Zaterdag 18/09/2021

InterviewAlessandro Sicari (Artsen Zonder Grenzen)

‘We zijn het eens met de inwoners van Lesbos: kamp Moria moet niet heropgebouwd worden’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Europa onderhandelt over de overbrenging van niet-begeleide minderjarigen van Lesbos naar andere lidstaten, na de zware brand in kamp Moria. Te laat en te weinig, zegt Alessandro Sicari van Artsen Zonder Grenzen.

U was nog in Moria voordat de coronapandemie reizen onmogelijk maakte. Zag u toen deze ramp aankomen?

Alessandro Sicari: “De situatie in Moria is al jaren chaotisch, maar de laatste maanden is ze verergerd door Covid-19. In februari was er een recordaantal van 25.000 mensen, in een kamp voor 3.000 personen. Dan is er altijd het risico op een virusuitbraak. Social distancing is onmogelijk op zo’n plek, al was het maar omdat men in rijen staat voor voedsel. Er is amper basishygiëne.

“Dus kwamen er straffe maatregelen. De bewegingsvrijheid van mensen werd ontzettend beperkt, waardoor ze moeilijk aan eten of medische hulp geraakten. Deze mensen hebben 150 dagen in lockdown gezeten. Dat leidde tot ongeziene spanningen en geweld. Deze branden zijn het rechtstreekse resultaat van dit gebrek aan menselijke waardigheid.”

Alessandro Sicari. Beeld rv
Alessandro Sicari.Beeld rv

Klopt het dat de branden op verschillende plaatsen simultaan zijn aangestoken?

“We weten het niet. Het onderzoek loopt. Het is alvast niet de eerste keer dat Moria brandt. Vorige keren vielen er zelfs doden. Men noemt het nu een gecoördineerde actie door migranten, maar wij hebben het over het jarenlange gecoördineerde geweld door het beleid van Griekenland en de EU. Het was de perfecte storm voor dit soort incident.”

België stuurt een B-Fast-team dat vooral moet helpen om de coviduitbraak in te dijken. Een goede zaak?

“Dat is goed nieuws. Vrij verrassend zijn pas onlangs 35 positieve gevallen in Moria ontdekt, maar zij zijn niet allemaal geïsoleerd. Maar er zijn ook ander basisbehoeften die vervuld moeten worden. 12.000 mensen slapen op straat. Kinderen hebben rook of traangas ingeademd en hebben verzorging nodig. De Griekse overheid moet die mensen in veiligheid brengen. En dat betekent: van het eiland af. Dat is de enige manier om de assen van Moria uit te wissen.”

U bent het dus eens met de lokale bevolking op Lesbos, die wil verhinderen dat Moria heropgebouwd wordt?

“We zijn het eens dat Moria niet opnieuw gebouwd moet worden. Duizenden mensen opsluiten leidt enkel tot wanhoop en een medische noodsituatie. Ze moeten verhuisd worden naar het vasteland en EU-lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Sommige mensen willen asiel of gezinshereniging.”

Frankrijk en Duitsland zouden een akkoord hebben om 400 niet-begeleide jongeren uit het kamp in Europa te plaatsen. Nederland lijkt ook bereid. Maar haalt dat iets uit?

“Het is uiteraard goed dat de extreem kwetsbare niet-begeleide minderjarigen worden verplaatst. Maar waarom was daar zo’n hevige brand voor nodig? Ze hadden dat al maanden geleden moeten doen. En er zijn nog andere kinderen, families en zwangere vrouwen, kwetsbare mensen die veiligheid nodig hebben. Het is onvoldoende en we hopen dat andere lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen, België inclusief. Mensen bijeendrijven op de Griekse eilanden is niet de magische oplossing voor het migratieprobleem.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234