Vrijdag 23/08/2019

'We willen groepen steunen die de weg naar majors niet vinden'

muziek

gentse handelsbeurs breidt platenlabel uit

Gent

Eigen berichtgeving

Christophe De Schauvre

De Gentse concertorganisator De Handelsbeurs zal dit jaar opnieuw vijf nieuwe albums uitbrengen onder zijn eigen platenlabel Ha'Records. Met muziek van Thou, Catherine Delasalle en Tom Wolf onder de vleugels kent het daarmee een aanzienlijke uitbreiding. "Het is onze bedoeling om muziekgroepen die moeilijk de weg vinden naar de grote platenmaatschappijen financieel te ondersteunen en te promoten", zegt labelcoördinator Karla Vlaminck.

Ha'Records startte twee jaar geleden met enkele livefragmenten uit de productie Metamorf!, opgenomen tijdens de inwijding van het gerenoveerde Handelsbeurs-pand aan de Gentse Kouter. Sindsdien gaf het label vier cd's uit: naast Metamorf! ook een cd van de Vlaamse folkgroep Fluxus, een aantal partituren hedendaagse klassieke muziek uitgevoerd door Frederik Croene en een album van Oblomow, de groep rond Eva De Roovere en Gerry De Mol. "Het is onze bedoeling om elk jaar vijf nieuwe cd's uit te brengen", zegt Vlaminck, "muziek die uiteraard ook geprogrammeerd wordt in onze concertzaal."

Het platenlabel heeft een andere manier van werken dan gebruikelijk, want de opnamen worden niet in eigen studio's gedaan. "Het is vooral onze programmeur Chris Van den Bosh die de contacten legt met muzikanten. Platen maken is vandaag niet meer zo duur en die opnamekosten nemen wij op ons", zegt Vlaminck. Ze wil op die manier groepen steunen die niet de weg vinden naar de grote majors. "Bovendien hoeven ze bij ons geen verstikkend contract te vrezen om minstens drie cd's af te leveren."

Behalve in financiële steun voorziet Ha'Records ook in promotie. Voor de distributie van de albums wordt samengewerkt met Culture Records, met uitzondering van het nieuwe Thou-album, dat via EMI verspreid wordt. De Handelsbeurs en bijgevolg ook Ha'Records werken niet met overheidssubsidies. Ze halen hun financiële draagkracht met steun van verzekeringsmaatschappij Noordstar & Mercator. Het was ook deze maatschappij die ooit 10 miljoen euro veil had voor de renovatie van het pand aan de Gentse Kouter.

"Het is niet meteen de bedoeling om grote winst te maken. Eerste doel is break-even te draaien en de return die we van de artiesten verwachten is dat ze komen optreden in de Handelsbeurs", merkt Vlaminck op. Van de vorige vier platen verkocht Oblomow met ongeveer 2.000 exemplaren het best .

Deze maand moet het debuutalbum van het Oost-Vlaamse Bal des Boiteux verschijnen, instrumentale muziek met folkroots geproducet door Stef Kamil Carlens. Op 7 februari verschijnt I Like Girls in Russia van de Gentse groep Thou. Tegen mei wordt ook een album van de Franse chansonnière Catherine Delasalle verwacht. "Er verschijnt ook een full-cd van de Gentse singer-songwriter Tom Wolf, met instrumentale ondersteuning en backings van An Pierlé. "Die opnamen zijn nu volop aan de gang", aldus nog Vlaminck.

'Het is niet meteen de bedoeling om grote winst te maken'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden