Donderdag 11/08/2022

ReconstructieLa Boum

‘We zijn het beu. Waarom vaccineren ze de jeugd niet eerder’: zo liep het fake festival La Boum uit de hand

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Festival La Boum begon als een aprilgrap van vijf vrienden en groeide uit tot een veldslag. Vijfduizend jongeren verzamelden in het Ter Kamerenbos om te feesten uit protest tegen de coronamaatregelen. Jongeren in festivaloutfits gooiden met flessen, takken en blikjes naar de politie.

Stephanie Romans

“Kom naakt, kus elkaar, bedrijf de liefde." Zo eindigde de aankondiging van het mysterieuze ‘muziekfestival’ La Boum, toen het op 7 maart verscheen op Facebook. De pagina beloofde een groot festival in het Ter Kamerenbos, met honderd dj’s, acht podia en nul coronaregels. Het Brussels stadsbestuur krabde zich in de haren: er was nooit een aanvraag binnengekomen om een festival te organiseren. Dat zou de burgemeester trouwens nooit hebben goedgekeurd, vanwege het coronavirus. De politie had evenmin een aanvraag gekregen en wist dus niet wie er achter het evenement zat.

De datum van La Boum deed al snel vermoeden dat het om een grap ging. Toen bleek dat Maggie De Block a.k.a. “DJ Magynomask”, Elio Di Rupo (DJ Elio) en viroloog Yves Van Laethem (DJ V-Laet-M) op de line-up stonden, was het zelfs voor naïevelingen duidelijk: La Boum is één grote aprilgrap.

. Beeld La BOUM Team
.Beeld La BOUM Team

La Boum verzamelt online een aanhang van 70.000 geïnteresseerden op Facebook. Dat maakt de Brusselse autoriteiten ongerust. Zeker als blijkt dat het stralend weer dreigt te worden op 1 april. De politie zet extra personeel klaar in het Ter Kamerenbos en waarschuwt feestgangers: wie de coronaregels overtreedt, riskeert een boete.

De organisatoren, naar wie een onderzoek loopt, spreken zich aan de vooravond van het festival anoniem uit: “Er is geen festival. Wij roepen niemand op om samen te komen.”

1 april, 15.30 uur, glitter en festivaloutfits

Het lijkt een normale dag in het Ter Kamerenbos. Het grasveld ligt propvol mensen, maar dat was op andere zonnige lentedagen ook zo. Agenten te voet en op de fiets praten met parkgangers en leggen de regels uit. De politie aanvaardt de drukte, zolang mensen afstand bewaren van andere ‘bubbels’ en er geen feesten ontstaan. De Brusselse burgemeester wil recreatie in het park niet verbieden, omdat parken voor heel wat inwoners de enige plekken zijn om buiten te ontspannen.

Toch is er iets bijzonders aan het publiek dat in het park zit. Of liggen er elke dag meisjes met felroze eyeliner en glitterende oogschaduw op het gras in hun mooiste festivaloutfits?

16.15 uur, La Boum

Een rij politievrachtwagens met paarden rijdt via de Dianalaan het bos in. Zodra de menigte dat opmerkt, stijgt er luid gejoel op. De boxen gaan op maximaal volume, honderden jongeren beginnen te dansen, bekertjes bier vliegen de lucht in. “La Bouuuuum!”

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Het festival mag dan nep geweest zijn, de chaos die ontstaat is echt. “We wisten heus wel dat het nep was, maar we doen dit uit protest”, zegt Raphael, een jongeman die met zijn vrienden helemaal uit Bergen naar het Brusselse park kwam. De vriendengroep heeft geen enkel vertrouwen in het coronabeleid, de experten en in de media. “We worden al een jaar belogen, over de maatregelen, de dodencijfers, over alles”, zegt hij, met consumptie. Want die mondmaskers, die werken niet, meent hij. Daarom heeft Raphael er geen op.

De politie probeert de Boumers eerst nog te verzoeken om uit eigen beweging weg te gaan. Als dat niet lukt, vormt de oproerpolitie en politie te paard twee lijnen. Zo stappen ze het grasveld af, zodat iedereen aan de kant moet.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

17.15 uur, bloed

De Boumers nemen het grasveld weer in, zodra de politielijn voorbij is. Nu staat de politie ingesloten en krijgen ze flessen frisdrank, glazen bierflesjes en takken tegen hun hoofd. Een meisje wordt geraakt door een projectiel en zoekt bloedend een weg uit de menigte. Een half uur later krijgt een politieman een stuk glas tegen zijn hoofd. Bloedend arresteert hij een Boumer, met hulp van een collega.

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

18.30 uur, traangas

Extra waterkanonnen en extra politieagenten rijden aan via de Dianalaan. De eerste traangaskogels veroorzaken een prikkende mist op het grasveld. Maar het traangas verwaait snel. De waterstralen uit het kanon zijn voor sommige Boumers eerder verfrissend dan vervelend. En in de bosjes naast het veld, werkt het waterkanon niet. In het tumult raakt een politiecombi geïsoleerd. Een groep opgefokte Boumers gaat de politiewagen te lijf met stokken, flessen en blikjes. De politie moet terugtrekken.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Een groep Franstalige studenten kijkt naar het geweld. “Voor die politiemensen als persoon vind ik dit erg”, zegt een van hen. “Die flikken zijn tenslotte ook gewoon mensen die hun werk doen. Maar als symbool van protest, begrijp ik het. We zijn het beu. Waarom vaccineren ze de jeugd niet eerder, zodat wij weer normaal kunnen leven? Nee, ze geven liever vaccins aan mensen met terminale kanker. Sorry, maar dat vind ik onlogisch.”

De Boumers verzamelen takken, stadsfietsen, en rondslingerende rommel op een stapel dwars over de weg. Even ontstaat er ruzie: die stadsfiets in brand steken, dat gaat sommige studenten te ver. “On s’en fouuuut!”, brult een ander. Een jongen haalt een rol blauwe PMD-zakken uit zijn jas en deelt ze uit om de rommel op te ruimen, terwijl andere Boumers de stapel in brand steken. “Liberté, liberté, liberté!”

Het blijft de hele avond een spel van wegjagen en confronteren. Jongeren rennen de bosjes in en komen weer tevoorschijn als het waterkanon stopt met sproeien

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

21 uur, dansen op auto’s

Om 21 uur is de situatie nog steeds niet onder controle. Honderden jongeren hebben zich verplaatst en staan op een plek in de buurt verder te feesten. Ze dansen op auto’s en steken vuurwerk af. De politie probeert de situatie onder controle te houden en zet opnieuw waterkanonnen in.

De bedenkers van La Boum zitten na afloop samen. “We moeten even overleggen voordat we reageren”, klinkt het aan de telefoon. Maar de rest van de avond komt er geen reactie meer.

De politie liet in een voorlopige balans weten dat er vier adminstratieve aanhoudingen werden verricht. Van drie gewonde agenten moest er eentje naar het ziekenhuis.

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234