Video
"We willen er de 'Petrus van de bieren' van maken": VTM-journalist Van Gompel mikt hoog met eigen bier
In Antwerpen is het nieuwe bier François Grand Cru voorgesteld, een project van VTM-journalist Patrick Van Gompel, brouwer Marc Knops (Achel) en sommelier François Huysmans, die het ook zijn naam schonk.
François Grand Cru wordt gebrouwen bij brouwerij Varenbroek in Reet (Rumst), in eerste instantie met een volume van 6.000 flesjes. "Maar we mikken hoger en denken zelfs al aan een tweede bier", zegt Van Gompel.
"Het was altijd al een droom van mij om een eigen bier te kunnen lanceren. François is een bier geworden zoals ik het zelf graag drink: een tripel - ik hou niet zo van donker bier - zonder extremen: niet te zoet, niet te bitter, niet te kruidig, maar wel complex van smaak en met een lange afdronk."

Champagneproces
Na het bottelen draait de brouwer de flesjes nog tot vier keer toe om, zodat het hergistingsproces versneld wordt en de opgeloste zuurstof vermindert. "Dat doet het dus wat op een champagneproces lijken, dat vonden we wel passend", zegt Van Gompel met een lach.
François Grand Cru wordt dit weekend ook voorgesteld op bierbeurs Zythos in Leuven en zal voorts verdeeld worden via de filialen van drankenhandel Prik & Tik.