Maandag 13/07/2020

"We willen voor WK voetbal op alles voorbereid zijn"

Jozef SmetsBeeld BELGA

De Belgische ambassade in Brasilia en de consulaten in Rio de Janeiro en Sao Paolo zijn in volle voorbereiding van het Wereldkampioenschap voetbal in juni en juli volgend jaar. "Onze posten worden versterkt en uitgebreid en er worden allerlei crisisscenario's opgesteld", zegt ambassadeur Jozef Smets (55).

Het enige wat de ambassadeur voorlopig wat verontrust is de Braziliaanse nonchalance als het om het halen van deadlines gaat. "Ik heb vorige maand zelf kunnen vaststellen dat de bouw van het stadion in Curitiba nog lang niet klaar is. Ze zullen nog hard moeten werken om hun achterstand op het schema op te halen."

De ambassade in Brasilia telt acht personeelsleden, die voorts nog een tiental contractuelen inschakelen voor administratieve hulp. Daarnaast zijn er nog de consulaten-generaal in Rio de Janeiro en Sao Paolo met elk twee personeelsleden. Maar er is versterking op komst. "De militaire attaché wordt door de minister van Defensie overgeplaatst van Buenos Aires (Argentinië) naar Brasilia. Daarnaast hebben we nog een douane-attaché, en daarnaast krijgen we nu ook een politie-attaché: Kurt Baudry, de commissaris van het gerechtelijke arrondissement Veurne komt naar Brasilia. Hij zal zich met de veiligheidsaspecten bezig houden en daarvoor in verbinding staan met de Braziliaanse politie."

Overleg na loting
Na de groepsloting op 6 december houden de Braziliaanse ambassadeur en de consuls een rondetafeloverleg, samen met het tiental ere-consuls, om crisisplannen op te stellen voor de diverse steden waar de Rode Duivels zullen spelen. "We willen de Belgische supporters die naar het WK komen concrete tips geven in verband met hun veiligheid in de plaatsen waar ze zich bevinden. Voorts stellen we scenario's op voor alle mogelijke calamiteiten, van natuurrampen tot onrust in het land en specifieke problemen bij grote events. We hebben al een beetje kunnen oefenen bij de Wereldjongerendagen in Rio in juli, al was dat natuurlijk een ander publiek dan de voetbalfans."

Geschat wordt dat er zeker 4.000 Belgen naar het WK zullen afreizen. "Het meest onvoorspelbaar qua gedrag zullen de supporters zijn die zonder ticket naar hier reizen", verwacht ambassadeur Jozef Smets, die eerder ambassadeur was in Burundi, Nigeria en Congo. Ook het aantal ere-consuls zal met het oog op het WK in 2014 en de Olympische Spelen van Rio in 2016 worden uitgebreid. "De screenings daarvoor zijn volop aan de gang", zegt Smets.

Meer vragen
Intussen is het aantal vragen van landgenoten aan de ambassade in Brasilia fors toegenomen sinds de kwalificatie van de Rode Duivels. "Er zijn mensen die schrijven dat ze als buschauffeur werken en vragen of ze hier voor en tijdens het WK als chauffeur aan de slag kunnen. Die moeten we natuurlijk doorverwijzen naar de Braziliaanse overheid voor verblijfs- en werkvergunningen", zegt Nadia Benini (29), een Antwerpse met Algerijnse roots die sinds enkele maanden aan de slag is als consul in Brasilia, na een stage in Shanghai. Studenten die een vrijwillige en onbetaalde stage willen doen op de ambassade in Brasilia zijn wel nog welkom met hun sollicitatie.

Nadia zal de komende maanden samen met de twee ander consuls (in Rio en Sao Paolo) ook 'flying consul' worden. "We hebben pas een zogeheten 'mobiele kit' gekregen van Buitenlandse Zaken, waarmee we de biometrische gegevens (vingerafdrukken) kunnen ingeven voor de nieuwe paspoorten, maar we plannen naar de verschillende deelstaten te gaan om sessies te houden waarop die gegevens worden ingescand. Je kunt toch niet verlangen dat iemand uit het Amazonegebied daarvoor speciaal naar Brasilia komt."

Keuze tussen topteams
Er leven zowat 7.000 Brazilianen van Belgische afkomst in Brazilië. Die zijn vaak van de tweede of derde generatie en spreken veelal alleen Portugees, maar ze staan erop een Belgisch paspoort te hebben, omdat ze dat interessanter vinden dan een Braziliaanse pas. Voor wie die Belgisch-Braziliaanse voetbalfans zullen supporteren? Ze hebben alvast twee topteams waartussen ze kunnen kiezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234