouder, over haar poulain. "Met haar heb je een juweel in handen. We blijven het rustig aandoen, maar ik kan haar toch niet verbieden om naar het EK te gaan. Haar vriend gaat toch ook."

Kjell Provost, betrokkene in kwestie, beaamde met een klapzoen voor Stals. Hij zou het enkele uren later ook niet onaardig doen. Hij kroonde zich tot Belgisch kampioen op de 400 m, in een zeer knappe 46.98.

Op de 60 m horden ziet het er vooralsnog niet naar uit dat het bakkeleien om een ticket wordt. De drie tickets zijn na gisteren netjes benomen door Sven Pieters, Jonathan Nsenga en Djeke Mambo. En er kan er nog een atleet bij. Immers, Mambo kwalificeerde zich wel, maar hij toeft tijdens het EK in zijn tijdelijke hometown: de universiteit van Los Angeles. Dat gisteren Nsenga het haalde voor Pieters? Nsenga: "Ik zit aan mijn beste niveau ooit. Nog nooit heb ik zo vroeg in het seizoen zo snel gelopen." Meteen de bevestiging voor de Ricoh Tour, zegt de atleet. Pieters van zijn kant kan er best inkomen dat Nsenga hem voor bleef: "Jonathan zat goed, we trainden samen in Australië. Met mij gaat alles fantastisch: de training, de opwarming, geen blessures. Alleen als ik uit die startblokken kom,... Het zit hem in het hoofd. Maar het komt wel goed."

Na deze indoorkampioenschappen blijven nog altijd een paar meer dan potentiële EK-gangers verstoken van een ticket voor Valencia. Onder meer Erik Wijmeersch bleef gisteren weg van de 200 meter-competitie en trad alleen aan op de 60 meter vlak. Nog niet in vorm want sukkelend met een liesontsteking, luidt de hoofdreden. Wijmeersch: "Het EK indoor begint nog niet, hé. Geef me tien dagen snelheidstraining en ik ben weer in vorm." Wijmeersch krijgt over een week, op de Flanders Indoor, de kans om zijn stek op de 200 veilig te stellen. Gisteren werd zijn deelname aan de B-finale van de 200 meter, als training, hem niet in dank afgenomen door het publiek. Vooral niet toen hij in de laatste rechte lijn inhield.

Kim Gevaert, verleden jaar nog goed voor een Belgisch record op de 60 m, verscheen helemaal niet. De reden: mogelijke tekenen van klierkoorts kwamen deze week aan de oppervlakte. "Het indoorseizoen is voorbij," zegt haar trainer Rudi Diels. Gevaert mikt meteen op het EK outdoor in Boedapest.

Overigens: de beste Belgen van het moment, langeafstandsloper Mohamed Mourhit en spurter Patrick Stevens, stuurden hun kat op dit BK. Stevens zat wel in de tribunes, zijn trainingsarbeid zat er immers al op. Stevens, lekker gebruind, heeft een stage achter de rug op Aruba met de trainingsgroep van trainer Henk Kraaijenhof. Dat wil zeggen: met groten als Merlene Ottey of Troy Douglas.

Ook Mourhit zat niet op zijn luie krent. Mourhit was gisteren aan de slag in de cross in het Spaanse Caceras. Geen boze blikken van de atletiekinstanties vallen hem daarom ten deel, geen enkel reglement verplicht immers de aanwezigheid op een BK indoor. Op lange termijn moeten zowel de voorbereiding van Mourhit en Stevens als de atleten die een indoorseizoen volmaken, uitmonden in hetzelfde doel: het Europees kampioenschap outdoor in Boedapest, een gedegen graadmeter voor het internationale niveau van de Belgische atletiek. Of die weg naar Hongarije nu over Aruba, Caceras, Gent of Valencia loopt, maakt uiteindelijk geen moer uit.

Hans Jacobs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234