Donderdag 18/08/2022

Vier vragenStef Wauters

‘We willen de advocaat van onze kijkers zijn’: VTM-nieuwsanker Stef Wauters krijgt Wablieft-prijs

Stef Wauters Beeld VTM NIEUWS
Stef WautersBeeld VTM NIEUWS

Stef Wauters, anker voor VTM Nieuws, heeft de Wablieft-prijs gekregen voor zijn helder en toegankelijk taalgebruik. ‘We worden bekroond voor wat we willen zijn: de advocaat van onze kijkers.’

Roel Wauters

De Wablieft-prijs onderscheidt jaarlijks een publiek figuur of een organisatie die laagdrempelig en duidelijk weet te communiceren. Waarom koos de jury voor u?

“Wel, omdat ik als anker blijkbaar moeilijke, complexe verhalen op een heldere manier weet te vertalen voor een breed publiek. Wat me vooral plezier deed, was dat het juryverslag expliciet verwees naar de studiogesprekken tijdens onze uitzendingen. Daarin proberen we steeds uit te gaan van de vragen die de kijkers hebben: waar zitten ze mee? Met die ingesteldheid stap ik elke keer de studio in. Journalisten verdiepen zich in een bepaald thema, specialiseren zich en verliezen dan uit het oog dat de kijker al die voorkennis helemaal niet heeft. We werken er hard aan om zo dicht mogelijk bij ons publiek te blijven.”

Hoe gaan jullie dan te werk?

“Wel, we hebben een wisselend panel van honderd Vlamingen die we dagelijks bevragen, via een onderzoeksbureau. Een echte dwarsdoorsnede van de bevolking is dat. Elke dag leggen we hen drie nieuwsitems voor en peilen we wat zij nu echt willen te weten komen in onze nieuwsuitzending. Zo proberen we erachter te komen wat er on top of mind bij de Vlamingen zit. De resultaten spelen we in de vroege namiddag door naar de journalist die met het onderwerp bezig is en naar het anker van die dag. De vragen die zo naar boven komen proberen we in elk geval te beantwoorden als we op antenne gaan.

“Soms kiezen we voor een explicietere aanpak. Als we bijvoorbeeld een gast hebben in de uitzending van zeven uur - een expert, de premier of een andere belangrijke politicus - doen we vaak tijdens het middagnieuws al een oproep aan onze kijkers om suggesties door te sturen. Heel vaak komen er dan voor de hand liggende vragen binnen. Je zou je kunnen afvragen: zijn die niet al tien keer beantwoord? Toch is het belangrijk om daar nog eens op in te gaan.”

Hoe vermijdt u om te vervallen in simplismen? VTM Nieuws kampte vroeger met een imagoprobleem. Dat het eerste item ooit ging over de prijs van tomaten bleef jullie redactie lang achtervolgen.

(lachend) En nu nog, aangezien ik er nu ook een vraag over krijg. Maar laat ons wel wezen: dat item dateert van 32 jaar geleden. Ik denk dat iedereen die objectief naar nieuws- en duidingsprogramma’s kijkt, intussen wel ziet dat VTM Nieuws een echt kwaliteitslabel is. De erkenning via de Wablieft-prijs maakt me heel blij. We worden bekroond voor wat we willen zijn: de advocaat van onze kijkers, die de politici en andere gezagsdragers mede namens hen kritisch aan de tand voelt.”

U komt in een mooi rijtje terecht. Eerder waren al Frank Deboosere, Goedele Liekens, Vincent Kompany en vorig jaar nog Steven Van Gucht laureaat.

“Ik kreeg net nog een berichtje van iemand die me feliciteerde dat ik nu in het dezelfde rijtje sta als Kompany, met als enige verschil dat ik een betere coach zou zijn (lacht). Het is fijn om in zo’n diverse lijst te staan. Dat is ook het mooie aan de Wablieft-prijs. Het is belangrijk dat niet alleen de klassieke media, zoals tv, radio en kranten, complexe zaken helder weten uit te leggen. Zeker in deze tijden van polarisatie en desinformatie zou iedereen met een belangrijke maatschappelijke rol hier aandacht aan moeten besteden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234