Zaterdag 15/05/2021

'We willen Vlamingen niet vergeten'

Zij aan zij vonden N-VA, Voorpost en Taal Aktie Komitee elkaar in Sint-Genesius-Rode terug. Maar alle andere 29.500 Gordelaars startten in de officiële vertrekplaatsen. 'Volgend jaar doen we weer iets. En als we geen betere naam vinden, zal dat opnieuw De Gordel zijn', zei minister Muyters.

Welke richting moeten we uit? De federale politieagent excuseert zich: "Sorry, ik ben van Hoogstraten." Tekentje aan de communautaire wand van de 32ste Gordel is het. Na de heisa van de voorbije weken over het niet-vertrek uit Sint-Genesius-Rode en het (aanvankelijk) niet wandelen door Linkebeek, worden problemen verwacht. De organisator heeft dus voor extra agenten gezorgd, maar eigenlijk blijft het rustig. Zelfs in Rode dus, ook al kleven T.A.K.-leden je ongevraagd een Vlaamse Leeuw-sticker op de borst en plakken ze stoer affiches op de weg. Elsie De Greef had zelf wat schrik: "Als wij hier zouden komen, zou men ons associëren met Voorpost", zegt de 13de kandidate van de N-VA-lijst in Beersel. Maar dan roept ze: "Goed, Ben, ik ben fier op je!" Achter die Ben, Weyts dus, zit een bijna onherkenbaar magere N-VA-voorzitter Bart De Wever. Op een tandem. Maar bij de eerste controlepost in Vroenenbos passeren alleen zijn ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois.

Daar maalt Vroenenbos niet om. Carnavalgroep Gilles & Pierrots is gevraagd om hier de drankenstand uit te baten en dat doen Stefaan Lanoizele en Marc Flament. "We zijn van Halle, maar denk jij dat één fietser die van Brugge komt zelfs weet wat Brussel-Halle-Vilvoorde is?", vraagt Marc. "Niet één. Zelfs wij lieten onze slaap er niet voor. Natuurlijk is Halle veel Franstaliger geworden. Brussel komt naar ons. Maar 90 procent van de mensen fietst hier voor het plezier."

Kleinzielig

Toch is er veel geel. Zie je veel leeuwtjes. En zegt de gepensioneerde Bloso-medewerker Henri, die de vliegende mechanicien is, dat hij toch al twee lekke banden repareerde. Hij toont een kopspijkertje. "Altijd dit type", zegt 32 jaar ervaring. Het slachtoffer haalt z'n schouders op en rijdt verder. Op zijn rug een groot logo: 'We show no mercy. Only the strongest will survive.'

Bernadette Wylin is een van die 'strongest'. Uit Gullegem, met vriendinnen Rita en Jo en Rita's man Guido aan de 30 kilometer bezig. De andere mannen doen de 100. Guido, kurkdroog: "Ik ben meer een vrouwenliefhebber dan een fietsliefhebber." Maar Bernadette is hier omdat ze 'bewuste Vlaming is'. "Natuurlijk speelt dat niet zo in Gullegem", zegt ze. "In Kortrijk hoor je wel eens Frans praten, maar dat is Frans met haar op en pure chichi. Maar ik ben Vlaamse in Europa. Voor Vlaanderen, maar niet tegen iets anders. Met respect voor anderen en met de vraag om gerespecteerd te worden. Ik voelde me dus wel een beetje beledigd toen ik hoorde dat er geen start was in Rode. Dat is toch kleinzielig."

Het is iets wat je toch vaak hoort. Herman Petroons, geboren en getogen in Alsemberg: "Toen ik hier in 1938 geboren werd, woonde geen enkele Franstalige hier. Nu zitten er zes FDF'ers in de gemeenteraad. Tégen alles wat Vlaams is." Volgens Petroons' vrouw Marianne, zelf van oorsprong West-Vlaamse, word je hier bijna vanzelf Vlaamsgezind. "Ze eisen zelfs van de winkeliers dat ze Frans spreken."

En zo wemelt geel en zwart door de heuvelachtige rand. Roger Bruyninckx uit Geraardsbergen doet dat met een Vlaamse leeuw rond z'n nek. "Er hebben er al véél bravo geroepen", zegt de man die aan zijn allereerste Gordel toe is. Ooit sympathiseerde hij nochtans voor AMADA (de partij Alle Macht Aan de Arbeiders, red.), later betoogde hij in Voeren en in Schaarbeek tegen burgemeester Roger Nols. "De Vlaming is een te brave mens. We hebben ons altijd laten doen. Toen ik nu hoorde van de heisa rond het starten in Sint-Genesius-Rode heb ik beslist om mee te rijden." Ooit links dus, nu hangen in zijn slaapkamer 'zeker vier Vlaamse leeuwen', zegt zijn vrouw, afkomstig uit Enghien, Franstalig opgevoed. "Ik ben meer Belgisch gezind", zegt ze. "Maar in bed gaat alles goed. Daar is geen taalgrens."

Terug in Alsemberg. Waar aan de hoek van café De Vissers de meeste militante Vlamingen stickers en ballonnen uitdelen. Op het punt waar de 100 kilometer-fietsers zich opmaken voor de beklimming van de Alsemberg, heel lang orgelpunt van de Brabantse Pijl. Hier zie je dat de Gordel toch ook meer is dan politiek. Er is tijdsregistratie voor wie het snelst de Alsemberg oprijdt ("de toptijd is 1'04"05", klinkt het), Je ziet wielertruitjes van Sky, van TVM nog, van Duivenlokaal bij Rita en van Eko Motorkleding. En één man draagt een T-shirt waarop in grote letters Je t'aime, je t'aime staat.

Merknaam

Iets verderop klimt Vlaams minister van sport Muyters in fietstenue behoedzaam van een laddertje dat hem eerst op de zendwagen van de VRT had gebracht. Hij reed de 30 kilometer wel ("ik doe mee aan de Gordel sinds ik minister was"), looft nu de combinatie van familiale en sportieve daguitstap, maar benadrukt natuurlijk het politieke kantje: "Dit blijft een signaal aan de Vlamingen in de rand. We zijn jullie niet vergeten. Wat er in Rode is gebeurd, was een kaakslag. Wij hebben daartegen niet geprovoceerd, door daar vanmorgen toch te starten, wilden we ludiek actie voeren. En het Gordel-secretariaat is daar ook. Daarom kan dit voor mij absoluut niet de laatste Gordel zijn. 32 jaar ervaring gooi je niet zomaar weg. Misschien is het goed om het eens te vernieuwen, er een extra toeristische noot aan toe te voegen. Maar voor mij is nu al zeker dat er volgend jaar iets nieuws komt. Ook met de steun van Bloso. En waarom zou dat niet opnieuw De Gordel mogen heten als we geen sterkere merknaam vinden?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234