Zondag 17/01/2021

Interview

‘We zijn een eigengereid volkje’: viroloog Marc Van Ranst over de volkstoeloop in Brugge en Brussel

Marc Van Ranst: ‘Soms is het ook goed om gewoonweg even in eigen hart te kijken.’Beeld AFP

In Brugge was het zaterdagavond zo druk voor het lichtfestival Wintergloed dat het niet langer coronaproof was. Ook op de Brusselse Grote Markt was er te veel volk. Viroloog Marc Van Ranst (55) houdt zijn hart vast voor wanneer de winkels straks opengaan.

Zo’n volkstoeloop in volle coronacrisis, wat zegt dit over ons?

Van Ranst: “Hoe je het ook draait of keert, we zijn een eigengereid volkje. Dat is niet eens een waardeoordeel, maar gewoon een vaststelling. Soms is dat op het surrealistische af, en kan het grappig zijn. In een ander geval is het gewoon pijnlijk en gevaarlijk. We staan twee keer (eerste en tweede golf) bovenaan de ranglijst van het meeste coronaslachtoffers. Dat moet je verdienen, hé.”

Zijn we dan zo hardleers?

“Je kan wel blijven zeggen dat we een dichtbevolkt land zijn, dat we een grote internationale aantrekking hebben, je kunt zelfs het slechte beleid inroepen. Maar soms is het ook goed om gewoonweg even in eigen hart te kijken, en eerlijk zeggen dat we het vertikken om de regels te volgen. Niemand heeft gezegd dat je niet naar Brugge of Brussel mag gaan, klinkt het dan. En dus gaan we. We hebben nog twee lijntjes op onze gratis reispas staan van de NMBS, en dus ga ik die opgebruiken. Dat is nog zoiets is waar we absoluut niet tegen kunnen: geen gebruikmaken van waar we recht op hebben.”

Is het ook niet een beetje dubbel: je organiseert als stad een event, en dan ben je verrast dat er volk op afkomt?

“Dat klopt natuurlijk. Lokale besturen moeten goed beseffen dat het evenwicht vinden bij zoiets heel fragiel is. Ik heb daar veel begrip voor. Je wil iets doen voor uw bevolking, want er mag al zo weinig. Je doet het buiten, want binnen mag het niet. Dan merk je dat het succesvol is, er komt veel volk op af, ook al omdat er anders toch niks te doen is. En de cirkel is rond. Dat is spijtig, omdat het met de beste bedoelingen is opgezet.

“En ik begrijp de mensen ook wel. Zij zien wel dat er veel volk is, maar maken zich niet altijd de bedenking dat ze zelf deel uitmaken van dat volk. We klagen graag en veel over de file, terwijl we zelf de file zijn. We percipiëren dat niet op onszelf. En opnieuw, we zijn een koppig volk, dat is een karaktertrek die maar moeilijk te veranderen is. Nu, men leert snel bij, want het is meteen bijgestuurd en tijdelijk opgeschort.”

Moeten we ook bijsturen voor de opening van de winkels?

“Ik hou mijn hart vast voor volgende week. Het is wel op een dinsdag, en geen weekend, dus dat zou al een beetje de grote toeloop moeten afremmen. Maar toch. Ik hoop dat de gemeentes de toeloop goed onder controle houden. Het zou goed zijn mochten ze de knowhow van de evenementensector gebruiken, die ervaring hebben met crowdcontrol. Want het lijkt me dat het een massa-event gaat worden, afgaande op wat we dit weekend hebben gezien.”

Zijn de volle winkelstraten niet demotiverend voor zij die braaf thuis alleen zitten en de regels, ook in de kerstperiode, zullen volgen?

“Dit is een moeilijke periode voor ieder van ons. Ik ken niemand die dit fijn vindt, ikzelf op kop. Het is ronduit vervelend, voor sommige mensen zelf verschrikkelijk. Iedereen hoopt dat het snel voorbij is, maar de enige manier om ervoor te zorgen dat het inderdaad voorbijgaat, is juist door de maatregelen te volgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234