Zaterdag 03/12/2022

'We willen 'Rosetta' voor zichzelf laten spreken'

'We hebben altijd al onze films in de streek rond Seraing gedraaid', zei Jean-Pierre Dardenne, die samen met zijn broer Luc de in Cannes met de Gouden Palm bekroonde film Rosetta regisseerde. En dus zien beide broers, die zich drie jaar geleden al lieten opmerken met La Promesse, geen enkele reden om daar nu plots mee te stoppen. Maar voor de verre toekomst wordt niets uitgesloten. 'Als er in Hollywood een studio bereid wordt gevonden om daar ter plaatse Seraing na te bouwen, dan...', grapte Jean-Pierre.

Gisteren gaven de Dardenne-broers, samen met hun eveneens bekroonde hoofdactrice Emilie Dequenne en met hoofdacteur Fabrizio Rongione, in Brussel tekst en uitleg over hun ervaringen in Cannes. Die persontmoeting begon onder een slecht gesternte, want de fotografen vonden dat ze te weinig tijd hadden gekregen en dus negeerden ze de dringende vraag om ermee op te houden. Toen ze foto's bléven trekken, werden beide Dardenne-broers op hun beurt behoorlijk boos, zodat zij er zelfs mee dreigden de hele persconferentie meteen af te blazen.

"Het succes is ons niet naar het hoofd gestegen", verontschuldigden ze zich naderhand. "Maar we willen in normale omstandigheden kunnen antwoorden op jullie vragen." Zoals die over het budget van Rosetta. De film werd officieel begroot op 70 miljoen frank (1,74 miljoen euro), maar als je de onvoorziene kosten en de participaties van de filmploeg meetelt, draait het uiteindelijke bedrag rond de 79 miljoen frank (1,96 miljoen euro).

Na het succes van La Promesse verliep de financiering van de nieuwe Dardenne-film niet wezenlijk anders, althans wat België betreft. Niet makkelijker, niet moeilijker. "Normaal", aldus Luc Dardenne. Het werd wél gemakkelijker om nu ook in Frankrijk geld te vinden, want ARP Séléction, de Franse distributeur van La Promesse, bleek meteen bereid om voor Rosetta nu ook als coproducent te fungeren, zodat een beroep kon worden gedaan op de fondsen van het Centre National de la Cinématographie (CNC) en van de betaalzender Canal+.

In eigen land kon de productie rekenen op de steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel van de Franse Gemeenschap én van het Filmfonds van het Waalse Gewest. In feite is dat Fonds Wallon d'aide au Cinéma nog niet eens geïnstalleerd, maar de broers beschikken naar eigen zeggen wél over "een officiële belofte".

Meteen na de bekendmaking van de Gouden Palm konden de gebroeders Dardenne rekenen op uitvoerige felicitaties van Laurette Onkelinx, minister-presidente van de Franse Gemeenschap en bevoegd voor de audiovisuele media, en van Robert Collignon, minister-president van het Waalse Gewest. Gisteren werd de filmploeg trouwens zowel op het stadhuis van Seraing als op de beide kabinetten van Onkelinx en Collignon uitgenodigd voor een hommage. Hoe beschermen de makers van een film als Rosetta, die een keihard en aangrijpend verhaal vertelt over een meisje dat wanhopig op zoek is naar werk en dus waardigheid, zich tegen mogelijke politieke recuperatie?

"We weten ook wel dat de verkiezingen op komst zijn", glimlacht Jean-Pierre Dardenne. "Maar in Seraing hebben we altijd in de grootst mogelijke vrijheid kunnen werken. We hebben nooit tegenkanting ontmoet; integendeel, het werk werd ons gemakkelijker gemaakt. De Franse Gemeenschap fungeert als coproducent van deze film en heeft de uitdaging die Rosetta indertijd hoe dan ook betekende, aanvaard. Hetzelfde geldt voor het Waalse Gewest. Het beloofde steunfonds is er weliswaar nog niet, maar we denken dat het er nú toch wel snel zal komen. We vinden het dus normaal dat we tegenover die mensen en instanties erkentelijk en dankbaar zijn. Maar daarna, basta! We hebben al veel aanvragen gekregen, maar we nemen gewoon de telefoon niet meer op."

Voor de nabije toekomst willen de broers de Belgische bioscooprelease van Rosetta, voorzien voor de maand september, grondig voorbereiden. Daar zullen dus (opnieuw) foto- en interviewsessies bij te pas komen. "Maar we willen vooral de film voor zichzelf laten spreken. Rosetta is un film maigre. En we willen hem niet aandikken met een discours."

(Jan T.)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234