Vrijdag 31/03/2023

NieuwsDroogte

We zijn nog niet af van de droogte, maar toch is code oranje nog niet in zicht

Na bijna twee maanden zonder regen kreunen de Belgische akkers onder de droogte, zoals hier in Sint-Pieters-Leeuw. Beeld Photo News
Na bijna twee maanden zonder regen kreunen de Belgische akkers onder de droogte, zoals hier in Sint-Pieters-Leeuw.Beeld Photo News

Ondanks de weinige neerslag en de aanhoudende droge periode lijkt het erop dat code geel blijft gelden. ‘Niets wijst erop dat we richting code oranje gaan’, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook een sproeiverbod ligt voorlopig niet op tafel.

Redactie

De Vlaamse Milieumaatschappij maakt deel uit van de droogtecommissie, die overlegt bij waterschaarste en maatregelen neemt om water te besparen en watervoorraden optimaal te benutten. De droogtecommissie komt op 31 mei opnieuw samen. Maandag vergaderde de adviesgroep Droogte, die de toestand nauwgezet opvolgt en de droogtecommissie bijstaat. Uit dat overleg kwam al naar voren dat code geel aan de orde is.

Bij code geel, of niveau één, nemen waterbeheerders preventieve waterbesparende maatregelen, zoals peilopzet, het stopzetten van omgekeerd spuibeheer en het gedeeltelijk dichtzetten van de watervangen. “Begin mei werden op 75 procent van de locaties uiterst lage tot lage grondwaterstanden opgetekend voor de tijd van het jaar”, schreef de droogtecommissie in haar update van maandag. Er zijn echter geen problemen met de drinkwatervoorziening.

Het gaat voornamelijk om bevaarbare en onbevaarbare waterlopen. De afvoer op de Leie is laag voor de tijd van het jaar, debafvoeren op de IJzer, Nete, Demer, Dender en Bovenschelde zijn zelfs zeer laag voor de tijd van het jaar. Ook onbevaarbare waterlopen kampen met lage en zeer lage debieten. Hier en daar worden zelfs de ecologische minimumdebieten niet bereikt.

De droogtecommissie bestaat uit de gouverneurs, een vertegenwoordiger van de drinkwatermaatschappijen, een vertegenwoordiger van waterzuiveringsbedrijf Aquafin en de waterbeheerders, dit zijn de vertegenwoordigers van de Vlaamse Milieumaatschappij, De Vlaamse Waterweg, de provincies, steden en gemeenten, polders en wateringen. (belga)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234