Maandag 21/06/2021

Opinie

We worden niet alleen door terroristen bedreigd, maar ook door de wereldwijde ideologie van blank nationalisme

Wajahat Ali Beeld rv
Wajahat AliBeeld rv

Wajahat Ali is commentator van The New York Times.

In de hele wereld bidden mensen voor de doden van Christchurch, na de aanslagen van een terrorist op twee moskeeën.

Eraan denken en bidden is niet genoeg. Deze aanslagen zijn slechts de jongste uiting van een ideologie van blank nationalisme die zich alsmaar meer verspreidt in de wereld en die bij de bron moet worden aangepakt.

Als we het 74 pagina’s dikke manifest en de berichten op sociale media van de schutter moeten geloven, dan baseerde hij zich op een ideologische structuur die opgang maakt op het internet die vooral mannen rekruteert en radicaliseert om de ‘westerse beschaving’ te redden van een buitenlandse ‘invasie’.

We hebben dit eerder gezien. De schutter rechtvaardigde zijn terroristische daad op min of meer dezelfde wijze als de Noor Anders Breivik dat deed in zijn manifest van 1.500 pagina’s voor hij in 2011 77 mensen doodde. Als het idee dat moslims een bedreiging zijn vertrouwd in de oren klinkt, dan is dat gedeeltelijk omdat de Amerikaanse president Donald Trump het gebruikte om zijn muur te verdedigen die de VS moet beschermen tegen de ‘karavaan’ van migranten uit Centraal-Amerika die asiel willen vragen. Deze aanslag maakt duidelijk dat deze gevaarlijke ideologie immigrantengemeenschappen in de hele wereld bedreigt, en dat ze gevoed wordt door leiders uit de hele wereld.

‘Vijand van het Westen’

Australië, waar de schutter vandaan komt, heeft zijn eigen xenofoob, tegen moslims gericht discours. In 2015 organiseerde de beweging Reclaim Australia demonstraties tegen ‘het opleggen van de sharia in Australië’ en ‘het onderwijs van de islam in overheidsscholen’. Media berichtten dat op borden van de groep te lezen was: “Islam is een vijand van het Westen.” Een belangrijk doel van de extreemrechtse politieke partij Australian Liberty Alliance is ‘de strijd tegen de islamisering van Australië’. Op de website staat: “Islam is niet zomaar een religie, het is een totalitaire ideologie met wereldwijde ambities.”

In zijn manifest omschreef de schutter zichzelf als “een gewone blanke man”. Hij schreef dat hij de aanslag uitvoerde om “de hoeveelheid immigranten in Europese landen rechtstreeks te verminderen door de indringers te intimideren en fysiek te verwijderen”.

Zijn ideeën – en zijn bronnen en aanhangers – zijn me goed bekend. Als onderzoeker voor het ‘Fear Inc.: The Roots of the Islamophobia Network in America’ van het Center for American Progress Action Fund verbond ik anti-islamitische complottheorieën – zoals de verzonnen dreiging van een sharia voor de VS – met financiers, denktanks, mediapersoonlijkheden, groeperingen en politici die ze bedachten en verspreidden.

Dat soort entiteiten werkt samen om de boodschap over te brengen dat islamitische Amerikanen inherent radicaal zijn en een ‘demografische tijdbom’ vormen die op termijn de blanke bevolking zal wegvagen. Breivik citeerde bij herhaling die groeperingen en mensen, van wie velen momenteel dicht bij de regering-Trump staan. Ook al kan je hen niet de schuld geven voor het geweld van Breivik, toch zegt Marc Sageman, een voormalige CIA-officier en een specialist inzake terrorisme, dat Breivik deel uitmaakte van hetzelfde ideologische netwerk.

Joden als zenuwcentrum

Een van de voornaamste beweegredenen van de blanke nationalisten is de complottheorie van de ‘grote vervanging’. Ze vrezen dat Joden, zwarten en moslims in de plaats zullen komen van blanke mensen en hen uiteindelijk ook zullen onderwerpen. Joden worden vaak beschouwd als de diabolische kracht erachter, het zenuwcentrum, die hun onmetelijke rijkdom en macht gebruiken om de blanke man te verzwakken.

In oktober stapte Robert Bowers de synagoge Tree of Life in Pittsburgh binnen en vermoordde elf Joodse aanwezigen. Hij postte op het rechtse sociale netwerk Gab dat HIAS, het agentschap voor de hervestiging van Joodse vluchtelingen, “indringers binnenbrengt die onze mensen doden”. Hij schreef: “Ik kan niet niets doen terwijl mijn mensen afgeslacht worden.” Hij deelde ook een post over het straffen van “smerige slechte Joden” omdat ze “smerige slechte moslims het land in brengen”. Toen hij het nieuws over het bloedbad in Christchurch vernam, stuurde een moslimvriend een sms: “Hoe gaan we onze kinderen beschermen?” Ik had geen goed antwoord. Maar ik weet wel dat we niet alleen door terroristen bedreigd worden. We worden ook bedreigd door die wereldwijde ideologie van blank nationalisme en blank superioriteitsdenken. We moeten dat ernstig nemen, en moeten het aankaarten bij politici, academici en mediapersoonlijkheden die het een platform bieden, zogenaamd om beide zijden aan het woord te laten, het debat te voeden of politieke correctheid uit de weg te gaan.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234