Woensdag 08/12/2021

'We waren al een tijdje verliefd, nu trouwen we ook'

Markant bericht vanop Theater Aan Zee: aan wordt in. Toneelgroep Ceremonia, legendarisch geesteskind van de vorig jaar plotsklaps overleden Eric De Volder, versmelt met Het GEIT, piep maar vief, tot Het KIP. Twee generaties, één drift. Verschillend in leeftijd en curriculum, verenigd in goesting en speelplezier.

Halverwege Theater Aan Zee, in Brussel trilt de telefoon. Dat ze een belangrijke boodschap te melden hebben, klink het. 'Ze', dat zijn Ceremonia en Het GEIT. Twee theatercompagnieën met Gent als thuishaven en de wereld als speeltoneel.

Eén dag later, Oostende. Op het strand: twee emmertjes water halen. Aan tafel: Yahya Terryn en Gilles De Schryver alias Het GEIT (Groot Europeees Instituut voor Theater, LDW), en Ineke Nijssen en Johan Knuts namens Ceremonia. Met huidig Toneelhuisdramaturge Ellen Stynen als artistiek coördinatrice. Meester-leerling, maar vooral: deugniet-deugniet.

Over de brug ermee.

Terryn: "Wel, wij zijn, euh, waren toneelgroep Het GEIT en zij zijn, euh, waren toneelgroep Ceremonia en wij gaan fusioneren, samengaan zeg maar. Onder één nieuwe naam, met veel nieuwe plannen."

Heeft het kind al een naam?

Nijssen: "Ja! Het KIP. Het Koninklijk Instituut voor Podiumkunsten. Ambitieus, maar met een knipoog. We hebben vorig seizoen samen de voorstelling PUT gemaakt. En toen werd al snel duidelijk dat onze twee gezelschappen ongelooflijk veel affiniteit hadden. Intussen is Eric (De Volder, stichter en bezieler van Ceremonia, LDW) helaas overleden en moeten er volgende stappen worden gezet. Dus is alles in een stroomversnelling geraakt. Ik zei het daarstraks al voor de grap: wij waren eigenlijk al een tijdje verliefd en nu gaan we iets sneller trouwen dan gedacht (lacht)."

Stynen: "Het moet echt een collectief worden, waarbij iedereen aan zijn eigen projecten kan werken. Al dan niet met andere mensen uit het collectief en eventueel zelfs bijgestaan door mensen die nu ook al af en toe los met beide gezelschappen werken."

Knuts: "Er zijn tussen de twee gezelschappen zo veel uitgesproken verwantschappen... Maar er is ook net genoeg verschil om het fris te houden."

Probeer die verwantschappen eens onder woorden te brengen.

Terryn: "Ik denk dat het brengen van verhalen vanuit een grote liefde voor de personages ons wel bindt. Een heldere, duidelijke vertelling met emotionele diepgang."

Nijssen: "Er is bij ons altijd een hele grote warmte tegenover de personages. En een gebrek aan cynisme."

De Schryver: "En theater maken uit liefde voor het toneel."

Knuts: "Mededogen. Dat hebben jullie ex-GEITen, euh, sorry, nieuwe KIPpers, ook heel erg. Waarom is iemand wie hij is? Dat is heel belangrijk. En het publiek raken, op welke manier dan ook. Ik ontmoet jullie, nieuwe collega's, daar graag in."

De Schryver: "Wij bewonderen Erics werk al heel, heel lang. Het is echt een eer om die traditie binnen te mogen stappen."

Nijssen: "Eric zou dat ook zo hebben zien zitten. Dat merkte je aan alles tijdens Put, van in het begin. Hoe jullie ons met veel terughoudendheid een opwarming gaven, dat vonden wij allemaal de max."

Knuts: "Twee ploegen, een jonge en een, euh, iets rijpere, met veel overlappingen komen samen en smijten hun koffertjes samen. En alles wordt gemixt: garderobes, ideeën, publiek... Ook belangrijk: we doen bewust aan schaalvergroting, maar zonder in de klauwen van de grote machinaties terecht te komen. Het moet een beheersbaar geheel blijven."

Edoch: hoe meer kippen in het nest, hoe meer pluimen in het rond.

Nijssen: "Het zal inderdaad moeilijker zijn om met zoveel mensen collectief beslissingen te nemen, maar ik ben ervan overtuigd dat de noodzaak op die manier nog meer zal bovendrijven. Ik hoop eigenlijk dat het af en toe eens zal botsen."

De Schryver: "Met Het GEIT wilden wij in korte tijd een grote groep creëren die met verwondering naar elkaars werk kon kijken. Dat is volgens mij de perfecte humus-slaag om Het KIP te laten broeden. Het moet een huis worden waarin individuele makers elkaar volop zullen kruisbestuiven."

Wanneer legt Het KIP zijn eerste ei?

Knuts: "Met De Werf in Brugge en het NT Gent hadden we sowieso goede banden en die zijn intussen bevestigd met het KIP (lacht plots) - ja sorry, het is nog een beetje wennen aan de nieuwe naam. Dus dat ziet er niet slecht uit. En eind september gaat op onze intussen mythische zolder in Oudburg Alles voor u in première."

Nijssen: "In een regie van, euh, niemand (hilariteit). "

Knuts: "En nadien komt Klein Rusland, dat sowieso al gepland stond."

Nijssen: "Maar het is niet omdat we nu samengaan dat alle voorstellingen op elkaar zullen lijken. Het kleurenpalet zal gevarieerd blijven."

Terryn: "En wij zullen ons vollen bak schminken!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234