Donderdag 04/03/2021

'We willen een volksfeest zonder bijklank'

Nergens is de Vlaamse ziel zo uitdrukkelijk aanwezig als in Diksmuide. Althans, zo zou het moeten zijn. Maar de stad heeft weinig zin om voor het Vlaanderen Feest-gebeuren haar Vlaams historisch patrimonium nog eens extra in de verf te zetten. Integendeel: Diksmuide probeert zich dit weekend juist zo ver mogelijk te houden van alles wat naar flamingantisme ruikt.

Diksmuide

Van onze verslaggeefster

Cathy Galle

'De doorsnee-Diksmuidenaar wil gewoon een barbecue en een optreden van Juul Kabas", grinnikt Nadine Lamote van de toeristische dienst van Diksmuide. "En als het even kan, ook een beetje zon."

Buiten regent het ondertussen pijpenstelen. Voor de toeristen in Diksmuide is dat geen probleem. Zij komen voor de IJzersite en de Dodengang en die mogen er gerust wat drassig en modderig bij liggen. "De IJzersite komt pas echt goed tot haar recht bij echt Vlaams weer, hondenweer dus", meent een Nederlander, die ondertussen zowat elke brochure meegrist die hij in de toeristische dienst te pakken kan krijgen. "Het is net in dit weer dat je kunt voelen wat die duizenden soldaten destijds hebben meegemaakt. Tot aan de knieën in de modder, uitgeregend en verkleumd, voorzichtig turend over de zandzakjes naar de overkant van de IJzer, waar de Duitsers lagen."

Over de IJzertoren zelf en de betekenis ervan weet de Nederlander overigens niets. Dat de IJzersite het officiële gedenkteken is van de Vlaamse Gemeenschap, is hem onbekend. Wat de Vlaamse ontvoogding precies te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog, is hem een raadsel. De mensen van de toeristische dienst stoppen hem dan maar nog een brochure in handen, met daarin het hele verhaal over de Vlaamsgezinde frontsoldaten die zich gingen verenigen en het katalyserend effect dat de Groote Oorlog had op de Vlaamse Beweging.

De inwoners van Diksmuide daarentegen kennen wel het hele verhaal, maar liggen er dan weer niet meteen wakker van. "We merken zelfs dat ze er hun buik wat vol van hebben", stelt Nadine Lamote. Meteen ook de reden waarom de festiviteiten in Diksmuide naar aanleiding van 11 juli nogal beperkt blijven. Festiviteiten is zelfs een groot woord voor een receptie, enkele volksspelen, de obligate karting en inderdaad een optreden van Kabas himself. Daarna nog een warme luchtballon die de hoogte ingaat en daar moeten de Diksmuidenaren het dan mee doen. Ook het IJzerbedevaartcomité houdt het zondag rustig rond de IJzertoren. Een eucharistieviering 's morgens, enkele toespraken en een 'grandioos Muzikaal Vuurwerk' 's avonds.

"Je kunt Vlaanderen Feest ook helemaal niet vergelijken met bijvoorbeeld de IJzerbedevaart", stelt Lamote. "Het feest van dit weekend is bedoeld voor de inwoners van Diksmuide. Het moet een echt volksfeest worden, zonder bijklank." Want de Diksmuidenaren willen ook wel eens feesten zonder hun hart te moeten vasthouden, zoals elk jaar eind augustus het geval is. Hoewel de IJzerbedevaart vooral een vredelievende herdenking probeert te zijn, kwam het er enkele jaren op rij tot schermutselingen. Rond de toren hangt, tot grote frustratie van het organiserende comité, ook een fascistisch luchtje. De bedevaart trekt ook extreem-rechtse figuren uit heel Europa. Vorig jaar nog werd een man van Egyptische afkomst afgetuigd door een groepje extremisten.

Voorvallen die duidelijk hun sporen hebben nagelaten bij de bevolking. "We merken dat de bevolking enorm op haar hoede is voor alles wat met de Vlaamse beweging en de Vlaamse ontvoogding te maken heeft. Het trekt namelijk ook onguur volk aan, dat is de boodschap die bij de burger is blijven hangen. Jammer natuurlijk, die begrippen hoeven helemaal niet zo'n negatieve bijklank te hebben."

Bij de toeristische dienst zaten ze de voorbije dagen zelf ook het internet af te speuren om te zien of er bij extremistische groepen misschien plannen bestaan om naar de stad af te zakken. In Diksmuide kennen ze de websites maar al te goed waarop de groeperingen oproepen om te 'fuiven', een eufemisme om keet te schoppen. "Tot nu toe blijft alles rustig", klinkt het opgelucht. "Dat was ook net onze bedoeling. Wat moeten die groeperingen in godsnaam op een barbecue en een optreden van Juul Kabas komen doen? Door het heel low profile te houden, zijn we zeker dat we het juiste volk trekken, namelijk de mensen uit Diksmuide en omgeving."

De koele houding van het stadsbestuur tegenover het Vlaamse historische verleden van de stad is veeleer nieuw. Ooit was het anders. Lamote: "Nog geen drie jaar geleden lagen er hier op de toeristische dienst enkel brochures in het Nederlands. Wie Frans, Engels of Duits sprak, had pech. Nu zijn de brochures er in vier talen en kunnen we alle toeristen die hier komen van dienst zijn. Net zoals het IJzerbedevaartcomité tegenwoordig probeert een opener visie te hanteren, heeft het stadsbestuur enige tijd geleden ook besloten af te stappen van dat Vlaams gedoe. We willen dus ook openstaan voor niet-Vlaamse dingen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234