Maandag 01/03/2021

'We willen dit menselijk oplossen'

CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck krijgt het met het uur lastiger in zijn partij. Het is niet langer de oudere of de middengeneratie die hem openlijk uitdaagt, maar wel de jongerenpartij van voorzitter Jonathan Cardoen. Maar achter de schermen wordt wel degelijk 'gewerkt aan de wissel'.

Brussel

Eigen berichtgeving

Filip Rogiers

Op de algemene vergadering van dinsdagavond (DM 21/5) bleven de dolken op zak. "De sfeer was constructief, de voorzitter werd niet openlijk gecontesteerd", zo luidde het. Maar de uitkomst maakte geen verschil: het 'mandaat' van de CD&V-voorzitter loopt tot 10 juni, datum van de volgende vergadering waarop De Clerck zijn strategisch plan voor de verkiezingen van 2004 op tafel moet leggen. "In de wandelgangen heerste een sfeer van: we willen dit menselijk oplossen", zei een vooraanstaand CD&V'er. "10 juni is de uiterste datum voor Stefaan. We wachten op zijn Routeplan, maar hij zal naar alle waarschijnlijkheid niet diegene zijn die het nog zal uitwerken als boegbeeld. Evenmin als voorzitter."

Kamerfractieleider Yves Leterme wordt het meest getipt als de "natuurlijke" plaatsvervanger, als boegbeeld of voorzitter. Het heeft er alle schijn van dat De Clerck wanhopig aan het spartelen is voor zijn overleven. Zo wordt ook zijn beslissing geïnterpreteerd om zijn parlementair mandaat opnieuw op te nemen, en verder te combineren met het burgemeesterschap van Kortrijk en het voorzitterschap. Een drievoudige cumulatie, en daar moet hij - ook op 10 juni - een fiat van de algemene vergadering voor krijgen.

Jong CD&V contesteerde gisteren als enige De Clercks keuze voor de Kamer. Door die keuze kan West-Vlaming en ondervoorzitter Hendrik Bogaert, eerste opvolger van De Clerck, niet meteen in de publieke ring stappen. Cardoen vraagt De Clerck om op zijn stappen terug te keren.

Zowel de pre-1999-generatie als de post-1999-toppers, zoals Yves Leterme en Pieter De Crem, onthouden zich van commentaar op Cardoens demarche. Ze kijken nu al 96 uren de kat uit de boom, gaven De Clerck én maandag op het partijbureau én dinsdag op de algemene vergadering "in stilte en zonder enthousiasme" een "mandaat" om zijn Routeplan 2004 op tafel te leggen. Gisteren lieten ze Cardoen even rijden voor Hen-drik Bogaert en voor wat de inzet lijkt te worden van het post-verkiezingstijdperk voor de CD&V.

Cruciaal in dit verhaal is wel dat ook bij andere CD&V'ers dan de jongerenvoorzitter de gedachte leeft dat De Clerck eventueel wel als voorzitter kan aanblijven, maar dat hij niet langer het boegbeeld kan zijn. Zoals een CD&V'er het daags na de verkiezingen al uitdrukte: "Stefaan heeft de analyse voor zichzelf nog niet gemaakt. Na de affaire-Dutroux was hij buiten categorie. Hij heeft toen in de partij de verantwoordelijkheid gekregen die hijzelf gezocht had. Maar daarna is zijn gezag stap na stap beginnen te eroderen. Nu is hij geen winnaar meer. Kunnen we met Stefaan naar de volgende verkiezingen?"

Dinsdagavond werd dat soort vragen niet meer openlijk geformuleerd op de algemene vergadering. Maar de stilzwijgende steun voor Cardoen spreekt boekdelen.

"Wij doen een positieve oproep aan Stefaan De Clerck om zijn keuze voor de Kamer te herzien", zegt Jonathan Cardoen aan De Morgen. "Je kunt niet op alle vlakken willen scoren en alle posities innemen. Van alle eerste opvolgers heeft Hendrik Bogaert in alle kieskringen en over alle partijen heen de meeste stemmen vergaard. Hij was ook voorzitter van het cruciale economisch congres van CD&V. Dat was geen ceremoniële functie, hij heeft zwaar gewogen op de inhoud ervan. Er is een grote eensgezindheid in de partij over Hendrik. Hij heeft inhoud en hij is communicatief sterk. Zo'n spits kun je niet langer op de bank laten zitten."

En wat als Stefaan De Clerck toch bij zijn besluit blijft?

Cardoen: "Luister, we wachten nu op zijn Routeplan 2004. We zijn in blijde verwachting, maar hopen op duidelijke signalen. Stefaan nam een valse start na de verkiezingen. We hopen nu dat hij dat rechtzet. En niet alleen met intenties. Verdorie, europarlementslid Marianne Thyssen maakte in 1999 na de verkiezingsnederlaag al een rapport waarin ze stelde dat we niet enkel analyses en plannen op tafel moeten leggen, maar dat we ze ook duidelijk moeten maken en uitvoeren. De keuze die De Clerck nu gemaakt heeft, om naar de Kamer te trekken, is een slecht signaal. Zet de spits op het veld. Nu. Dit gaat toch wel over iets meer dan Hendriks lot alleen."

Het gaat over het lot van de voorzitter dus?

"We zijn in blijde verwachting."

Hebt u gepolst bij andere CD&V'ers of ze uw analyse delen?

"Over het algemeen krijgt Hendrik Bogaert in de partij zeer veel waardering. Hij is geen onbekende, hij is een duidelijke meerwaarde voor de partij. Mag ik erop wijzen dat hij samen met Nahima Lanjri is verkozen als ondervoorzitter van de partij? Hij is toen niet enkel aangeduid, maar met de meeste stemmen verkozen."

De CD&V-voorzitter zelf wenste niet te reageren. Wel blijft hij bij zijn beslissing: hijzelf naar de Kamer, Bogaert in de running als boegbeeld voor 2004. "Op het partijbureau en de algemene vergadering heeft de voorzitter uitdrukkelijk een mandaat gevraagd om tegen 10 juni een Routeplan op tafel te leggen", zegt zijn woordvoerder. "De rest is speculatie. Dat er al eens gemord wordt off the record na een dag als zondag, is logisch. Maar dat doet niets af van het feit dat hij een mandaat heeft gekregen, met steun van de sterkhouders van de partij. Zijnde diegenen die het zondag goed hebben gedaan, zoals Inge Vervotte. En in alle gremia van onze partij horen we dat iedereen voor het voortzetten van de vernieuwing is. Hoe? Dat zal moeten blijken."

'Stefaan nam een valse start na de verkiezingen. We hopen nu dat hij dat rechtzet. En niet alleen met intenties'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234