Vrijdag 02/12/2022

'We zullen de concurrentie voor zijn'

De VRT-radionieuwsdienst is de afgelopen weken met vier journalisten versterkt. Dat heeft alles te maken met de plannen om, met het oog op de nakende concurrentie, het nieuwsaanbod beter af te stemmen op de netprofilering van de verschillende VRT-stations. Nu levert de radionieuwsdienst één uniform product aan alle netten. Door diversifiëring moet het radionieuws volgens hoofdredacteur Jos Bouveroux beter afgestemd zijn op de beoogde doelgroepen van de verschillende VRT-zenders.

Hoofdredacteur Jos Bouveroux laat er geen twijfel over bestaan: de radionieuwsdienst is en blijft de eindverantwoordelijke voor de inhoud van alle nieuwsuitzendingen op alle VRT-radionetten. Maar zijn ploeg zal binnenkort nieuws toeleveren aan de verschillende zenders. Zij zullen zelf de vormelijke aspecten kunnen bepalen wat de presentatie en de duur van de nieuwsuitzendingen betreft. Nu al brengt Studio Brussel elk uur nieuws dat door eigen presentatoren voorgelezen wordt. De komende maanden zal op Donna hetzelfde gebeuren. Radio 1, Radio 2 en Radio 3 blijven de huidige nieuwsuitzendingen behouden die voorgelezen worden door de journalisten.

"Het is deze keer niet de bedoeling dat we de komst van de concurrentie afwachten", zegt Bouveroux. "Wanneer de komende weken alle computersystemen op elkaar afgestemd zijn, kunnen we onmiddellijk met onze gediversifieerd aanbod van start gaan."

Zal deze vormelijke opsmuk volstaan? Wil de luisteraar ook inhoudelijk geen aangepast bulletin aan de zender?

Jos Bouveroux: "Inhoudelijk gaan we niet de minste wijziging doorvoeren. Onze beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid is van die aard dat we ons niet kunnen permitteren een 'minderwaardig' nieuws te maken voor Radio Donna, dat meer sensatiegericht, luchtiger of minder serieus zou zijn. Als openbare omroep willen we dat ook in geen geval doen. Over de vorm, de lengte of de presentatiewijze valt te praten. Maar de berichtgeving over Jörg Haider zal op Donna op geen enkele manier verschillen dan op Radio 1. Wij beschouwen het nieuws voor Radio Donna en Studio Brussel niet als afdankertjes. Bijna 40 procent van de luisteraars, bijna de helft, stemt op deze twee zenders af. Dat moet serieus genomen worden."

Anticiperen op de concurrentie betekent ook de bezetting van terreinen die de radionieuwsdienst tot nu toe braak liet liggen. Zoals de financieel-economische berichtgeving.

"De openbare omroep is de afgelopen jaren al op terreinen gekomen waarop hij zich vroeger niet begaf. Het hele justitiegebeuren bijvoorbeeld. Dat was vroeger een terra incognita dat we volledig overlieten aan de kranten. Nu wordt alles wat met justie en gerecht te maken heeft door ons gecoverd. Ook aan de financieel-ecomische berichtgeving willen we in onze journaals meer aandacht besteden."

Intern blijft u de exclusieve nieuwsleverancier, maar heeft dit product niet voldoende potentieel om ook extern aan de man gebracht te worden?

"In Nederland wordt het radionieuws van de NOS tegen betaling door lokale radiostations overgenomen. Enkel vrije radio's hebben in het verleden al gevraagd of ze onze bulletins konden overnemen, maar dat kon toen niet. Nu het medialandschap grondig aan het veranderen is, moet dat opnieuw onderzocht worden. Maar dat houdt een decreetswijziging in. Als VRT zullen we ons de komende maanden en jaren echter zo flexibel mogelijk moeten opstellen. Het heeft weinig zin om op een verkrampte manier om te gaan met concurrentie. We hebben gezien dat dat niet goed was toen VTM gestart is. De VRT heeft toen een aantal fouten gemaakt waaruit wij kunnen leren."

En de nieuwe media?

"De plannen zijn op dat vlak aan het groeien. We willen strategisch aanwezig zijn op het internet en onze aanwezigheid vergroten. Via real audio op het internet zijn we nu al te beluisteren in de hele wereld. De VRT zal als instelling de komende maanden agressiever optreden op dit vlak. Daar is zeker een rol weggelegd voor de radionieuwsdienst. En misschien zal de teletekstredactie daar wel een tweede adem vinden."

Toen een opiniepeiling van de VRT en de Financieel-Economische Tijd naar de kiesintenties van de Vlamingen vorig jaar in een van de VTM-journaals volgens u 'klakkeloos' werd overgenomen, bent u naar de Raad voor deontologie van de Algemene vereniging van beroepsjournalisten (AVBB) gestapt. Kort daarvoor had de radionieuwsdienst zelf een opname overgenomen van de VTM-nieuwsdienst zonder enige vorm van bronvermelding. Wordt de strijd nog altijd zo bits gespeeld?

"De AVBB heeft op dat moment te veel klachten gekregen en de zaak over de kiesintenties is uitgesteld. Ik heb zo'n gevoel dat dit uitstel wel een sine die zou kunnen zijn. De behandeling van die klacht is voor mij echter niet prioritair. Toen ben ik met de concurrentie in de clinch gegaan, maar ik heb er geen enkele behoefte aan dit te blijven doen. We moeten professioneel met elkaar leren omgaan en het spel eerlijk te spelen onder elkaar. Ik ben er niet de man naar om voortdurend ruzie te maken."

Kristof Demasure

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234